«Πόδι του αθλητή». Πώς προκαλείται η περίφημη λοίμωξη στα πόδια και τι πρέπει να προσέχετε ειδικά στα γυμναστήρια
Τα πόδια είναι ένα αρκετά ευαίσθητο σημείο του σώματος, που μπορούν να εκδηλωθούν λοιμώξεις αν δεν τηρούνται βασικοί κανόνες υγιεινής. Το «πόδι του αθλητή» είναι μία από τις μολυσματικές λοιμώξεις που μπορεί να πλήξουν τα πόδια, ειδικά τα πέλματα.
Ο κύριος λόγος είναι ο μύκητας που αναπτύσσεται και πολλαπλασιάζεται στο δέρμα. Συνήθως ευδοκιμεί σε ζεστά, σκοτεινά και υγρά μέρη. Πάνω από το 1/3 των ανθρώπων, εκδηλώνουν σε κάποια στιγμή της ζωής του αυτή τη δερματική πάθηση. Εκδηλώνεται με εξάνθημα που προκαλείται από μύκητα, ο οποίος εμφανίζεται συνήθως ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών. Μπορεί να προκαλέσει φαγούρα, ερυθρότητα, ξηρό και ραγισμένο δέρμα ή μικρά σπυράκια.
Αν και συνήθως δεν είναι σοβαρό, πρέπει να αντιμετωπίζεται, για να σταματήσει να εξαπλώνεται. Αν εξαπλωθεί, μπορεί να φτάσει στο λεμφικό σύστημα και να προκαλέσει μόλυνση στους λεμφαδένες και τα λεμφικά αγγεία.
Σε ορισμένες περιπτώσεις η αρχική περιοχή που έχει προσβληθεί, μπορεί να μολυνθεί με βακτήρια και να κοκκινίσει το δέρμα, να ζεσταθεί και να πρηστεί.
Συγκεκριμένες καθημερινές συνήθειες, μπορούν να προκαλέσουν το πόδι του αθλητή.
Βρώμικα και βρεγμένα πόδια
Αν τα πόδια δεν είναι στεγνά και καθαρά, τότε είναι πιο πιθανό να αναπτυχθεί μόλυνση. Τα πόδια πρέπει να στεγνώνονται καλά μετά το πλύσιμο, ιδιαίτερα στις περιοχές μεταξύ των δακτύλων.
Χρησιμοποιήστε σκόνη ταλκ για να σταματήσει να ιδρώνει το πόδι,. Αποφύγετε να ενυδατώνετε την περιοχή, γιατί μπορεί να βοηθήσει τους μύκητες να πολλαπλασιαστούν.
Λάθος παπούτσια
Τα παπούτσια που ζεσταίνουν και ιδρώνουν τα πέλματα, αυξάνουν τον κίνδυνο για τη λοίμωξη. Αλλάζετε παπούτσια κάθε δύο ημέρες, για να στεγνώνουν μεταξύ κάθε χρήσης.
Πρέπει επίσης να φοράτε κάθε μέρα καθαρό ζευγάρι κάλτσες και να προτιμάτε βαμβακερές, μαζί με ευρύχωρα παπούτσια κατασκευασμένα από φυσικά υλικά, για να «αναπνέουν».
Γυμναστήριο
Είναι απαγορευτικό να περπατάτε ξυπόλητοι σε κοινόχρηστους χώρους, όπως είναι τα αποδυτήρια και τα ντους των γυμναστηρίων. Αυξάνουν τις πιθανότητες για λοιμώξεις, ειδικότερα του «ποδιού του αθλητή».
Χρησιμοποιημένες πετσέτες
Μην πρέπει να μοιράζεστε ποτέ τις πετσέτες σας με τρίτους. Ακόμη κι αυτές που χρησιμοποιείται οι ίδιοι, πρέπει να πλένονται τακτικά.
Όσο ενοχλητικά είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης, τόσο ενοχλητική μπορεί να είναι και η θεραπεία της.
Όσοι έχουν αυτή την πάθηση συχνά πειραματίζονται με διάφορα είδη αλοιφής, σπρέι, τζελ και φαρμάκων, που έχουν διαφορετικά ποσοστά επιτυχίας. Με τους συγκεκριμένους τρόπους θεραπείας, επειδή ο μύκητας συχνά μένει στον οργανισμό, επανενεργοποιείται.
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το σκόρδο χρησιμοποιείται γενικά για την αντιμετώπιση λοιμώξεων, χάρη στις αντιμικροβιακές του ιδιότητες.
Έρευνα που έγινε το 2000 και συμμετείχαν 50 άτομα με αυτή τη δερματική πάθηση, διαπιστώθηκε ότι όσοι έβαζαν τοπικά μια αλοιφή με τη δραστική ουσία “ajoene”, που υπάρχει στο σκόρδο, θεραπεύτηκαν πλήρως μετά από δύο μήνες.
Όμως, οι αλοιφές με ajoene δεν είναι ελεύθερα διαθέσιμες στο κοινό.
Οι ειδικοί προτείνουν ποδόλουτρα σε νερό για 30 λεπτά κάθε φορά στο οποίο έχετε διαλύσει λίγες σκελίδες σκόρδου μαζί με ελαιόλαδο.
Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε μείγμα από σκόρδο και ελαιόλαδο σε ένα βαμβάκι και να περάσετε τα σημεία που έχουν πρόβλημα.
Διαβάστε επίσης: Έτσι έγιναν τα πόδια ενός ποδηλάτη μετά από 16 γύρους στο Tour de France. Τι λένε οι γιατροί για τις αντοχές του ανθρώπινου σώματος
Διαβάστε επίσης: Μύκητες στα νύχια. Πώς μεταδίδονται και πώς θεραπεύονται. Προσοχή, η επιδείνωση μπορεί να είναι σοβαρή