«Πίνω για να ξεχάσω». Η γνωστή δικαιολογία δεν ισχύει λένε οι επιστήμονες, γιατί φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα

1987

«Πίνω για να ξεχάσω».
Η φράση αυτή αποτελεί συχνά δικαιολογία για την κατανάλωση αλκοόλ.
Όμως, νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Translational Psychiatry, δείχνει πως το ποτό, μάλλον, έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.
Όχι μόνο δεν βοηθά να σβηστούν οι κακές αναμνήσεις, αλλά πιθανόν να τις κάνει πιο έντονες.
Όπως έδειξε η μελέτη από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, όσο περισσότερο καιρό περνά κάποιος προσπαθώντας να πνίξει τον πόνο του στο ποτό, τόσο πιο δύσκολα μπορεί να ξεπεράσει τις όποιες τραυματικές εμπειρίες.
«Το αλκοόλ ενισχύει τα νευρικά κύτταρα που βρίσκονται στο κέντρο αντίδρασης του εγκεφάλου για τον φόβο, με αποτέλεσμα να εγγράφονται πιο έντονα οι τραυματικές εμπειρίες», εξηγούν οι ερευνητές.
Προσθέτουν ότι, οι ασθενείς έχουν περισσότερες πιθανότητες να ξεχάσουν ή να ξεπεράσουν τις εμπειρίες αυτές με μια σύντομη φαρμακευτική και συμπεριφορική θεραπεία, παρά με το αλκοόλ.
«Το αλκοόλ αλλάζει τη χημεία του εγκεφάλου και αυτό δυσκολεύει στο να αντικατασταθούν οι δυσάρεστες αναμνήσεις με καινούργιες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Norman Haughey, καθηγητής Νευρολογίας στο Johns Hopkins.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πάσχοντες από σύνδρομο μετα-τραυματικού στρες συχνά αισθάνονται πιεσμένοι ή τρομαγμένοι, ακόμα κι όταν δεν κινδυνεύουν.
Το ποτό θεωρείται ότι, μπορεί να βοηθήσει επειδή περιορίζει την επίγνωση, βοηθά στην αντιμετώπιση της αϋπνίας και επιτρέπει μια, έστω υποτυπώδη, κοινωνική ζωή.
Σύμφωνα με τις μελέτες, περίπου το 60-80% όσων πάσχουν από μετατραυματικό σύνδρομο, κάνουν υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Η νέα έρευνα δείχνει πως αυτό είναι ό,τι χειρότερο, καθώς το αλκοόλ διεγείρει τη δημιουργία συνάψεων στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να εντείνονται τόσο οι αναμνήσεις όσο και το αίσθημα του φόβου.

Διαβάστε επίσης: Το βρίσιμο κάνει και καλό. Οι υβριστές είναι ευφυείς, έχουν χιούμορ και είναι πιο έξυπνοι σύμφωνα με τους ψυχολόγους