Οι φακοί επαφής «κρύβουν» βακτήρια. Τρόποι για να μειώσετε τις πιθανότητες για μόλυνση στα μάτια

1093
Οι φακοί επαφής είναι ένας πρακτικός τρόπος απαλλαγής από τα γυαλιά μυωπίας. Παρόλα αυτά, είναι ένα ξένο σώμα και «κρύβει» κινδύνους όταν χρησιμοποιούνται λάθος.

Στην επιφάνεια των ματιών υπάρχουν ήδη βακτήρια. Σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, αποδείχθηκε ότι με τη χρήση φακών επαφής, τα μάτια είναι πιο ευαίσθητα και επιρρεπή σε λοιμώξεις.
Οι ερευνητές πήραν και ανέλυσαν δείγματα από τα μάτια 20 ατόμων, εκ των οποίων τα 9 χρησιμοποιούσαν καθημερινά φακούς επαφής και τα 11 δεν χρησιμοποιούσαν.
Στα άτομα που φορούσαν φακούς επαφής, βρέθηκε μεγαλύτερη ποικιλία βακτηρίων και τριπλάσια επίπεδα συγκεκριμένων βακτηρίων στην επιφάνεια των ματιών τους, σε σχέση με αυτούς που δε χρησιμοποιούσαν.
Συγκεκριμένα, βρέθηκαν υψηλότερα επίπεδα ορισμένων βακτηρίων και αυτό καθιστά όσους φορούν φακούς επαφής πιο ευάλωτους στην εκδήλωση οφθαλμικών μολύνσεων.
Το βακτήριο της ψευδομονάδας ήταν ένα από αυτά που εντοπίστηκαν σε υψηλά επίπεδα. Βρίσκεται στο φυσικό περιβάλλον, το έδαφος, το νερό και συνδέεται με το έλκος του κερατοειδούς χιτώνα.

Η μελέτη δεν απέδειξε αν οι αλλαγές στην ποσότητα των μικροβίων στα μάτια οφείλονται στα δάχτυλα που τα αγγίζουν ή στην πίεση που τους ασκούν οι φακοί επαφής.
Όμως οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να τηρούνται οι σωστοί κανόνες υγιεινής, η καθαριότητα των χεριών, των φακών αλλά και των θηκών τους.
Η συνηθέστερη αιτία λοιμώξεων στα μάτια από φακούς επαφής είναι η ανεπαρκής φροντίδα των φακών ή όταν οι χρήστες τους κοιμούνται με αυτούς.

Συμβουλές των ειδικών για προστασία των ματιών από λοιμώξεις

  • Είτε φοράτε τους φακούς επαφής, είτε πρόκειται να τους βγάλετε, να πλένετε καλά τα χέρια σας προτού τους ακουμπήσετε
  • Στην παλάμη του χεριού σας, βάλτε ποσότητα από το διάλυμα καθαρισμού και τρίψτε ελαφρά τον ένα φακό με το άλλο χέρι σας, για να αφαιρέσετε τα βακτηρίδια
  • Επιλέξτε να φοράτε περισσότερο τα γυαλιά μυωπίας, όταν δε χρειάζονται οι φακοί επαφής. Μην ξεπερνάτε τις 14 ώρες καθημερινής χρήσης των φακών
  • Σε περίπτωση που θέλετε να κολυμπήσετε σε πισίνα, να αφαιρείτε τους φακούς επαφής. Το νερό της πισίνας έχει ήδη πολλά βακτήρια που μπορούν να προσκολληθούν στους φακούς.
  • Με τη χρήση μαλακών φακών επαφής, θα χρειάζεται να τους αλλάζετε κάθε μέρα. Έτσι είναι λιγότερο πιθανό να «μαζεύονται» βακτήρια και να μολυνθούν τα μάτια.

Διαβάστε επίσης: Αφαίρεσαν 27 φακούς επαφής από το μάτι 67χρονης. Ποια είναι η ορθή χρήση των φακών επαφής;