Ποιες ελιές στο σώμα είναι επικίνδυνες και πώς μπορείτε να τις ξεχωρίσετε. Οδηγίες για να εξεταστείτε μόνοι σας

9414

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, αλλά στην περίπτωση του μελανώματος είναι συχνά η μοναδική.
Τα άτομα, που έχουν πολλές ελιές στο σώμα, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο.
Όλες οι ελιές όμως δεν είναι ίδιες.
Διαφέρουν σε σχήμα και μέγεθος, ενώ υπάρχουν ελιές με λεία ή ανώμαλη επιφάνεια και ελιές που είναι επίπεδες ή προεξέχουν.
Το χρώμα τους μπορεί να είναι καφέ εξαιτίας της μελανίνης που παράγουν τα μελανοκύτταρα, ενώ υπάρχουν και ελιές που έχουν το χρώμα του δέρματος.
Όσο πιο νωρίς εντοπιστεί μια “ύποπτη” ελιά, τόσο πιο γρήγορα θα αφαιρεθεί και θα απομακρυνθεί ο κίνδυνος του καρκίνου.
Κάνοντας τακτικά αυτο-εξέταση του δέρματος στο σπίτι, εντοπίζονται επικίνδυνες αλλοιώσεις σε ένα σπίλο ή καινούριες ελιές στο δέρμα.
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας και περιελάμβανε περισσότερα από 3.500 άτομα, κατέδειξε ότι ποσοστό 50% των περιστατικών μελανώματος εντοπίζονται αρχικά από τους ίδιους τους ασθενείς.
Η Στέφανι Γουίλιαμς, Δερματολόγος της Ευρωπαϊκής Δερματολογικής Εταιρείας του Λονδίνου μοιράζεται μερικές χρήσιμες συμβουλές για αυτοεξέταση, με τις οποίες μπορεί κανείς να εντοπίσει αλλαγές στο σχήμα, την υφή και το μέγεθος μιας ελιάς, και να προλάβει ενδεχομένως το καρκίνο του δέρματος.

Τα κριτήρια
Τ
α παρακάτω κριτήρια αξιολογούν αν υπάρχουν “ύποπτες” και επικίνδυνες ελιές στο σώμα:
Ασυμμετρία – Εάν χωρίσει κανείς νοητά την ελιά σε δύο μέρη, θα πρέπει να έχει το ίδιο μέγεθος τόσο από την μία όσο και από την άλλη μεριά.
Η ασυμμετρία είναι σημάδι που θα πρέπει να οδηγήσει κατευθείαν στον δερματολόγο.
Χρώμα – Οι ελιές που αναπτύσσουν μελανώματα εμφανίζουν συνδυασμούς από πολλά χρώματα, όπως ανοιχτό ή σκούρο καφέ, μαύρο, κόκκινο ή ροζ.
Ανομοιόμορφες άκρες – Τρίτο σημάδι που θα πρέπει να προκαλέσει ανησυχία είναι οι ανομοιόμορφες άκρες σε μια ελιά, που είναι επίσης πιθανό να γίνουν τραχείς, με εγκοπές ή και θολές στην όψη τους.
Διάμετρος – Στην περίπτωση που η ελιά έχει διάμετρο μεγαλύτερη από 5 χιλιοστά, η εξέταση από γιατρό είναι η καλύτερη πρόληψη.

Η αυτοεξέταση
Βήμα Πρώτο

Μετά το μπάνιο, σταθείτε μπροστά από ένα μεγάλο καθρέφτη και κάντε μια εξέταση στο πάνω μέρος του σώματος.
Ξεκινήστε με τον έλεγχο του προσώπου, του λαιμού, του στήθους και της κοιλιάς, μέχρι το ύψος των μηρών.

Βήμα Δεύτερο
Εξετάστε τα χέρια και από τις δύο πλευρές, καθώς επίσης τους αγκώνες και τις μασχάλες.

Βήμα Τρίτο
Ελέγξτε το κάτω μέρος του σώματος, αρχίζοντας από το μπροστινό μέρος των ποδιών και και συνεχίζοντας με το πίσω μέρος τους. Μην ξεχάσετε να κοιτάξετε καλά το δέρμα και ανάμεσα στα δάχτυλα.

Βήμα Τέταρτο
Ζητήστε από ένα φίλο ή μέλος της οικογένειας, να ελέγξει την πλάτη, το κεφάλι, τα αυτιά και άλλες περιοχές που δεν μπορείτε εύκολα να δείτε στον καθρέφτη.

Έχοντας υπόψιν τα παραπάνω κριτήρια επικινδυνότητας, εάν παρατηρήσετε κάποια ύποπτη αλλοίωση θα πρέπει να προχωρήσετε σε μια εξέταση που ονομάζεται χαρτογράφηση σπίλων, όπου εκεί ο ειδικός θα δει ποιες ελιές πρέπει να αφαιρεθούν μικροχειρουργικά.
Φυσικά δε χρειάζεται πανικός ούτε υπερβολές, είναι όμως μια απλή διαδικασία που μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.

Διαβάστε επίσης: Όσοι εργάζονται συστηματικά πάνω από 8 ώρες την ημέρα βλάπτουν την καρδιά τους. Από τι κινδυνεύουν;