Όσοι προτιμούν το στριφτό τσιγάρο είναι περισσότερο εθισμένοι. Τι δείχνουν τα αποτελέσματα έρευνας Άγγλων επιστημόνων

1169
Το κάπνισμα είναι ο αγαπημένος εθισμός πολλών ατόμων και οτιδήποτε κι αν γίνεται, για παράδειγμα να αυξάνεται η τιμή τους, πάλι θα βρίσκουν τρόπο και θα καπνίζουν. Μαζί με τον καφέ, με ποτό ή για να ξεπεραστεί το άγχος, το κάπνισμα αδιαμφισβήτητα είναι μια επιβλαβής συνήθεια για την υγεία.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, απέδειξε ότι, όσοι προτιμούν να καπνίζουν στριφτά τσιγάρα, έχουν λιγότερες πιθανότητες να κόψουν το κάπνισμα στο μέλλον, συγκριτικά με όσους επιλέγουν τα πακέτα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL) με επικεφαλής την Σάρα Τζάκσον του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας, συμπέραναν ότι μόνο το 15,9% των καπνιστών που καπνίζουν στριφτά τσιγάρα, δηλώνει αποφασισμένο να το κόψει και, αντίστοιχα, το 20,3% όσων καπνίζουν πακέτα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, το χαμηλότερο κόστος που έχουν τα στριφτά τσιγάρα, είναι το βασικότερο κίνητρο για κάποιον να μην κόψει το κάπνισμα.
«Οι καπνιστές στριφτών τσιγάρων είναι πιο απίθανο να κάνουν προσπάθεια να το κόψουν, σε σχέση με τους καπνιστές εργοστασιακών τσιγάρων», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες συγκέντρωσαν τα στοιχεία για τις συνήθειες 38.000 Βρετανών, σε ό,τι αφορά το κάπνισμα, από τον Νοέμβριο του 2008 μέχρι τον Μάρτιο του 2018.
Ενώ το ποσοστό των καπνιστών στη Βρετανία ολοένα και μειώνεται (το 2017 ήταν περίπου το 15%), το κάπνισμα στριφτών τσιγάρων συνεχώς αυξάνεται. Από το 1900 μέχρι το 2017, το ποσοστό αυξήθηκε στις γυναίκες από 2% σε 28% και στους άντρες από 18% σε 44%.

Οι ερευνητές της μελέτης, σε συνεργασία με την οργάνωση Cancer Research UK, προτείνουν την άμεση αύξηση των φόρων, ειδικά στον καπνό για στριφτά τσιγάρα, για να μειωθεί σημαντικά η χρήση του. Τονίζουν, επίσης, ότι το τσιγάρο, είτε εργοστασιακό είτε στριφτό, είναι η πρώτη αιτία καρκίνου και θανάτου, η οποία μπορεί να αποφευχθεί.

Διαβάστε επίσης: Οι βιταμίνες που «σκοτώνουν» το τσιγάρο. Ποιες τροφές μπορούν να τις αναπληρώσουν και να βοηθήσουν στην αποβολή της νικοτίνης

 

Διαβάστε επίσης: Είναι το θερμικό τσιγάρο πιο υγιεινό από το συμβατικό; Τι λένε οι έρευνες μέχρι τώρα