Πόνοι και διαταραχές στον ύπνο. Γιατί προκαλούνται και τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

1662

Ο καλός και ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος, όχι μόνο για να ανταπεξέλθει το σώμα στις υποχρεώσεις της μέρας αλλά και για την ψυχική υγεία και ηρεμία, τη διατήρηση βάρους, την ισορροπία του οργανισμού. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί ατονία ή υπερένταση, μειωμένη ερωτική επιθυμία, αποσυντονίζει τον μεταβολισμό, ενώ μπορεί να προκαλέσει ακόμα και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. 

Αρκετές φορές, οι αιτίες ενός κακού ύπνου είναι πόνοι ή παθολογικές καταστάσεις που δεν αφήνουν να μας πάρει ο ύπνος ή δεν μας επιτρέπουν να κοιμηθούμε συνεχόμενα και βαθιά.

Δείτε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τέτοιου είδους προβλήματα για να εξασφαλίσετε καλύτερο ύπνο και ποιότητα ζωής.

Πόνοι στους ώμους

Σε αυτή την περίπτωση δεν πρέπει να κοιμάστε στο πλάι. Αν είστε άτομο που προτιμά αυτή την στάση ύπνου και πονάτε μόνο στον έναν ώμο, προσπαθήστε να κοιμηθείτε στην άλλη πλευρά. Μπορεί να σας βοηθήσει αν αγκαλιάσετε ένα μαξιλάρι. Αν πονάνε και οι δύο ώμοι προσπαθήστε να κοιμηθείτε ανάσκελα. Εάν βέβαια το στρώμα είναι πολύ σκληρό, είναι πολύ πιθανό να γυρίζετε πλευρό κατά τη διάρκεια του ύπνου χωρίς να το καταλάβετε, επιβαρύνοντας τον ώμο που πονά. Ένα μαξιλάρι πίσω από την πλάτη μπορεί να αποτρέψει αυτή την ακούσια κίνηση.

Πόνοι στην πλάτη

Η θέση ύπνου ανάσκελα είναι η καλύτερη για μια υγιή πλάτη. Αυτή η θέση κατανέμει ομοιόμορφα το βάρος στην μεγαλύτερη δυνατή επιφάνεια σώματος. Επίσης ελαχιστοποιεί τα σημεία πίεσης και εξασφαλίζει καλή ευθυγράμμιση του κεφαλιού, του λαιμού και της σπονδυλικής στήλης. Για την διατήρηση της φυσικής καμπύλης της σπονδυλικής στήλης και πρόσθετη στήριξη βάλτε ένα μικρό μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα.  Αν, παρ΄όλα αυτά δεν μπορείτε να κοιμάστε ανάσκελα και επιμένετε μπρούμυτα, βάλτε το μαξιλάρι κάτω από τους γοφούς σας.

Πόνοι στον αυχένα

Όσοι κοιμούνται μπρούμυτα αντιμετωπίζουν συχνότερα προβλήματα με τον αυχένα τους, καθώς στρίβουν το κεφάλι στο πλάι για να μπορούν να αναπνέουν, με αποτέλεσμα την απώλεια της ευθυγράμμισης της σπονδυλικής στήλης που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κήλη των σπονδύλων. Σε γενικές γραμμές, η ύπτια θέση είναι η καλύτερη προκειμένου να ξεκουράζεται επαρκώς η σπονδυλική στήλη. Αν πάλι προτιμάτε να κοιμάστε στο πλάι, επιλέξτε ένα χαμηλό μαξιλάρι. Επίσης, αντικαταστήστε τα μαξιλάρια σας κάθε δύο χρόνια. Οι άνθρωποι ανέφεραν σε μια έρευνα ότι τα σταθερά, λάτεξ μαξιλάρια ήταν τα πιο βολικά.

Δεν μπορεί  να σας πάρει ο ύπνος

Αποφύγετε την καφεϊνη το τελευταίο εξάωρο πριν πέσετε για ύπνο. Πείτε ναι στην άσκηση αλλά όχι πριν πέσετε στο κρεβάτι. Προτιμήστε να ασκήστε το πρωί ή νωρίς το απόγευμα. Μην τρώτε πολύ αργά το βράδυ και γενικά προτιμήστε να τρώτε ελαφριά. Βάλτε στην άκρη το κινητό σας τηλέφωνο, τουλάχιστον μία ώρα πριν πέσετε στο κρεβάτι. Το πιο σημαντικό είναι να βγάλετε την τηλεόραση από το υπνοδωμάτιο. Ο εγκέφαλος δεν μπορεί να κοιμηθεί, όσο υπάρχει παλλόμενο φως στον χώρο που κοιμάστε.

