Στυτική δυσλειτουργία, πόνος στη γάμπα και άλλα συμπτώματα που μπορεί να δείχνουν φραγμένες αρτηρίες

2366
Έχετε σκεφθεί ότι προβλήματα στύσης, ένας πόνος στο πόδι, η τριχόπτωση, ακόμα και μια παράξενη πτύχωση στα αυτιά, μπορεί να σημαίνουν «καμπανάκι» για φραγμένες αρτηρίες;

Η ομαλή λειτουργία του αίματος εξασφαλίζει την υγεία της καρδιάς και των άλλων ζωτικών οργάνων, τροφοδοτώντας τα με οξυγόνο και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αυτό που αποκαλούμε βουλωμένες αρτηρίες δεν είναι τίποτα άλλα παρά η συσσώρευση πλάκας στα τοιχώματα τους, προκαλώντας στένωση και εμποδίζοντας την ομαλή ροή του αίματος, γεγονός που σημαίνει κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Στις πιο συνηθισμένες αιτίες περιλαμβάνονται το κάπνισμα, η κακή διατροφή, η υψηλή χοληστερίνη.

Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, πρέπει να απευθυνθείτε αμέσως σε γιατρό. Η έγκαιρη διάγνωση των βουλωμένων αρτηριών μπορεί να προλάβει σοβαρά καρδιολογικά και άλλα προβλήματα.

Τα άκρα μπορεί να είναι τα πρώτα σημεία του σώματος που θα «στείλουν σήμα» ότι υπάρχει πρόβλημα στένωσης στις αρτηρίες. Πόνος ή μούδιασμα στη γάμπα κατά το περπάτημα ή την γυμναστική μπορεί να σημαίνει κακή κυκλοφορία του αίματος στα άκρα, ιδιαίτερα για τους καπνιστές. Πρόκειται για σύμπτωμα που χρειάζεται άμεση ιατρική αξιολόγηση. Ο γιατρός θα εξετάσει τους παλμούς των ποδιών, την αρτηριακή πίεση και την ροή του αίματος. Αν κριθεί απαραίτητο θα πρέπει να γίνουν και καρδιολογικές εξετάσεις, όπως ηλεκτροκαρδιογραφία, αξονική τομογραφία για τη μέτρηση του ασβεστίου στα τοιχώματα των αρτηριών της καρδιάς ή τεστ κοπώσεως.

Σύμφωνα με έρευνες, πτυχώσεις του δέρματος στον λοβό του αυτιού και πιο συγκεκριμένα, μια διαγώνια πτυχή μέχρι το κατώτερο άκρο του λοβού, θεωρείται σιωπηρή και ύπουλη ένδειξη ύπαρξης στεφανιαίας νόσου. Αν και το πιο φυσικό είναι να σκεφθεί κανείς ότι πρόκειται απλώς για γήρανση της επιδερμίδας, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει ότι οι πτυχώσεις οφείλονται σε κακή κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες. Μάλιστα, υπάρχουν πλέον επιστημονικές αποδείξεις ότι αποτελεί αξιόπιστο εύρημα για καρδιακά προβλήματα.

Άτομα που αντιμετωπίζουν ξαφνικά πρόβλημα τριχόπτωσης, πρέπει να διερευνήσουν την πιθανότητα να συνδέεται με καρδιοπάθεια. Μελέτη σε περισσότερα από 7.000 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων περίπου 4.000 γυναίκες, έδειξε ότι η μέτρια έως σοβαρή τριχόπτωση συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια και στα δύο φύλα. Σύμφωνα με άλλες έρευνες μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετώπιζαν άνδρες, που εμφάνισαν τριχόπτωση στην κορυφή του κεφαλιού, δηλαδή αρχές φαλάκρας. Προφανώς σε αυτό το σύμπτωμα χρειάζεται ψυχραιμία και όχι πανικός γιατί συνήθως πρόκειται απλά για τριχόπτωση.

Τα προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας πρέπει να παραπέμψουν άμεσα σε γιατρό, αλλά το θετικό είναι ότι υπάρχουν μεγάλα χρονικά περιθώρια παρέμβασης. Υπολογίζεται ότι ο κίνδυνος για έμφραγμα έρχεται 3 έως 5 χρόνια μετά την πρώτη στιγμή που θα εμφανισθούν τα συμπτώματα. Η αιτία πάντως της στυτικής δυσλειτουργίας εντοπίζεται στην απόφραξη αρτηριών στην περιοχή της πυέλου και της λεκάνης.

Διαβάστε επίσης: «Στην καρδιά δεν αρέσει το αλάτι». Τι λένε οι επιστήμονες για την σωστή κατανάλωση του αλατιού και τους κινδύνους που κρύβει

 

 

Διαβάστε επίσης: Πώς θα καταλάβετε αν κάποιος έχει πάθει εγκεφαλικό και τι πρέπει να κάνετε για να τον βοηθήσετε