Τι δείχνει ο μήνας γέννησης για την υγεία, σύμφωνα με τους επιστήμονες

20933

Η υγεία επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και την κληρονομικότητα.
Φαίνεται όμως ότι, επηρεάζεται και από το μήνα γέννησης.
Ισπανική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Medicina Clínica”, τεκμηριώνει ότι η εποχή ή ακόμη και ο μήνας που έρχεται ένας άνθρωπος στη ζωή, μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητές του, να νοσήσει από συγκεκριμένες ασθένειες.
Οι εποχικές αλλαγές της θερμοκρασίας, η έκθεση στον ήλιο και οι ιώσεις, που είναι πιο συχνές τον χειμώνα, μπορεί να επηρεάσουν την εμβρυϊκή ανάπτυξη, πιστεύουν οι ειδικοί.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Αλικάντε στην Ισπανία, συνέκριναν τους μήνες γέννησης σε 30.000 άτομα με 27 ασθένειες, για να δουν αν υπάρχουν συσχετίσεις, όσον αφορά στη μακροπρόθεσμη υγεία τους.
Με μεγάλη έκπληξη βρήκαν ότι, για ορισμένα νοσήματα οι συσχετίσεις ήταν πολύ ισχυρές.
Ανακάλυψαν πως οι άνδρες που είχαν γεννηθεί Σεπτέμβριο, είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν από προβλήματα θυρεοειδούς, σε σύγκριση με όσους είχαν γεννηθεί Ιανουάριο.
Αντίστοιχα, όσοι είχαν γεννηθεί Αύγουστο, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν άσθμα, σε σύγκριση με όσους είχαν γεννηθεί στις αρχές του χρόνου.
Για τις γυναίκες, βρέθηκε πως όσες είχαν γεννηθεί Ιούλιο, είχαν 27% περισσότερες πιθανότητες να έχουν διαγνωσθεί με υπέρταση και 40% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωσθούν με ακράτεια ούρων.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι, ορισμένοι μήνες σχετίζονται με ευνοϊκές επιδράσεις στην υγεία.
Για παράδειγμα, οι άνδρες που είχαν γεννηθεί Ιούνιο είχαν 34% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη και 22% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με οσφυαλγία.
Αντίστοιχα, οι γυναίκες είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ημικρανίες και 35% λιγότερες πιθανότητες, να ταλαιπωρηθούν από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
Ο πιο «προστατευτικός» μήνας για την υγεία, φαίνεται πως είναι ο Σεπτέμβριος, καθώς άνδρες και γυναίκες που γεννήθηκαν αυτόν τον μήνα, είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με οποιοδήποτε χρόνιο νόσημα.
O Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος, είναι οι μήνες που γεννιούνται τα περισσότερα μωρά, υποδηλώνοντας ότι, σύλληψη γίνεται γύρω στα Χριστούγεννα.
Οι ερευνητές εικάζουν ότι, οι διαφορές οφείλονται στις αλλαγές του καιρού.
Τα χαμηλά επίπεδα ηλιοφάνειας, μειώνουν την παραγωγή βιταμίνης
D.
Η «βιταμίνη του ήλιου» όπως είναι γνωστή, συμβάλλει στη ρύθμιση χιλιάδων γονιδίων, κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του εμβρύου.
H έλλειψη της έχει συνδεθεί με παθήσεις, που αφορούν τόσο την ψυχική όσο και την σωματική υγεία των παιδιών.
Επίσης, οι αλλαγές στην θερμοκρασία ευνοούν ιούς και αλλεργιογόνα, που μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη, όχι μόνο μέσα στη μήτρα, αλλά και κατά τους πρώτους μήνες της ζωής.
«Η διαφοροποίηση των αποτελεσμάτων ανά φύλο διαπίστωσε ότι, μπορεί να υπάρχει διαφορετική ευαισθησία στους άνδρες και τις γυναίκες, σε αυτούς τους πρώιμους παράγοντες έκθεσης», τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης José Antonio Quesada.

 

Διαβάστε επίσης: Σνακ και αναψυκτικά που περιέχουν 100 θερμίδες, Μερίδες ή μπουκιές που «δεν τις πιάνει το μάτι» (φωτό)