«Μην χρησιμοποιείτε μπατονέτες», συμβουλεύουν οι ειδικοί. Μπορεί να προκαλέσουν απώλεια ακοής. Χιλιάδες τραυματισμοί ετησίως

779

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έγινε στο Nationwide Children’s Hospital του Οχάιο η χρήση της μπατονέτας θεωρήθηκε επικίνδυνη. Εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο 34 παιδιά πληγώνονται καθημερινά και πάνε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες ή και για σοβαρές επεμβάσεις στο αυτί που τραυμάτισαν.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από το 1990 μέχρι το 2010 περισσότερα από 250.000 παιδιά πήγαν στα Επείγοντα επειδή είχαν χρησιμοποιήσει την μπατονέτα με λάθος τρόπο.
Αυτό σημαίνει πως κάθε χρόνο υπήρχαν 12.500 περιστατικά.
Ο αριθμός αφορούσε μόνο τα επείγοντα, και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σίγουρα θα ήταν πολύ μεγαλύτερος, αν υπολόγιζαν και τις επισκέψεις στον οικογενειακό γιατρό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά ήταν κάτω των 8 ετών και είχαν καθαρίσει μόνα τους τα αυτάκια τους. Το τραύμα επουλώθηκε στο 99% των παιδιών. Υπήρχαν όμως και περιστατικά στα οποία δημιουργήθηκε πρόβλημα στην ακοή.

Ο επικεφαλής της έρευνας Kris Janata συμβουλεύει τους γονείς να μην αφήνουν τα παιδιά να καθαρίζουν τα αυτιά τους και να σταματήσουν να χρησιμοποιούν μπατονέτες γιατί μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα. «Τα αυτιά έχουν την ιδιότητα του αυτοκαθαρισμού, και οι μπατονέτες εμποδίζουν το φυσικό μηχανισμό καθαρισμού τους. Σπρώχνουν το κερί πιο μέσα, κοντά στο τύμπανο, όπου παγιδεύεται. Παράλληλα, άμα καθαριστούν πολύ βαθιά, μπορεί να τρυπήσει το τύμπανο. Οι τραυματισμοί μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση, ζαλάδα και απώλεια ακοής», αναφέρει ο Kris Janata.
Οι γιατροί λένε ότι πρέπει να καθαρίζεται μόνο το εξωτερικό κερί με μια βρεγμένη πετσέτα ή βαμβάκι.

Διαβάστε επίσης: Αϋπνία και αύξηση βάρους. Τι συμβαίνει στο σώμα όσων κοιμούνται λίγες ώρες. Ποιες ορμόνες διαταρράσονται