Μην φοράτε σαγιονάρες για πολλές ώρες. Οι ειδικοί αποκαλύπτουν τα σοβαρά προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν

6675

Οι σαγιονάρες είναι σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού.
Φοριούνται από το πρωί στην παραλία, μέχρι και το βράδυ για ποτό.
Ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι σαγιονάρες δεν ενδείκνυνται για πολλές ώρες.
Η συνεχής χρήση τους μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα πόδια, προειδοποιεί μία αμερικανίδα ειδικός, καθώς αφήνουν εντελώς ακάλυπτο και αστήρικτο το πόδι.
«Οι σαγιονάρες δεν παρέχουν καμία στήριξη στην καμάρα ή στην πτέρνα, ενώ ασυναίσθητα σφίγγει κανείς τα δάκτυλά του για να μην γλιστρήσουν από τα πόδια του. Εάν τις φοράει κανείς για μεγάλο χρονικό διάστημα ή σε λάθος δραστηριότητα, μπορούν να προκαλέσουν πολλά και διαφορετικά προβλήματα», εξηγεί η Δρ. Κριστίνα Λονγκ, ποδίατρος και χειρουργός κάτω άκρων στο Ιατρικό Κέντρο Wake Forest Baptist της Βόρειας Καρολίνας.
Οι σαγιονάρες αφήνουν τα πόδια εκτεθειμένα καθιστώντας τα ευάλωτα σε κοψίματα, τρυπήματα, μώλωπες, τραυματισμούς από καρφιά, τσιμπήματα εντόμων και ηλιακά εγκαύματα.
Το περπάτημα με τις σαγιονάρες μπορεί επίσης να μεταβάλει το φυσικό διασκελισμό, με αποτέλεσμα προβλήματα στον Αχίλλειο τένοντα και πόνο στην μέση.
Με τις σαγιονάρες είναι εύκολο να σκοντάψει κανείς και να πέσει ή να χτυπήσει σοβαρά το μεγάλο δάκτυλο.
Άλλα συχνά προβλήματα είναι οι φουσκάλες οι κάλοι, η φλεγμονή στο πέλμα, ακόμα και το κάταγμα.
Όμως η Δρ. Λονγκ επισημαίνει ότι όλα αυτά τα προβλήματα μπορούν να αποφευχθούν εάν φορά κανείς τις σαγιονάρες για μικρό χρονικό διάστημα.
«Οι σαγιονάρες είναι ό,τι πρέπει για την παραλία, γύρω από την πισίνα, στα αποδυτήρια και τα ντους των γυμναστηρίων, των κολυμβητηρίων και άλλων χώρων, καθώς και για σύντομες επισκέψεις στα μαγαζιά», δηλώνει η ειδικός.

Ωστόσο εάν θέλει κανείς να τις φοράει για περισσότερες ώρες, θα πρέπει να επιλέξει σαγιονάρες κατασκευασμένες από υψηλής ποιότητας μαλακό δέρμα, και όχι πλαστικές.
Αυτό ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες για φουσκάλες και άλλους ερεθισμούς.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ποδιατρική Εταιρεία (APMA), το πέλμα θα πρέπει να ακουμπά σε όλη την επιφάνεια, τα δάχτυλα να μην εξέχουν στο πλάι και να έχουν ενίσχυση στην σόλα, έτσι ώστε να μην λυγίζουν εύκολα.
Επίσης αναφέρει ότι όλα τα παπούτσια, όχι μόνο οι σαγιονάρες, θα πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερα από το πόδι.
Καλό θα είναι να τσεκάρει κανείς τις παλιές του σαγιονάρες και εάν έχουν φθαρεί, να τις πετάξει και να αγοράσει καινούριες.
Επίσης καλό είναι να “ξεχάσει” κανείς τις σαγιονάρες στην πεζοπορία, το παρατεταμένο περπάτημα στην πόλη, την ορθοστασία, τις δουλειές του σπιτιού και του κήπου, και σε αθλητικές δραστηριότητες, σύμφωνα με την Δρ. Λονγκ.Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, υπάρχουν ορισμένες δραστηριότητές όπου οι σαγιονάρες είναι απαγορευτικές.
Μια από αυτές είναι η οδήγηση. Είναι εύκολο να γλιστρήσει το πόδι και να παγιδευτεί η σαγιονάρα ανάμεσα στα πετάλια.

Διαβάστε επίσης: Γρήγορο μαύρισμα χωρίς υπερβολική έκθεση στον ήλιο. 5 μυστικά που «κρύβονται» ακόμη και στο σπίτι σας