Ποια είναι τα συμπτώματα της «νόσου των μουσικών» και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί

3368

Οι καλλιτέχνες που παίζουν κάποιο μουσικό όργανο πλήττονται συχνά από τη λεγόμενη «νόσο των μουσικών».
Η πάθηση δεν είναι τεκμηριωμένη ιατρικά, όμως πλέον αναγνωρίζεται, καθώς πρέπει με κάποιον τρόπο να περιγραφεί για να αντιμετωπιστεί.
Αφορά κυρίως στα δάχτυλα και στα χέρια των μουσικών, που καταπονούνται από την καθημερινή άσκηση.
Οι διάσημοι πιανίστες, Robert Schumann και Garry Graffman, υπέφεραν για χρόνια από παθήσεις των άνω άκρων, χωρίς να βρίσκουν θεραπεία.
Σύμφωνα με ιατρικές στατιστικές μελέτες, η «νοσολογία των μουσικών» περιλαμβάνει τέσσερις παθήσεις, οι οποίες πλήττουν το χέρι και μπορεί είτε να συνυπάρχουν ή να εμφανίζονται ξεχωριστά.
To σύνδρομο υπέρχρησης (overuse) που είναι και η πιο συχνή πάθηση, το σύνδρομο πίεσης νεύρων, οι λειτουργικές δυστονίες ή κράμπες των μουσικών και η οστεοαρθρίτιδα αντίχειρα.

Η νόσος εκδηλώνεται στα δάχτυλα, στον καρπό, στο αντιβράχιο (πήχης), αλλά και στον αυχένα ή στους ώμους, ανάλογα με το μουσικό όργανο.
Για παράδειγμα, οι πιανίστες τραυματίζουν τον δεξί τους βραχίονα και το χέρι, οι οι βιολιστές τον αριστερό βραχίωνα και όσοι ασχολούνται με το κλαρινέτο καταπονούν τον δεξί αντίχειρα.
Η βλάβη δεν προκύπτει ξαφνικά, αλλά είναι αποτέλεσμα χρόνων εξάσκησης, καθώς ο χειρισμός ενός μουσικού οργάνου απαιτεί πολλές κινήσεις και επανάληψη αυτών.
Ο βιολιστής για να αποδώσει μια παρτιτούρα του Μπαχ κάνει περίπου 1.200 κινήσεις ανά λεπτό, δηλαδή 25 νότες ανά δευτερόλεπτο.
Φυσικά η εμφάνιση της νόσου δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την ενασχόληση με το μουσικό όργανο.
Μπορεί να επιδεινωθούν τα συμπτώματα, δηλαδή ο πόνος και οι ενοχλήσεις, από την κακή στάση σώματος, από την αλλαγή μουσικού οργάνου, από το βάρος του ή από ήδη υπάρχοντα προβλήματα, όπως το αυχενικό σύνδρομο.
Για να αντιμετωπιστεί, οι ειδικοί προτείνουν φυσιοθεραπείες και ήπια φαρμακευτική αγωγή.
Σε ακραίες περιπτώσεις χρειάζεται χειρουργική επέμβαση, όμως μπορεί να αποφευχθεί με την έγκαιρη διάγνωση.

Διαβάστε επίσης: Ο μικρότερος Έλληνας πιανίστας. Το 5χρονο παιδί-θαύμα που έχει διαπρέψει στους διαγωνισμούς πιάνου (βίντεο)