Όσοι εργάζονται συστηματικά πάνω από 8 ώρες την ημέρα βλάπτουν την καρδιά τους. Από τι κινδυνεύουν;

2230
Οι πολλές ώρες εργασίας κάνουν κακό στην καρδιά, λένε οι επιστήμονες.
Οι άνθρωποι που δουλεύουν περισσότερο από 55 ώρες την εβδομάδα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή, μια σοβαρή αρρυθμία της καρδιάς που ευθύνεται για εγκεφαλικά επεισόδια και άλλα προβλήματα υγείας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου ανέλυσαν στοιχεία για το εργασιακό ωράριο 85.494 μεσήλικων γυναικών και ανδρών από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.
Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε κολπική μαρμαρυγή κατά την έναρξη της μελέτης, αλλά 1.061 άτομα εμφάνισαν την νόσο τα επόμενα 10 χρόνια.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες, ανάλογα με το εργασιακό τους ωράριο.
Όσοι εργάζονταν 35-40 ώρες την εβδομάδα ήταν η ομάδα ελέγχου.
Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε, ότι όσοι εργάζονταν πάνω από 55 ώρες την εβδομάδα είχαν κατά 40% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν κολπική μαρμαρυγή, συγκριτικά με όσους εργάζονταν λιγότερο.
Τ
ο 90% των περιστατικών, δεν είχαν καμία άλλη καρδιαγγειακή πάθηση, γεγονός που υποδηλώνει ότι το εξαντλητικό ωράριο εργασίας οδήγησε σε κολπική μαρμαρυγή, και όχι κάποια προϋπάρχουσα κατάσταση.

Για έναν υγιή άνθρωπο ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής είναι πολύ μικρός.
Όμως, για κάποιον που ήδη έχει πολλούς παράγοντες κινδύνου όπως για παράδειγμα καπνίζει, είναι υπέρβαρος ή έχει διαβήτη, τότε ο κίνδυνος είναι σημαντικός”, επισημαίνει η επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Μίκα Κιβιμακι, από το τμήμα Επιδημιολογίας του βρετανικού πανεπιστημίου.
Οι ερευνητές δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς ακριβώς οι πολλές ώρες εργασίας επιδρούν στην καρδιά και προκαλούν αρρυθμία.
Αλλά εικάζουν ότι ευθύνονται για αυτό το άγχος και η σωματική κόπωση, καθιστώντας το καρδιαγγειακό και νευρικό σύστημα πιο ευάλωτο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ευρήματα της έρευνας εξηγούν έως ένα βαθμό γιατί οι άνθρωποι που εργάζονται πολλές ώρες έχει αποδειχθεί ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η σωματική καταπόνηση που απαιτούν ορισμένες θέσεις εργασίας, θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στην αύξηση του κινδύνου εμφράγματος και άλλων καρδιακών προβλημάτων.
Ωστόσο οι επικεφαλής της μελέτης επισημαίνουν ότι οι θέσεις χειρωνακτικής εργασίας συνήθως έχουν συγκεκριμένο ωράριο, που δεν ξεπερνά τις 8 ώρες την ημέρα.
«Τα στελέχη επιχειρήσεων και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν έχουν ωράριο.
Οι ευθύνες, η ψυχική πίεση και το έντονο στρες είναι πιο επικίνδυνα για την καρδιά, από ότι η χειρωνακτική εργασία», καταλήγουν οι ερευνητές.

 

Διαβάστε επίσης: Γιατί οι άνθρωποι όσο μεγαλώνουν κοιμούνται λιγότερο; Η απρόσμενη απάντηση έχει να κάνει με βιώματα χιλιάδων ετών