Ολόκληρη πόλη της Ισπανίας κάνει γυμναστική και δίαιτα. Συνολικά πρέπει να χάσουν 100.000 κιλά

743
Πηγή: iefimerida
Από τον περασμένο Ιανουάριο, οι κάτοικοι της μικρής πόλης της Γαλικίας, Ναρόν, στην Ισπανία, ακολουθούν πρόγραμμα δημόσιας υγείας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σωστό πλάνο διατροφής και τακτική γυμναστική.

Η πόλη βρίσκεται στην ακτή του Ατλαντικού και έχει 40.000 κατοίκους. Από το σύνολο των κατοίκων, οι 9.000 είναι υπέρβαροι και οι 3.000 παχύσαρκοι.

Ο στόχος της πόλης, είναι να χάσει συνολικά 100.000 κιλά σε δύο χρόνια.
«Τον 21ο αιώνα, οι άνθρωποι ξέχασαν ότι είναι φτιαγμένοι για να περπατούν», αναφέρει ο παθολόγος Κάρλος Πινέϊρο, σε Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο γιατρός Πινέϊρο είχε την έμπνευση για το πρόγραμμα, όταν ο ίδιος έπαθε έμφραγμα στα 45 του χρόνια και κινδύνευε να πεθάνει.
Έκτοτε, φροντίζει τη διατροφή του και γυμνάζεται όσο περισσότερο μπορεί.
Κάνει τζόκινγκ και περπατάει σε πάρκο της πόλης του, μαζί με μία ομάδα 12 ατόμων.

Πηγή: iefimerida

«Στην Ισπανία όπου επικρατεί η παράδοση να τρώμε τα πάντα σε ένα χοιρινό, από την ουρά ως την μύτη, τα πρώτα που αφαίρεσα από την διατροφή μου ήταν τα εντόσθια, το χοιρινό στήθος και τα αλλαντικά», δηλώνει ο πρώην οδηγός γερανού στην πόλη Νάρον και μέλος της ομάδας βάδην, ο 65χρονος Conrado Vilela Villamar.

Η περιοχή της Γαλικίας φημίζεται για τις λιχουδιές της, κάτι που δεν βοηθάει τους κατοίκους να «κρατήσουν» τη διατροφή τους σε υγιεινά πλαίσια. Σύμφωνα με μελέτη της ΙΣπανικής Εταιρίας Καρδιολογίας, η περιοχή της Ισπανίας έχει τους περισσότερους υπέρβαρους κατοίκους, αναλογικά με το σύνολο των κατοίκων.

«Σε εμάς βρέχει συχνά, με αποτέλεσμα να μένουμε πολύ στα σπίτια μας και να καταναλώνουμε καθημερινά πάρα πολλές θερμίδες», σχολιάζει ο γιατρός Πινέϊρο.

Στα σχολεία της περιοχής, έχουν τοποθετηθεί αφίσες που γράφουν «Γίνε τρελός με τα φρούτα». Θέλουν να καταλάβουν τα παιδιά τα οφέλη της σωστής διατροφής στην υγεία.
Οι μαθητές σε ορισμένα σχολεία, κάνουν καθημερινά μία ώρα ποδήλατο, την ώρα που διαβάζουν τα μαθήματά τους.

Πηγή: manchikoni.com

«Δεν μιλάμε για το πάχος ωμά στους μαθητές, θα αποτελούσε στίγμα», αναφέρει ο γιατρός Πινέϊρο.

Όσα παιδιά μένουν κοντά στο σχολείο της, οι καθηγητές τα ενθαρύνουν τα έρχονται και να φεύγουν με τα πόδια, ή με ποδήλατο.

Τουλάχιστον 4.000 κάτοικου του Ναρόν, συμμετέχει στο πρόγραμμα δημόσιας υγείας.
Στην πόλη, 18 εστιατόρια πλέον προτείνουν γεύματα με χαμηλότερα λιπαρά και προωθούν τη διατροφή με προϊόντα του Ατλαντικού ωκεανού.

Ο Π.Ο.Υ. προειδοποιεί τους Ευρωπαίους ότι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής μπορεί να ανατραπεί, λόγω της παχυσαρκίας που αυξάνεται σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.

Στην πόλη Ναρόν, ανεξάρτητα από το στόχο που θέλουν να πετύχουν, να χάσουν τα 100.000 κιλά, όλοι θέλουν να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής για να περιορίσουν τις χρόνιες παθήσεις, αλλά και τα έξοδα υγείας.

Διαβάστε επίσης: Η δίαιτα που αποδείχθηκε μια από τις μεγαλύτερες διατροφικές απάτες και έβαλε σε κίνδυνο τη ζωή όσων την ακολουθούσαν

 

Διαβάστε επίσης: Υπάρχουν πράγματι θαυματουργές τροφές; Διατροφή αρνητικών θερμίδων, μύθοι και πραγματικότητα