Μόλις το 20% των Ελληνίδων υποβάλλεται τακτικά σε τεστ Παπ. Γιατί επιβάλλεται απ΄ όσες είναι σεξουαλικά ενεργές
Αν και το τεστ Παπ θεωρείται απαραίτητο να γίνεται μια φορά το χρόνο, στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία, μόλις το 20% των γυναικών υποβάλλονται τακτικά στην εξέταση.
Το μεγαλύτερο μέρος του γυναικείου πληθυσμού, αμελεί την εξέταση που είναι τεκμηριωμένα ο αποτελεσματικότερος τρόπος διάγνωσης και πρόληψης, του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλων παθήσεων.
Σε όλη την Ευρώπη κάθε μέρα 40 γυναίκες πεθαίνουν από καρκίνο του τραχήλου, που είναι η δεύτερη συνηθέστερη μορφή καρκίνου που πλήττει της γυναίκες.
Οι γυναικολόγοι συστήνουν το τεστ Παπ μια φορά το χρόνο, στις σεξουαλικά ενεργές γυναίκες.
Όσες διατηρούν μόνιμη σχέση μπορούν να υποβάλλονται στο τεστ ανά δύο χρόνια, αν και η άποψη αυτή δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους γιατρούς.
Η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε μέρα μετά το τέλος της περιόδου.
Είναι καλό να υπάρχει διήμερη ή τριήμερη αποχή από τη σεξουαλική επαφή, γιατί από τη σεξουαλική πράξη μπορεί να υπάρχουν ερεθισμοί στον κόλπο, που επηρεάζουν τα κύτταρα της περιοχής και κατά συνέπεια μπορεί να αλλοιωθούν τα αποτελέσματα του τεστ.
Η εξέταση είναι ανώδυνη, αν και μερικές γυναίκες αισθάνονται ενόχληση λόγω του κολποδιαστολέα.
Κατά την εξέταση, λαμβάνονται δείγματα από τον κόλπο, από τον τράχηλο της μήτρας και από την εσωτερική πλευρά του τραχήλου, τον ενδοτράχηλο.
Τα δείγματα αναλύονται σε εργαστήριο και τα αποτελέσματα είναι έτοιμα μετά από λίγες μέρες. Το τεστ Παπ δεν κοστίζει ακριβά και πολλά ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν τα έξοδα της εξέτασης. Ο Γεώργιος Παπανικολάου χάρισε στην ανθρωπότητα ένα τεστ πάμφθηνο, αποτελεσματικό και σωτήριο, όταν άλλες εξετάσεις ήσσονος σημασίας κοστίζουν ακριβότερα.
Ας μην περιφρονούμε το δώρο που έκανε στις γυναίκες και βασίζεται στη πρόληψη.