Οι κεφαλιές μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη του εγκεφάλου, όπως η πυγμαχία. Τι ισχύει για τα παιδιά

1112
Τον Ιανουάριο του 2002, ο Άγγλος ποδοσφαριστής Jeff Astle, πέθανε από μια εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου σε ηλικία 59 ετών. Οι θαυμαστές του τον αποκαλούσαν «Βασιλιά». Πολλοί τον επευφημούσαν για τις εξαιρετικές κεφαλιές που έκανε με την μπάλα.

Ο ιατροδικαστής ανέφερε ότι επαναλαμβανόμενα μικρά τραύματα στον εγκέφαλο προκάλεσαν το θάνατό του. Η τελική έκθεση του ιατροδικαστή έλεγε ότι πέθανε από εργατικό ατύχημα.
Δώδεκα χρόνια μετά το θάνατό του, έγιναν επιπλέον έρευνες για να δουν αν οι κεφαλιές προκάλεσαν τον τραυματισμό του εγκεφάλού του. Διαπιστώθηκε ότι ήταν ο πρώτος Άγγλος ποδοσφαιριστής που πέθανε εξαιτίας επαναλαμβανόμενων χτυπημάτων του κεφαλιού που του προκάλεσε χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια (CTE). Η ασθένεια αυτή είχε συνδεθεί κυρίως με τους μποξέρ, εξαιτίας των δυνατών χτυπημάτων που δέχονται.

Και αυτό δεν είναι το μόνο περιστατικό που έχει καταγραφεί, κάτι που προκάλεσε το ενδιαφέρον γιατρών και καθηγητών να διερευνήσουν αν όντως θα μπορούσαν οι κεφαλιές να προκαλέσουν τόσο σοβαρά προβλήματα.
Βρετανική έρευνα εξέτασε τον εγκέφαλο από 6 πρώην ποδοσφαιριστές που υπέφεραν από άνοια. Διαπίστωσαν ότι όλοι τους είχαν φθορές στα μεμβρανώδη περιβλήματα που προστατεύουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, οι οποίες προκλήθηκαν από δυνατά χτυπήματα του κεφαλιού. Χιλιάδες κεφαλιές κατά διάρκεια της ποδοσφαιρικής τους καριέρας τους προκάλεσε εγκεφαλική βλάβη.
Οι τέσσερις από αυτούς υπέφεραν από χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια (CTE), μια ασθένεια που εμφανίζεται μόλις στο 12% του πληθυσμού παγκοσμίως.

O Άγγλος ποδοσφαριστής πέθανε από μια εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου σε ηλικία 59 ετών, εξαιτίας επαναλαμβανομένων χτυπημάτων του κεφαλιού του

Προηγούμενη έρευνα του Πανεπιστημίου Στέρλινγκ στη Σκωτία, έδειξε ότι οι αθλητές που κάνουν συστηματικά κεφαλιές, παρουσίαζαν σημαντικές αλλαγές στη βραχυπρόθεσμη μνήμη τους.
Οι ερευνητές ζήτησαν από 19 ποδοσφαιριστές να κάνουν 20 κεφαλιές με τη δύναμη που θα έβαζαν αν χτυπούσαν τη μπάλα από το corner.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ποδοσφαιριστές εμφάνισαν 41-67% πρόβλημα στη μνήμη τους, η οποία επανήλθε στο κανονικό σε διάστημα 24 ωρών.

«Μια κεφαλιά είναι σαν μια δυνατή γροθιά στο κεφάλι», εξήγησε ο γιατρός Dr Tom Crisp.
Οι αθλητές που κάνουν κεφαλιές είναι τρεις φορές πιο πιθανό να υποφέρουν από συμπτώματα διάσεισης, όπως πονοκέφαλο, ναυτία και σύγχυση.
«Αν ένας παίκτης κάνει και άλλη κεφαλιά ενώ έχει αυτά τα συμπτώματα, υπάρχει περίπτωση να προκληθούν περισσότερα προβλήματα», σύμφωνα με τον γιατρό Dr Nicholas Davies.

«Αν έχει προκληθεί μια ήπιας μορφής διάσειση είναι πιθανό ο παίκτης να μην το καταλάβει. Έτσι, ακόμη ένα χτύπημα στο κεφάλι, μπορεί να τραυματίσει τον εγκέφαλο».

Αν το χτύπημα της μπάλας με το κεφάλι γίνεται συστηματικά για πολλά χρόνια, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις νευρικές ίνες που συνδέουν διάφορες περιοχές του εγκεφάλου. Αυτό προκαλεί διάφορες δυσλειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η απώλεια της ορθής κρίσης.

Οι γιατροί φοβούνται για το πώς μπορεί μια κεφαλιά να επηρεάσει τον εγκέφαλο ενός παιδιού, αλλά και τον αυχένα του που δεν είναι όσο δυνατός είναι ενός ενηλίκου.
Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου των Ηνωμένων Πολιτειών απαγόρευσε στα παιδιά ηλικίας μέχρι 11 ετών να κάνουν κεφαλιές. Τα μεγαλύτερα παιδιά δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 5 κεφαλιές σε κάθε προπόνηση.
Στο παρελθόν οι κεφαλιές ήταν πιο επικίνδυνες γιατί οι περισσότερες μπάλες ζύγιζαν 390 γραμμάρια, αλλά όταν βρέχονταν μπορεί να έφταναν και τα 600 γραμμάρια.
Σήμερα οι μπάλες ζυγίζουν περίπου 430 γραμμάρια και είναι έτσι κατασκευασμένες ώστε να μην κρατούν νερά. Περισσότερες όμως, έρευνες πρέπει να γίνουν για να συνδεθεί η άνοια με τις κεφαλιές, γιατί  είναι μια ασθένεια που συνδέεται με πολλές αιτίες, όπως ο τρόπος ζωής, η διατροφή και γενετικά προβλήματα.

Διαβάστε επίσης: Quiz για ποδοσφαιρόφιλους. Πού ξεκίνησε την καριέρα του ο Ρονάλντο; πότε έκανε το ντεμπούτο του στην εθνική Βραζιλίας ο Πελέ.