Το αρχαίο βότανο με τις θεραπευτικές και καλλυντικές ιδιότητες. Επουλώνει πληγές και ανακουφίζει από τον πόνο

508
Το πορτοκαλί ή κίτρινο καλλωπιστικό φυτό Καλέντουλα  είναι γνωστό ανά τους αιώνες για τις θεραπευτικές και καλλυντικές του ιδιότητες. Στην Ελλάδα το λέμε κατιφέ ή και νεκρολούλουδο.

Το επίσημο όνομα του φυτού προέρχεται από τους αρχαίους Ρωμαίους που παρατήρησαν ότι τα λουλούδια του φυτού ήταν ανθισμένα την πρώτη μέρα στις καλένδες (calends). Μάλιστα και το όνομα του στα λατινικά συμβολίζει την αρχή κάθε ρωμαϊκού μήνα.

Ένα φυτό που φυτρώνει μόνο του και ανθίζει σε οποιοδήποτε περιοχή, από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο και ο χρόνος ζωής του διαρκεί ένα χρόνο.
Το βότανο είναι γνωστό για τις ποικιλότροπες ιδιότητες του με βασική την θεραπευτική.
Η θεραπευτική του ιδιότητα οφείλεται στα ευεργετικά συστατικά της, στα οποία περιλαμβάνονται οι σαπωνίνες, τα καροτενοειδή, οι στερόλες, τα φλαβονοειδή και τα αιθέρια έλαια.Οι ευεργετικές ιδιότητες του φυτού καλέντουλα μπορούν να βοηθήσουν σε δερματολογικές παθήσεις, σε φλεγμονές στο στομάχι, σε ενίσχυση της όρασης μέχρι και στη πρόληψη του καρκίνου.
Από τα άνθη του φυτού παράγονται κρέμες και λάδια τα οποία βοηθούν στην επούλωση των πληγών, στα κοψίματα, σε γρατζουνιές, μώλωπες, τσιμπήματα εντόμων χάρη στα αντιφλεγμονώδη που περιέχει.

Τα έλαια του φυτού είναι ιδανικά για ελαφριά εγκαύματα (π.χ ηλιακά), για ήπια εκζέματα και ψωρίαση ακόμη και για ακμή ήπιας μορφής. Το λάδι του επίσης με τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του ενισχύει την όραση και θεραπεύει την επιπεφυκίτιδα. Το βότανο Καλέντουλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως βρώσιμο τσάι, σε σούπες αλλά και σε σαλάτες.

Σε νέες έρευνες το λάδι καλέντουλας έδειξε ότι έχει και ορισμένες αντικαρκινικές ιδιότητες.
Τα αφέψημα από το φυτό καλέντουλα λειτουργούν ως καταπραϋντικό σε περιπτώσεις γαστρίτιδας, φλεγμονής του οισοφάγου. Ταυτόχρονα χρησιμοποιείται και για τόνωση. Ακόμη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στους χώρους της αρωματοθεραπείας καθώς είναι ιδανικό για όλους τους τύπους μασάζ.

Διαβάστε επίσης: Το πικρό ελαιόλαδο της Γορτυνίας που είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο για τη γεύση και τις θεραπευτικές ιδιότητές του

 

Διαβάστε επίσης: Βότανα, τα φάρμακα της φύσης. Οι θεραπευτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες των βοτάνων