Στη Βραζιλία γεννήθηκε το πρώτο παιδί μετά από μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια. Η μητέρα του είχε γεννηθεί χωρίς μήτρα

924
Στη Βραζιλία γεννήθηκε το πρώτο μωρό που ήρθε στη ζωή χάρη, στη μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια, καθώς η μητέρα του έπασχε από στειρότητα. Η μητέρα γεννήθηκε χωρίς μήτρα και για αποκτήσει το δικό της παιδί, έπρεπε να κάνει μεταμόσχευση.

Ήταν η πρώτη πετυχημένη και αποτελεσματική μεταμόσχευση μήτρας στη Λατινική Αμερική από νεκρή δότρια. Η μεταμόσχευση έγινε το 2016 και το νεογέννητο κοριτσάκι ήρθε στη ζωή πριν από εφτά μήνες.
Μετά την πρώτη μεταμόσχευση μήτρας από δότρια εν ζωή, που έγινε στη Σουηδία το 2013, έχουν γίνει άλλες 39 επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο, από τις οποίες οι 11 ήταν απόλυτα επιτυχημένες και οδήγησαν σε γεννήσεις παιδιών.

Όσες μεταμοσχεύσεις μήτρας είχαν γίνει μέχρι στιγμής από νεκρές δότριες, που ήταν περίπου 10, είχαν αποτύχει.
Η καταφυγή σε δότριες που έχουν αποβιώσει μπορεί να διευρύνει σημαντικά την πρόσβαση σε αυτή τη θεραπεία, καθώς τα αποτελέσματά μας προσφέρουν την απόδειξη ότι μπορεί να είναι επιτυχής, για να προσφερθεί έτσι μια νέα επιλογή σε γυναίκες που πλήττονται από στειρότητα οφειλόμενη σε παθήσεις της μήτρας», ανέφερε ο γυναικολόγος Δρ. Ντάνι Άιζενμπεργκ, επικεφαλής της μελέτης του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Σάο Πάολο.

Η μητέρα στην οποία έγινε η μεταμόσχευση τον Σεπτέμβριο του 2016, ήταν 32 ετών.

Στην Τουρκία το 2011 είχε σημειωθεί η μοναδική κύηση από μεταθανάτια μεταμόσχευση μήτρας, όμως η γυναίκα απέβαλε.
«Αυτή η μέθοδος παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη μεταμόσχευση από ζωντανή δότρια, αφού η δεξαμενή των δοτριών είναι πολύ μεγαλύτερη, ενώ οι επεμβάσεις αυτές είναι λιγότερο ακριβές και αποφεύγουν κάθε κίνδυνο για μια ζωντανή δότρια», συμπληρώνει ο γυναικολόγος.

Η μητέρα στην οποία έγινε η μεταμόσχευση τον Σεπτέμβριο του 2016, ήταν 32 ετών. Έπασχε από το σύνδρομο Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser και γεννήθηκε χωρίς μήτρα.
Η μήτρα προήλθε από μια γυναίκα 45 ετών, που απεβίωσε από εγκεφαλικό επεισόδιο. Ήταν δότρια πολλών οργάνων, μεταξύ αυτών και η μήτρα της.
Η επέμβαση διήρκεσε 10 ώρες και 30 λεπτά και οι γιατροί αφαίρεσαν το μόσχευμα από τη γυναίκα, κατά τη διάρκεια της καισαρικής τομής, ώστε να μην απορρίψει ο οργανισμός το μόσχευμα.
Η μικρή γεννήθηκε απόλυτα υγιής και ζύγιζε 2,550 κιλά. Μητέρα και κόρη βγήκαν από το νοσοκομείο μέσα σε 3 ημέρες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η στειρότητα πλήττει περίπου το 15% των ζευγαριών, που βρίσκονται σε ηλικία τεκνοποίησης. Από τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στειρότητας, μία στις 500 παρουσιάζει κάποια ανωμαλία στη μήτρα. Η μεταμόσχευση μήτρας, η υιοθεσία ή η παρένθετη μητέρα, είναι μονόδρομος, για να αποκτήσουν ένα παιδί.

Διαβάστε επίσης: Η συγκινητική ιστορία της 21χρονης που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση προσώπου. Προσπάθησε να αυτοκτονήσει μετά από ερωτική απογοήτευση

 

Διαβάστε επίσης: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου σε γυναίκα στην Ιταλία. Η επέμβαση διήρκεσε 20 ώρες