Οι ασθενείς που εγχειρίζονται από γυναίκες έχουν μειωμένα ποσοστά θνησιμότητας. Η έρευνα που αμφισβητήθηκε

797

Η χειρουργική είναι ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα.
Στηριζόμενοι σε αυτή την άποψη, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τορόντο σε συνεργασία με το νοσοκομείο του Χιούστον στο Τέξας, επιχείρησαν να ανακαλύψουν αν το φύλο του γιατρού παίζει ρόλο στην πορεία της υγείας του ασθενούς.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, έδειξαν πως οι ασθενείς που εγχειρίστηκαν από γυναίκα, είχαν μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας, συγκριτικά με τους ασθενείς που χειρούργησαν άνδρες χειρουργοί.
Η καναδική έρευνα επικεντρώθηκε σε περιστατικά που κινδύνευαν να πεθάνουν τις πρώτες εβδομάδες μετά από την επέμβαση στην οποία είχαν υποβληθεί, όμως τα αποτελέσματα αμφισβητήθηκαν.
Σύμφωνα με άλλους επιστήμονες, το φύλο του γιατρού σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να θεωρηθεί μονάδα μέτρησης της επιτυχίας ενός χειρουργείου.
Για να μην παρεξηγηθεί το πόρισμα της έρευνας, οι ερευνητές που συμμετείχαν φρόντισαν να διευκρινίσουν πως σκοπός της μελέτης τους, δεν ήταν η καθοδήγηση της επιλογής γιατρού ανάλογα με το φύλο.

Η έρευνα
Ο επικεφαλής καθηγητής χειρουργικής Ρ. Σατκουνασιβαμ από το πανεπιστήμιο του Τορόντο, δημοσίευσε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal, πως στόχος της έρευνας ήταν να εξεταστεί η επίδραση του φύλου του χειρουργού στην εξέλιξη του ασθενούς.
Γι΄αυτό το λόγο, μελετήθηκαν ιατρικά στοιχεία 104.600 ασθενών, που είχαν κάνει 25 διαφορετικές επεμβάσεις από το 2007 έως το 2015.
Οι θεράποντες ιατροί ήταν 3.314, από τους οποίους οι 2.540 άντρες και μόνο οι 774 γυναίκες.
Όσοι χειρουργήθηκαν από γυναίκα είχαν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν στο επόμενο μήνα, σε σχέση με εκείνους που εγχειρίστηκαν από άνδρα.
Ωστόσο τα αποτελέσματα δεν ήταν αντιπροσωπευτικά για τα περιστατικά που μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο χειρουργείο.
Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, ανεξάρτητα από το φύλο του γιατρού, δεν παρατηρήθηκε καμία διαφορά.
Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς για ποιόν λόγο το φύλο του γιατρού επηρεάζει την υγεία του εγχειρισμένου, όμως πιστεύουν ότι σχετίζεται με τη συμπεριφορά και την τυπικότητα.
Οι γυναίκες παρατηρήθηκε ότι ήταν πιο τυπικές στην τήρηση των κανονισμών, ήταν εστιασμένες στις ανάγκες του ασθενή και συνήθως προσπαθούσαν να αναπτύξουν πιο προσωπική-φιλική σχέση μαζί του.
Παρόλα αυτά, το σίγουρο είναι ότι η επιτυχία μιας επέμβασης δεν καθορίζεται από το φύλο, αλλά από την προσοχή και τη συνέπεια του γιατρού.

Διαβάστε επίσης: Η γηραιότερη χειρουργός στον κόσμο. Μετράει 67 χρόνια προϋπηρεσία, έχει κάνει περισσότερες από 10.000 επεμβάσεις και συνεχίζει