Ποια είναι η πιο μολυσμένη πρωτεύουσα στον κόσμο. Οι κάτοικοί της «πνίγονται» από ρυπογόνα σωματίδια

2794
Το 2018 το Νέο Δελχί ανακηρύχθηκε η πιο μολυσμένη πρωτεύουσα στον κόσμο, σύμφωνα με δύο οργανώσεις, που παρακολουθούν την ατμοσφαιρική ρύπανση. Τα αποτελέσματα προέκυψαν μετά από μελέτη για την ποσότητα των μικροσωματιδίων PM2,5 σε 61 πρωτεύουσες σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την IQ AirVisual, μια οργάνωση με έδρα την Ελβετία που συγκεντρώνει δεδομένα από όλον τον κόσμο για την ποιότητα του αέρα και την Greenpeace, μετά το Νέο Δελχί, με πάνω από 20 εκατομμύρια κατοίκους, στη δεύτερη θέση έρχεται η πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, η Ντάκα. Αμέσως επόμενη είναι η πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, η Καμπούλ.

Ο τοξικός αέρας στο Νέο Δελχί, προκαλείται κυρίως από τα οχήματα και τις βιομηχανικές εκπομπές, τον καπνό από την καύση απορριμάτων, τα υπολείμματα από σοδειές σε χωράφια και τη σκόνη από τα εργοτάξια.

Το 2018 το Νέο Δελχί ανακηρύχθηκε η πιο μολυσμένη πρωτεύουσα στον κόσμο, σύμφωνα με δύο οργανώσεις, που παρακολουθούν την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Σύμφωνα με την έκθεση των οργανώσεων, κάθε χρόνο, η μέση συγκέντρωση PM2,5 (μονάδα μέτρησης σωματιδίων στον αέρα) ανά κυβικό μέτρο αέρα στην πόλη ήταν 113,5 το 2018.
Τα ποσοστά αυτά είναι μεγαλύτερα από το διπλάσιο του επιπέδου του Πεκίνου, ο μέσος όρος του οποίου ήταν 50,9 στη διάρκεια της χρονιάς, κατακτώντας την όγδοη θέση στις πιο μολυσμένες πρωτεύουσες του κόσμου.

Τα PM2,5 ή σωματίδια διαμέτρου 2,5 μm (μικρόν) ή μικρότερης, είναι επικίνδυνα, γιατί εισέρχονται βαθιά μέσα στους πνεύμονες.
Ο Π.Ο.Υ. θέτει ως ημερήσιο όρο για την ποιότητα του αέρα τα 25 μικρογραμμάρια PM2,5 ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Η Κίνα «πάλευε» για χρόνια να επιβάλει περιβαλλοντικούς κανόνες και να περιορίσει τις βιομηχανίες που ρυπαίνουν το περιβάλλον. Όμως, τα τελευταία χρόνια είχε μεγάλο όφελος από τη μεγάλη βελτίωση της νομοθεσίας και την ενίσχυση της πολιτικής βούλησης, για να καταπολεμηθεί η κακή ποιότητα του αέρα.

Σύμφωνα με την κοινή μελέτη των οργανώσεων, στην Ινδία βρίσκονται οι 15 από τις 20 πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο.

Διαβάστε επίσης: Ο ιππόκαμπος κρατιέται από μια μπατονέτα! Η φωτογραφία σοκ που δείχνει το μέγεθος της θαλάσσιας ρύπανσης σε όλο τον κόσμο

 

 

Διαβάστε επίσης: Έτσι σώζουν το θαλάσσιο περιβάλλον στην Αυστραλία. Το απλό και οικονομικό σύστημα που εμποδίζει τα σκουπίδια να καταλήξουν στο νερό