Όσοι φοράνε γυαλιά είναι πιο έξυπνοι. Μύθος ή αλήθεια; Τι έδειξε νέα μεγάλη γενετική έρευνα
Πολλοί δικηγόροι συμβουλεύουν τους πελάτες τους να φοράνε γυαλιά κατά τη διάρκεια της δίκης του. Και αυτό γιατί έχει επικρατήσει η άποψη ότι όσοι φοράνε γυαλιά είναι πιο έξυπνοι, υπεύθυνοι και τίμιοι από αυτούς που δεν φοράνε.
Αυτό αποδείχθηκε και επιστημονικά, καθώς η μεγαλύτερη διεθνή γενετική μελέτη που έχει γίνει μέχρι τώρα σχετικά με αυτό το θέμα, έδειξε ότι αυτοί που φοράνε γυαλιά όχι μόνο φαίνονται πιο έξυπνοι, αλλά είναι και πραγματικά.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ανέλυσαν τα στοιχεία από περίπου 300 χιλιάδες άτομα ηλικίας από 16 έως 102 ετών.
Διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν γενετική προδιάθεση να είναι πιο έξυπνοι, είχαν 30% μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν και γονίδια που έχουν συσχετιστεί με την μειωμένη όραση και την ανάγκη για χρήση γυαλιών.
Τα γονίδια που σχετίζονται με την καλύτερη γνωστική λειτουργία συνδέθηκαν επίσης, και με άλλα χαρακτηριστικά, όπως μακροζωία, καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στους πνεύμονες, αλλά και λιγότερες πιθανότητες να υποφέρει από κατάθλιψη.
Παρ’ όλα αυτά, λόγω της φύσης της μελέτης, δεν εξηγήθηκε γιατί υπάρχει γενετική συσχέτιση μεταξύ της νοημοσύνης, της κακής όρασης και της καρδιαγγειακής υγείας.
Η έρευνα βασίστηκε στη σχέση μεταξύ της γενετικής και της νοημοσύνης. Βρέθηκαν περίπου 150 γονίδια που σχετίζονται με το πόσο έξυπνοι είμαστε.
«Η ανακάλυψη κοινών γενετικών επιδράσεων στην υγεία και στη δομή του εγκεφάλου παρέχει τη βάση για να διερευνηθούν οι μηχανισμοί με τους οποίους επηρεάζονται τα γνωστικά χαρακτηριστικά» ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής Gail Davies.
Στην έρευνα συμμετείχαν και Έλληνες επιστήμονες από Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού μεταξύ των οποίων ήταν η Στέλλα Γιακουμάκη (Πανεπιστήμιο Κρήτης), ο Δημήτρης Αβραμόπουλος (Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ΗΠΑ), ο Ευάγγελος Ευαγγέλου (Σχολή Δημόσιας Υγείας Imperial College Λονδίνου), ο Αλέξης Χατζημανώλης (Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών), ο Πάνος Ρούσος (Ιατρική Σχολή Όρους Σινά Ν.Υόρκης), ο Νικόλαος Σμυρνής (Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ), ο Νίκος Στεφανής (Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ), η Ιωάννα Τζουλάκη (Σχολή Δημόσιας Υγείας Imperial College) και ο Πάνος Μπίτσιος (Ιατρική Σχολή Κρήτης).
Διαβάστε επίσης: Πώς συμπεριφέρονται οι έξυπνοι άνθρωποι; Τα χαρακτηριστικά που τους ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους. Ίσως τα διαθέτετε και εσείς
Διαβάστε επίσης: Όσοι δεν μπορούν να ξυπνήσουν το πρωί και πατάνε αναβολή στο ξυπνητήρι είναι πιο έξυπνοι, λένε οι επιστήμονες