Ποιοι είναι οι λόγοι που εμφανίζονται ανεξήγητες μελανιές σε διάφορα σημεία του σώματος; Δεν ευθύνονται πάντα οι τραυματισμοί

2606
Οι μώλωπες ή μελανιές, μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Ο συνηθέστερος λόγος που εμφανίζονται είναι λόγω κάποιου τραυματισμού. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που οι μελανιές δεν οφείλονται σε κάποιο χτύπημα και η αιτία μπορεί να είναι σοβαρότερη.

Οι μελανιές έχουν την εμφάνιση του αποχρωματισμού του δέρματος. Οι συνηθέστερες αποχρώσεις είναι μαύρο, μπλε, κίτρινο, μοβ ή συνδυασμός αυτών.Οι μελανιές ουσιαστικά είναι κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία βαθιά στο δέρμα. Κάνουν το αίμα να ανέρχεται στην επιφάνεια κάτω από την επιδερμίδα και έτσι εμφανίζονται οι μελανιές σε διάφορα σημεία του σώματος.
Ο χρόνος που απαιτείται για να εξαφανιστούν από μόνοι τους κυμαίνεται από 2-4 εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια που η μελανιά υποχωρεί, παρουσιάζονται διάφορες χρωματικές αλλαγές, επειδή απομακρύνεται το αίμα από το σημείο.

Υπάρχουν ορισμένοι μικρής σημασίας παράγοντες που προκαλούν την εμφάνισης μιας μελανιάς. Παρ’ όλα αυτά, καλό θα ήταν να γνωρίζετε πότε οι λόγοι είναι σοβαρότεροι.

Ποιες είναι οι αιτίες και οι τρόποι που προκαλούνται οι μελανιές;

Τραυματισμοί ή έντονη σωματική δραστηριότητα
Ο πιο συνηθισμένος λόγος που εμφανίζονται οι μώλωπες είναι οι μικροτραυματισμοί. Μετά από κάθε χτύπημα, χρειάζονται μερικές ημέρες για να φτάσει στην επιφάνεια του δέρματος το αίμα. Αν κάποιος δε θυμάται τον τραυματισμό, τότε προκαλείται ανησυχία, γιατί ψάχνει την πραγματική αιτία. Από την έντονη γυμναστική είναι πολύ πιθανό τα μικρά αιμοφόρα αγγεία να πάθουν κάποια βλάβη. Έτσι, το αίμα διαρρέει και μετέπειτα εμφανίζεται η μελανιά.

Παρενέργειες από φαρμακευτική αγωγή
Ορισμένα φάρμακα ευθύνονται για την πήξη του αίματος. Με τη λήψη φαρμάκων, μπορεί να επηρεαστεί η πήξη και να προκληθούν μελανιές, εξαιτίας του σπασίματος των πιο εύθραυστων και ευαίσθητων αγγείων του αίματος.

Έκθεση στον ήλιο
Πέρα από τις συνηθέστερες βλάβες της ακτινοβολίας, που μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές, οι ακτίνες UV του ηλίου βλάπτουν το δέρμα και τα αιμοφόρα αγγεία. Επομένως, είναι πιθανό να προκληθούν μώλωπες και ειδικότερα στους ηλικιωμένους, που είναι πιο ευάλωτοι.

Αιματολογικές νόσοι
Πολλές αιματολογικές νόσοι είναι πιθανό να δημιουργήσουν μώλωπες. Μερικές από αυτές είναι η σήψη, η αιμοφιλία, η λευχαιμία, η θρομβοπενία, η δυσλειτουργία των αιμοπεταλίων και το λεύκωμα Hodgkin.

Έλλειψη βιταμινών
Όταν δεν είναι επαρκείς βιταμίνες όπως οι Β12, C, Κ, αλλά και το φολικό οξύ, υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν μώλωπες στο σώμα.

Διαβήτης
Οι πάσχοντες από διαβήτη, αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα με το κυκλοφοριακό τους σύστημα. Λόγω αυτού, είναι πιο επιρρεπείς στους μώλωπες.

Διαβάστε επίσης: Γιατί το αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιείται χειμώνα καλοκαίρι; Προστατεύει από τον καρκίνο και την πρόωρη γήρανση

 

Διαβάστε επίσης: Παυσίπονα που χρησιμοποιούμε όλοι, ευθύνονται για σοβαρές παθήσεις. Επικίνδυνη η τακτική χρήση