Παθήσεις ώμου. Οι νέες αποτελεσματικές τεχνικές αντιμετώπισης που μειώνουν τον χρόνο νοσηλείας, αλλά και τους μετεγχειρητικούς πόνους. Το συμπόσιο με τους κορυφαίους ορθοπαιδικούς

651
Χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν από παθήσεις στον ώμο και τον αγκώνα με αποτέλεσμα να περιορίζεται η κινητικότητα των χεριών και να επηρεάζεται όλη η καθημερινότητά τους.  

Οι παθήσεις αυτές συνήθως προκαλούν πόνο και γι’ αυτό οι ασθενείς αναζητούν γρήγορη και μόνιμη λύση. Απαντήσεις σε αυτό το κρίσιμο θέμα επιχειρούν να δώσουν οι ειδικοί στο Συμπόσιο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματιολογίας (ΕΧΟΤ), στις 5 και 6 Απριλίου στο αμφιθέατρο «Γ. Κοτζιάς»της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

«Οι σύγχρονες αρθροσκοπικές τεχνικές προσφέρουν ταχύτερη αποκατάσταση, λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και λιγότερο χρόνο νοσηλείας, ενώ οι νεότερες αρθροπλαστικές ώμου που χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις προχωρημένης αρθρίτιδας εμφανίζουν πολύ καλά κλινικά αποτελέσματα και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις αρθροπλαστικές των προηγούμενων δεκαετιών», επισημαίνει ο Εμμανουήλ Φανδρίδης, πρόεδρος του Τμήματος Χειρουργικής Ώμου -Αγκώνα της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας (ΕΕΧΟΤ) με αφορμή το Επιστημονικό Συμπόσιο.

Το συμπόσιο της ΕΕΧΟΤ,  αποτελεί μια κορυφαία εκδήλωση για τους ορθοπαιδικούς που ασχολούνται με την χειρουργική ώμου, οι οποίοι έχουν πολλαπλασιασθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Η συνεχιζόμενη εκπαίδευση τους εξασφαλίζει ένα υψηλό επίπεδο στη διάγνωση και την αντιμετώπιση όλων των παθήσεων της συγκεκριμένης άρθρωσης.

Την έναρξη του Συμποσίου θα κηρύξει ο καθηγητής Παναγιώτης Ι. Παπαγγελόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας. Το επιστημονικό πρόγραμμα του Συμποσίου θα επικεντρώσει τη θεματολογία του στην πρόσθια αστάθεια του ώμου, τις ρήξεις του τενοντίου πετάλου και την αρθρίτιδα του ώμου.

Η πρόσθια αστάθεια αφορά συνήθως τραυματισμούς σε ασθενείς νεαρής ηλικίας (15-30 ετών), ενώ οι ρήξεις του τενοντίου πετάλου μπορεί να είναι τραυματικές ή εκφυλιστικές και αφορούν ασθενείς συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας (35-70 ετών).

Η αρθρίτιδα του ώμου απασχολεί περισσότερο ασθενείς πάνω από τα 65 ετών και η τελική θεραπεία είναι η αρθροπλαστική ώμου.

Σε περίπτωση που ο πόνος «επιμένει» και δεν είναι κάτι παροδικό, η ωμαλγία οφείλεται σε κάποια πάθηση του ώμου, μεταξύ των οποίων είναι πρόσθια αστάθεια του ώμου, οι ρήξεις του τενοντίου πετάλου και η αρθρίτιδα. Το πιο μεγάλο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι ότι όταν ο πόνος είναι ήπιος, αδιαφορούν και δεν επιζητούν θεραπεία από κάποιον ειδικό.

Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου ξένοι και Έλληνες ορθοπαιδικοί θα παρουσιάσουν σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές, θα συζητήσουν δύσκολα περιστατικά και θα καταθέσουν την επιστημονική τους άποψη σε αμφιλεγόμενα θέματα.

Αποτελεί, λοιπόν μια πολύ καλή ευκαιρία για έμπειρους ορθοπαιδικούς να μοιραστούν γνώση και καινοτομίες, ενώ οι νεαρότεροι ορθοπαιδικοί να παρακολουθήσουν ένα υψηλού επιπέδου συμπόσιο στη χώρα μας. Επιπλέον στο πλαίσιο του Συμποσίου θα πραγματοποιηθεί πρακτική άσκηση αρθροσκοπικών τεχνικών σε προπλάσματα στους χώρους της Ανατομίας της Ιατρικής σχολής.

Διαβάστε επίσης: Τι συμβαίνει στο σώμα όταν ξεκινάει το τρέξιμο. Οι συνέπειες μετά από μία ώρα, μέχρι και μετά από 10 χρόνια