Οι ψηλοί έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν θρόμβωση σε σχέση με τους κοντύτερους. Μια επικίνδυνη επιπλοκή

516
Νέα έρευνα του πανεπιστημίου Λουντ της Σουηδίας, έδειξε ότι το ύψος είναι βασικός παράγοντας για την εμφάνιση φλεβικής θρομβοεμβολής.

Για την ακρίβεια, όσοι είναι ψηλοί έχουν αυξημένες πιθανότητες να προσβληθούν από την ασθένεια, σε σύγκριση με τους κοντύτερους.
Ιατρικά στοιχεία αποκαλύπτουν, ότι παγκοσμίως η κύρια αιτία ενδονοσοκομειακών θανάτων είναι η θρόμβωση που προκαλεί εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα και Θρομβοεμβολική νόσο.
Στην Ελλάδα ετησίως σημειώνονται περίπου 50.000 θάνατοι που αποδίδονται στην ασθένεια, ενώ υπολογίζεται πως σε Ευρώπη και Αμερική καθημερινά πεθαίνουν 1.600 άνθρωποι από θρόμβωση.

 

Η έρευνα
Οι ερευνητές του σουηδικού πανεπιστημίου υποστηρίζουν, ότι άνδρες ύψους 1.60 έχουν 65% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν φλεβική θρομβοεμβολή, σε σχέση με όσους ξεπερνούν το 1.80.
Οι γυναίκες με ύψος μικρότερο του 1.60 ο κίνδυνος θρομβοεμβολής, είναι κατά 69% μικρότερος, συγκριτικά με τις ψηλές ύψους άνω του 1.80.
Οι επιστήμονες εξηγούν, πως οι ψηλότεροι πάσχουν από τη νόσο συχνότερα λόγω της πίεσης που ασκείται στις φλέβες των ποδιών.
Οι φλέβες πρέπει να ανταποκριθούν στη στήριξη μεγαλύτερου ύψους, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της κυκλοφορίας του αίματος στην περιοχή των ποδιών.

Στην Ελλάδα ετησίως σημειώνονται περίπου 50.000 θάνατοι που αποδίδονται στην ασθένεια

Η θρομβοεμβολή είναι η κύρια επιπλοκή της θρόμβωσης.
Θρόμβωση προκαλείται όταν μαζευτεί πολύ αίμα σε ένα αγγείο και παρεμποδιστεί η κυκλοφορία του αίματος στο υπόλοιπο σώμα.
Αν η θρόμβωση είναι πάρα πολύ σοβαρή και ο θρόμβος απελευθερωθεί, τότε υπάρχει κίνδυνος να μετακινηθεί στο κυκλοφορικό σύστημα, δηλαδή θρομβοεμβολή.
Συχνά δημιουργείται θρόμβωση κατόπιν χειρουργικής επέμβασης, καρκίνου ή ακινησίας σε νοσοκομείο.
Έχει παρατηρηθεί η εμφάνιση της νόσου και κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης, μετά τη χρήση αντισυλληπτικών ή άλλης ορμονικής θεραπείας.
Στις 13 Οκτωβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα για τη θρόμβωση, η ημερομηνία γέννησης του γιατρού Rudolf Virchow, που πρώτος ονόμασε την ασθένεια.

Διαβάστε επίσης: Aκόμη και μισή ώρα ήπιας άσκησης, προλαμβάνει πρόωρους θανάτους και καρδιοπάθειες