Πόσο αρνητικά επηρεάζουν τα ενεργειακά ποτά την υγεία. Οι επιστήμονες τονίζουν τις πιθανές επιπτώσεις τους

1133
Τε ενεργειακά ποτά γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή, από αθλητές και όσους θέλουν να έχουν ενέργεια, χάρη στην καφεΐνη που περιέχουν. Σύμφωνα με ευρήματα νέας έρευνας, μπορούν να βλάψουν σοβαρά τα αιμοφόρα αγγεία.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η κατανάλωση ενεργειακών ποτών, έχει συνδεθεί με προβλήματα της καρδιάς, των νεύρων και του στομάχου.

«Πολλοί νέοι πίνουν ενεργειακά ποτά όταν αθλούνται, χρόνο κατά τον οποίο η λειτουργία των αρτηριών πρέπει να είναι στο μάξιμουμ», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ John Higgins, καθηγητής Ιατρικής στη σχολή McGovern στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας, στο Χιούστον.

Ο αθλητισμός και η γυμναστική, απαιτούν τη μέγιστη ροή αίματος για να φτάνει γρήγορα το οξυγόνο στα κύτταρα. Τα ενεργειακά ποτά όμως, μειώνουν τη διάμετρο των αιμοφόρων αγγείων, περιορίζουν τη ροή αίματος και την παροχή οξυγόνου.

«Η καρδιά αναγκάζεται να δουλέψει παραπάνω και λαμβάνει λιγότερο οξυγόνο. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει τις περιπτώσεις παιδιών που υπέστησαν καρδιακή ανακοπή μετά την κατανάλωση ενεργειακού ποτού», πρόσθεσε ο επικεφαλής της έρευνας.

Δεν είναι λίγοι που καταφεύγουν συχνά στα ενεργειακά ποτά, για άμεση τόνωση και ενέργεια, κάτι που είναι αρκετά επικίνδυνο.

Πολλοί νέοι πίνουν ενεργειακά ποτά όταν αθλούνται.

Τα ποτά αυτά δεν προορίζονται για παιδιά.
Άτομα κάτω των 18 ετών, γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν, όσοι είναι ευαίσθητοι στην καφεΐνη, παίρνουν διεγερτικά ή φάρμακα με βάση την καφεΐνη και όσοι πάσχουν από καρδιακή νόσο, πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση ενεργειακών ποτών.

Στη μελέτη συμμετείχαν 44 υγιείς, μη καπνιστές φοιτητές ιατρικής με μέση ηλικία τα 20 χρόνια. Οι ερευνητές εξέτασαν πώς επιδρά έστω κι ένα ενεργειακό ποτό στα ενδοθηλιακά κύτταρα. Τα κύτταρα αυτά σχηματίζουν μια μεμβράνη, σαν φόδρα, που καλύπτει τις αρτηρίες, τις φλέβες και τα λεμφικά αγγεία.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη λειτουργία αυτών των κυττάρων πριν την κατανάλωση του ενεργειακού ποτού από τους συμμετέχοντες και 90 λεπτά αργότερα. Εξέτασαν τη ροή του αίματος και τη διαστολή των αρτηριών με υπέρηχους.

Διαπίστωσαν ότι μετά από 90 λεπτά, η εσωτερική διάμετρος των αιμοφόρων αγγείων ήταν δραματικά μικρότερη απ’ ότι πριν την κατανάλωση. Αυτή η αρνητική επίδραση στα αιμοφόρα αγγεία πιθανότατα οφείλεται στα συστατικά των ενεργειακών ποτών, όπως η καφεΐνη, η ταυρίνη και η ζάχαρη.
Η ταυρίνη είναι ένα αμινοξύ που προέρχεται από το σπέρμα του ταύρου και είναι αποδεδειγμένο ότι αυξάνει την αντοχή στην άσκηση.

Σύμφωνα με τον Δρ. David Katz, διευθυντή του κέντρου έρευνας και πρόληψης του Πανεπιστημίου Yale, η ενδοθηλιακή λειτουργία αποτελεί γενικά σημαντικό δείκτη για καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι υπάρχουν πολύ καλύτεροι τρόποι για να αυξήσει κανείς την ενέργειά του, όπως η άσκηση, αντί να καταφύγει σε ενεργειακά ποτά.

Διαβάστε επίσης: Που μπορεί να οφείλεται η χαμηλή ενέργεια και εξάντληση όταν δεν υπάρχει ένα προφανές πρόβλημα υγείας

 

Διαβάστε επίσης: Διατροφικές συνήθειες που θα σας γεμίσουν ενέργεια και θα σας προκαλέσουν ευεξία