Οι ηλεκτρονικές συσκευές καθυστερούν την έναρξη ομιλίας των παιδιών. Πόσο επικίνδυνα είναι τα τάμπλετ και τα κινητά

4724
Καθημερινά, όλο και περισσότερα πολύ μικρά παιδιά απασχολούνται με μια ηλεκτρονική συσκευή, πριν καν αρχίσουν να μιλούν. Οι γονείς δεν συνειδητοποιούν τους κινδύνους, αλλά οι επιστήμονες  εντόπισαν ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει  προβλήματα στην ανάπτυξη της ομιλίας.

Σύμφωνα με έρευνα πανεπιστημίου στον Καναδά, όσο περισσότερο χρόνο περνά ένα παιδί έως δύο ετών μπροστά από μια οθόνη κινητού τηλεφώνου, υπολογιστή-ταμπλέτας ή άλλης φορητής ηλεκτρονικής συσκευής, τόσο πιθανότερο είναι ότι θα αρχίσει να μιλά με καθυστέρηση.

Από παλαιότερες μελέτες γνωρίζαμε ότι η πολλή τηλεόραση μπορεί να καθυστερήσει την ομιλία των παιδιών, αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη με αντικείμενο την επίδραση των φορητών ηλεκτρονικών συσκευών στα πολύ μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με νεότερη έρευνα, όσο περισσότερο χρόνο περνά ένα παιδί έως δύο ετών μπροστά σε μια οθόνη κινητού τηλεφώνου, υπολογιστή ή ταμπλέτας, τόσο πιθανότερο είναι ότι θα καθυστερήσει να αρχίσει να μιλάει.

Οι ερευνητές μελέτησαν 1.077 παιδιά ηλικίας έξι μηνών έως δύο ετών. Στις ηλικίες 18 μηνών, ένα στα πέντε παιδιά (20%) χρησιμοποιούσε κάποια οθόνη κατά μέσο όρο σχεδόν μισή ώρα καθημερινά, ενώ η συντριπτική πλειονότητα, το 70%, δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ φορητή συσκευή.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για κάθε αύξηση 30 λεπτών στην καθημερινή χρήση κάποιας οθόνης, ο κίνδυνος καθυστέρησης στην έναρξη της ομιλίας αυξανόταν κατά σχεδόν 50%. Από την άλλη, η χρήση οθόνης δεν φαίνεται να καθυστερεί τις μη λεκτικές μορφές επικοινωνίας του παιδιού, μέσω κινήσεων και χειρονομιών.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η τάση των ενηλίκων να δίνουν στα πολύ μικρά παιδιά πριν καν μιλήσουν, κάποιο κινητό ή τάμπλετ για να τα απασχολήσουν, μπορεί να έχει συνέπειες. Μετά τα νέα ευρήματα, οι ειδικοί συνιστούν στους γονείς να αποθαρρύνουν τη χρήση κάθε είδους οθονών από παιδιά κάτω του ενάμισι έτους.

Διαβάστε επίσης: Τα παιδιά δυσκολεύονται ακόμη και να κρατήσουν το μολύβι εξαιτίας των tablets και των smartphones, σύμφωνα με επιστήμονες. Πώς είναι ο σωστός τρόπος

 

Διαβάστε επίσης: Κινητά και τάμπλετ, η άγνωστη παρενέργεια στον υγιή ύπνο των παιδιών. Τι λένε οι επιστήμονες