Τα αγαπημένα ζευγάρια κοιμούνται καλύτερα. Η ασφάλεια, η εκτίμηση και η κατανόηση ευνοούν την ποιότητα ύπνου

2282
Καλύτερο ύπνο απολαμβάνουν τα ζευγάρια που είναι ευτυχισμένα και αγαπημένα, σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Social Personality and Psychological Science».

Οι ερευνητές εξηγούν ότι, στις αρμονικές σχέσεις οι σύντροφοι αισθάνονται βαθιά εκτίμηση, κατανόηση και ασφάλεια, συναισθήματα που τους κάνουν να ζουν καλύτερα την καθημερινότητα και να απολαμβάνουν έναν ήρεμο και ποιοτικό ύπνο.
Αντίθετα, οι άνθρωποι που δεν χαίρουν εκτίμησης από τον σύντροφό τους, είναι πιο πιθανό να κάνουν ταραγμένο ύπνο, με συχνές διακοπές, με αποτέλεσμα να μην αποκομίζουν τα οφέλη που προσφέρει ο ύπνος στην υγεία.
Επιστήμονες από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής στην Τουρκία, παρατήρησαν την ποιότητα σχέσης και τις συνήθειες ύπνου 350 ζευγαριών από την Αμερική, ηλικίας από 30 έως 80 ετών.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα ειδικά σχεδιασμένο ερωτηματολόγιο, με ερωτήσεις που αφορούσαν την σχέση τους, όπως για παράδειγμα εάν ένιωθαν ασφάλεια σε αυτήν ή για τα συναισθήματα του συντρόφου τους, εάν ένιωθαν εκτίμηση και κατανόηση.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης στοιχεία σχετικά με την ποιότητα του ύπνου των συμμετεχόντων, καθώς και κατά πόσο εμφάνιζαν συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης.
Διαπίστωσαν ότι, όσοι είχαν μια αρμονική σχέση, ανέφεραν λιγότερα προβλήματα στον ύπνο και ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

Αυτό δεν δεν προκάλεσε έκπληξη στους ερευνητές.
«Το να έχουμε δίπλα μας έναν σύντροφο, ο οποίος είναι σε θέση να μας προστατέψει και να μας παρηγορήσει όταν τα πράγματα πάνε στραβά, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, για να μειώσουμε το άγχος και την ένταση, που διαταράσσουν τον ύπνο μας.
Όπως τα παιδιά νιώθουν ασφαλή και κοιμούνται καλύτερα, όταν ξέρουν ότι οι γονείς τους βρίσκονται κοντά τους, έτσι και εμείς οι ενήλικες χαλαρώνουμε ευκολότερα και κοιμόμαστε καλύτερα, όταν αισθανόμαστε ασφάλεια και εκτίμηση από τους συντρόφους μας.
Τελικά μια σχέση αγάπης μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη στη ζωή ενός ανθρώπου», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Emre Selçuk.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι, είναι σημαντικός ο ύπνος για τον οργανισμό και επισημαίνουν πως η έλλειψή του, αλλά και η κακή ποιότητά του, συνδέονται με προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης, η απώλεια μνήμης και η παχυσαρκία.

Διαβάστε επίσης: Συμβουλές για καλύτερο ύπνο όταν έχει καύσωνα