Τα πολλαπλά οφέλη που έχουν στην υγεία και τη ψυχολογία τους, όσοι πάνε καθημερινά το σκύλο τους βόλτα.

1005

Ο περίπατος με το σκύλο έχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία, όπως τη βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την ενδυνάμωση των μυών και των οστών.
Έρευνα του πανεπιστημίου Λίνκολν έδειξε, ότι η απόσταση που διανύει ένας κάτοχος σκύλου, είναι 22 λεπτά περισσότερη συγκριτικά με όσους δεν έχουν κατοικίδιο και ισοδυναμεί με 2.760 βήματα παραπάνω καθημερινά.
Αυτή η έξτρα άσκηση με ήπιο ρυθμό βαδίσματος, βοηθά τους ενήλικες να φτάσουν τον ελάχιστον χρόνο που πρέπει να περπατά κάθε μέρα κάποιος, για να έχει καλή φυσική κατάσταση.
Επίσης, όταν το περπάτημα συνοδεύεται από τη συντροφιά του σκύλου, η ώρα περνάει γρήγορα, ευχάριστα και με αίσθημα ασφάλειας.

Έρευνα σε ηλικίες 65+
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Public Health, παρατηρήθηκε η καθημερινή δραστηριότητα ανθρώπων ηλικίας 65+, που συνήθως η φυσική τους κατάσταση είναι παραμελημένη.
Η έρευνα συμπεριελάμβανε 86 άτομα, εκ των οποίων τα μισά ήταν ιδιοκτήτες σκύλων.
Η καταγραφή γινόταν για τρεις εβδομάδες το μήνα, επί έναν χρόνο και ο ρυθμός περπατήματος ήταν αργός με συχνές στάσεις.
Οι ιδιοκτήτες σκύλων υπερτερούσαν κατά 100 βήματα το λεπτό, έναντι αυτών που απλώς έκαναν βόλτα.
Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν ότι, οι ενήλικες κερδίζουν 150 λεπτά φυσικής δραστηριότητας σε εβδομαδιαία βάση, ενισχύοντας το προσδόκιμο ζωής τους.
Η βόλτα με το σκύλο δημιουργεί προϋποθέσεις για μακροζωία, καθώς ενεργοποιεί το μεταβολισμό, μειώνει τη χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής.

Περίπατος-Σύμμαχος στο αδυνάτισμα
Σε κλινική ζώων στο Μέριλαντ, οι κτηνίατροι προσέγγισαν 32 ιδιοκτήτες παχύσαρκων σκύλων για να συζητήσουν τους τρόπους βελτίωσης της υγείας τους.
Το 80% των ιδιοκτητών ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, όπως και τα τετράποδα.
Μεταξύ άλλων, οι κτηνίατροι πρότειναν 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα για να αυξηθεί η αντοχή και η ενέργεια των σκύλων, αλλά και για να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός τους.
Τρεις μήνες αργότερα επαναξιολογήθηκε η κατάσταση των σκύλων, που πλέον ήταν αρκετά αδυνατισμένοι και υγιέστεροι.
Αδυνάτισαν όμως και οι ιδιοκτήτες, γιατί προσπαθώντας να φροντίσουν την υγεία των σκύλων τους, πήγαιναν κάθε μέρα περιπάτους.
«Η αγάπη και η ανησυχία για τον σκύλο μπορεί να αποτελέσει ένα θαυμάσιο κίνητρο για σωματική άσκηση», κατέληξαν οι κτηνίατροι.

Διαβάστε επίσης:Η παχυσαρκία πλήττει και τους σκύλους. Πως θα χάσει το «τετράποδο παιδί σας» τα περιττά κιλά