Οι επιστήμονες απαντούν: Τι μας προκαλεί δάκρυα όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια; Απλά κόλπα για να αποφύγουμε το φυσικό δακρυγόνο

1285
«Οι ουσίες που εμπεριέχονται στο κρεμμύδι λειτουργούν σαν φυσικό δακρυγόνο» εξηγούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Τα κρεμμύδια απορροφούν θείο από το έδαφος, το οποίο μετατρέπεται σε αμινοξέα, τα λεγόμενα σουλφοξείδια ή σουφλενικό οξύ.Το σουφλενικό οξύ τα προστατεύει από μικρόβια και βοηθάει στην ανάπτυξή τους. Παράλληλα, λειτουργεί ως έναν φυσικό τρόπο για να αποτρέψουν ζωύφια να καταστρέψουν τον καρπό.
Μετακινείται ελεύθερο ανάμεσα στα υπόλοιπα στοιχεία του κρεμμυδιού, μεταξύ των οποίων είναι και η πρωτεΐνη αλλινάση.
Όταν κόβουμε το κρεμμύδι, η αλλινάση απελευθερώνεται και ενώνεται με το σουφλενικό οξύ. Η αντίδραση που προκαλείται, δημιουργεί ένα αέριο που μόλις φτάσει στα μάτια, προκαλεί δάκρυα, όπως το δακρυγόνο.
Τα νεύρα του ματιού για να αποφύγουν πιθανό μελλοντικό κίνδυνο, προκαλούν την παραγωγή δακρύων για να προστατευτούν και να απομακρύνουν τις ουσίες αιωρούνται από το κρεμμύδι.
Αυτό όμως, δεν συμβαίνει, όταν το κρεμμύδι απλώς ξεφλουδίζεται, αλλά μόνο όταν κόβεται κομματάκια.
Ο λόγος που κάποιοι κλαίνε περισσότερο συγκριτικά με άλλους, δεν έχει ξεκαθαριστεί. Πολλοί υποστηρίζουν ότι οφείλεται σε ευαισθησία των ματιών.
Επίσης, δεν έχουν όλα τα κρεμμύδια τα ίδια αποτελέσματα. Αυτό εξαρτάται από την ποσότητα του θείου που έχουν απορροφήσει από το έδαφος. Συνήθως, τα γλυκά κρεμμύδια είναι πιο ήπια για τα μάτια.

Κόλπα για «ανώδυνο» καθάρισμα κρεμμυδιών

Η πιο διαδεδομένη λύση για να αποφύγουμε το κάψιμο στα μάτια και τα δάκρυα, είναι να τοποθετήσουμε τα κρεμμύδια στο ψυγείο πριν τα κόψουμε.
Άλλοι τα βάζουν μέσα σε νερό κατά τη διάρκεια του τεμαχισμού τους. Και με τους δυο τρόπους μειώνεται η ταχύτητα και η ισχύ της αντίδρασης μεταξύ των χημικών στοιχείων.
Μια άλλη αποτελεσματική τακτική είναι να αφαιρέσουμε με ένα μαχαίρι το κεντρικό κομμάτι του κρεμμυδιού, στο οποίο κινούνται και οι χημικές ουσίες που προκαλούν δάκρυα.
Μπορούμε επίσης, να φορέσουμε μια μάσκα θαλάσσης. Θα λειτουργήσει ως ασπίδα και τα μάτια θα προστατευτούν από τα σωματίδια που απελευθερώνονται κατά το κόψιμο του κρεμμυδιού.

Και για την ιστορία, Ιάπωνες επιστήμονες επιχείρησαν να φτιάξουν κρεμμύδια που δεν προκαλούν δάκρυα. Μετά από δεκαετή έρευνα, κατάφεραν να αποδυναμώσουν τα ένζυμα που προκαλούν δάκρυα κατά το κόψιμο. Έτσι, μειώθηκε και η έντονη μυρωδιά τους.
Έχασαν όμως, και τη χαρακτηριστική τους γεύση.

Δείτε το βίντεο με τον διάσημο σεφ Jack Scalfani που δείχνει έναν από τους τρόπους για να κόψετε το κρεμμύδι χωρίς δάκρυα: