Τα φάρμακα που δεν πρέπει να συνδυάσετε ποτέ με αλκοόλ. Μπορεί να προκληθεί από οργανική ανεπάρκεια, κώμα, μέχρι και θάνατος

31665
Πολλοί πιστεύουν ότι αν καταναλώσουν ποτά χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ όπως η μπύρα ή το κρασί παράλληλα με παυσίπονα ή άλλα φάρμακα, δεν θα προκαλέσουν πρόβλημα στον οργανισμό τους. Αυτό όμως δεν ισχύει.

Στην περίπτωση που κάποιος λαμβάνει αντιβιοτικά, τότε η δόση δεν απορροφάται από τον οργανισμό, άρα είναι σαν να έχει διακοπεί η λήψη.
Οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό συνδυαστικά με άλλα φάρμακα, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος. Οι χημικές αντιδράσεις που προκύπτουν, πιθανόν να βλάψουν ακόμη και ζωτικά όργανα, ανάλογα το φαρμακευτικό σκεύασμα.

Μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα και αλκοόλ
Πρόκειται για τα παυσίπονα που πωλούνται στα φαρμακεία και για να τα προμηθευτεί κάποιος δε χρειάζεται συνταγή γιατρού, όπως τα ντεπόν.
Συγκεκριμένα η χρήση αλκοόλ μαζί με ντεπόν, ευθύνεται για περιστατικά στα οποία εκδηλώθηκε οργανική ανεπάρκεια.
Έρευνες δείχνουν, ότι το 38% όσων παρουσίασαν οξεία ηπατική ανεπάρκεια είχαν καταναλώσει ποσότητα αναλγητικών με την ουσία ακεταμινοφαίνη, σε συνδυασμό με αλκοόλ.
Οπιούχα και αλκοόλ
Στα οπιούχα ανήκουν ναρκωτικά όπως η ηρωίνη, αλλά και κάποια συνταγογραφούμενα παυσίπονα, που δρουν στο νευρικό σύστημα και επιβραδύνουν την αναπνοή.
Η ανάμειξή τους με αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μέχρι και τον θάνατο.
Για την ακρίβεια, ο αμερικανικός οργανισμός ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων, ανακοίνωσε ότι η λήψη αλκοόλ σε συνδυασμό με τα συγκεκριμένα παυσίπονα, ευθύνεται για το 22% των θανάτων από συνταγογραφούμενα.

Βενζοδιαζεπίνες και αλκοόλ
Βενζοδιαζεπίνες είναι τα κοινά ηρεμιστικά ή υπνωτικά χάπια.
Η λήψη τους χαλαρώνει τους μυς και επιβραδύνει το νευρικό σύστημα.
Η κατανάλωση αλκοόλ μετά τη λήψη των χαπιών, αυξάνει τις πιθανότητες για οργανική ανεπάρκεια, κώμα, μέχρι και θάνατο.

Αντικαταθλιπτικά και αλκοόλ
Όταν κάποιος συνδυάσει αντικαταθλιπτικά με αλκοόλ, αυξάνεται η επήρεια του αλκοόλ.
Συγχρόνως, η πίεση του αίματος ανεβαίνει, προκαλούνται επιληπτικές κρίσεις, έντονη ζαλάδα, σύγχυση και πιθανότητα να βρεθεί σε κωματώδη κατάσταση.

Αντισυλληπτικά και αλκοόλ
Το αντισυλληπτικό χάπι, χρειάζεται περίπου 3 ώρες για να απορροφηθεί από το γυναικείο οργανισμό. Έτσι, όταν καταναλωθεί αλκοόλ αργεί να μεταβολιστεί, καθώς ο οργανισμός είναι απασχολημένος στο μεταβολισμό του αντισυλληπτικού χαπιού.
Το αποτέλεσμα είναι να εμφανισθεί ζαλάδα.
Έχουν καταγραφεί περιστατικά, στα οποία προκλήθηκαν σοβαρές δηλητηριάσεις.

 

 

 

Διαβάστε επίσης: Παυσίπονα που χρησιμοποιούμε όλοι, ευθύνονται για σοβαρές παθήσεις. Επικίνδυνη η τακτική χρήση