Δυσκολία στον συνεχόμενο ύπνο

Αποφύγετε το αλκόολ πριν πέσετε στο κρεβάτι, καθώς μπορεί να μειώσει τον χρόνο που κοιμάστε βαθιά. Όπως έχει αποδειχθεί, το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ή να αυξήσει τα συμπτώματα υπνικής άπνοιας, ροχαλητού και διαταραγμένου ύπνου. Επιπλέον, το αλκοόλ διαταράσσει την παραγωγή μελατονίνης αλλά και της αυξητικής ορμόνης, που παίζουν βασικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του βιολογικού ρολογιού. Φροντίστε το δωμάτιο να έχει θερμοκρασία μεταξύ 20 και 21 βαθμούς Κελσίου.

Ροχαλητό

Προσπαθήστε να κοιμηθείτε στο πλάι ή με το κεφάλι σας λίγο γυρισμένο προς τα πάνω. Μπορείτε επίσης, να καθαρίσετε τη μύτη σας με φυσιολογικό ορό πριν πάτε για ύπνο. Αποφύγετε το αλκοόλ περίπου δύο ώρες πριν κοιμηθείτε, αφού το ποτό έχει την ικανότητα να χαλαρώνει τους μύες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουν σχέση με την αναπνοή. Τέλος, βάλτε πρόγραμμα στον ύπνο. Οι ακατάστατες ώρες, μπορεί να γίνουν αιτία ροχαλητού.

Κράμπες στα πόδια

Προσπαθήστε να κάνετε μασάζ στην περιοχή, βάζοντας κάτι ζεστό στον μυ και τεντώστε το πόδι σας για να ανακουφίσετε τον πόνο. Μελέτη έχει διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που έκαναν διατάσεις στις γάμπες και τα πέλματα ακριβώς πριν από τον ύπνο, είδαν 59% μείωση στη συχνότητα των σπασμών. Πίνετε επίσης περισσότερο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά αν γυμνάζεστε. Τέλος, η έλλειψη βιταμινών μπορεί να οδηγήσει σε διατάραξη της ομαλής κυκλοφορίας του αίματος, με την καρδιά να δυσκολεύεται να διοχετεύσει αίμα στα κάτω άκρα. Γι΄αυτό αυξήστε την πρόσληψη σε κάλιο και μαγνήσιο. Το μαγνήσιο ρυθμίζει τη λειτουργία των μυών και των νεύρων, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και την αρτηριακή πίεση, ενώ το κάλιο είναι απαραίτητος ηλεκτρολύτης με αντίστοιχο ρόλο. Παράλληλα, το κάλιο συμβάλλει στη ρύθμιση της περιεκτικότητας του οργανισμού σε νερό.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η πιο σωστή στάση ύπνου είναι να κοιμάστε στο πλάι με ανασηκωµένο το κεφάλι, ώστε η βαρύτητα να διατηρεί το περιεχόµενο του στοµάχου µακριά από τον οισοφάγο αλλά και να απομακρύνει πόνο και αϋπνία. Προτιμήστε την αριστερή πλευρά, που καταπραϋνει την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Σ΄ αυτή τη θέση, το σηµείο που ενώνονται οισοφάγος και στοµάχι, µένει πιο ψηλά από το χώρο που βρίσκονται τα οξέα του στοµάχου. Αντίθετα, ο ύπνος στη δεξιά πλευρά επιδεινώνει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόµηση, πιθανότατα γιατί χαλαρώνει ο κατώτερος µυς του οισοφάγου, που βρίσκεται ανάµεσα σε αυτόν και στο στοµάχι, µε συνέπεια να κινούνται πιο εύκολα τα οξέα προς τα πάνω.

Διαβάστε επίσης: Προσοχή στο μαξιλάρι! Καθορίζει τον καλό ύπνο, στηρίζει ή επιβαρύνει το κεφάλι και τον αυχένα. Ποια είναι κατάλληλα και ποια όχι

 

 

Διαβάστε επίσης: Απλό τεστ που αποκαλύπτει εάν σας λείπει ύπνος. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα κουτάλι