Μεταβολικό σύνδρομο. Πώς θα το διαπιστώστε μετρώντας τη μέση σας. Ποιες τιμές στις εξετάσεις πρέπει να σας κινητοποιήσουν

1243
Αν κάνατε πρόσφατα ιατρικές εξετάσεις και πολλές τιμές βρίσκονται σε αυξημένα επίπεδα, ακόμα και ελαφρά, ή αν έχετε παρατηρήσει ότι έχετε παχύνει στη μέση, είναι πολύ πιθανό να πάσχετε από μεταβολικό σύνδρομο.

Όπως δηλώνει και η λέξη «σύνδρομο», δεν πρόκειται για μια συγκεκριμένη ασθένεια αλλά για μια σειρά από παράγοντες, που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στην περίπτωση  «μεταβολικού συνδρόμου», ο κίνδυνος αυτός δεν αυξάνεται απλώς, αλλά πολλαπλασιάζεται.

Σύμφωνα με έρευνες, το 25% των Ευρωπαίων και το 32% των Αμερικανών πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο και υπεύθυνοι είναι παράγοντες όπως, η κληρονομικότητα, το κάπνισμα, το στρες, η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης.

Για να διαγνωσθεί κάποιο άτομο με μεταβολικό σύνδρομο πρέπει να παρουσιάζει τρεις από τους πέντε παρακάτω παράγοντες. Όσο περισσότερους έχει, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακό νόσημα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή διαβήτη.

1. Η περιφέρεια μέσης να είναι πάνω από 100 εκατοστά στους άντρες και 88 εκατοστά στις γυναίκες. Για να μετρήσετε σωστά τη μέση σας, υπολογίστε την περίμετρο ελαφρώς πάνω από τον αφαλό.

2. Η πίεση του αίματος να είναι πάνω από 130/85.

3. Το επίπεδο σακχάρου στο αίμα να είναι πάνω από 100.

4. Η τιμή των τριγλυκεριδίων στο αίμα να είναι πάνω από 150.

5. Η τιμή της χοληστερίνης HDL να είναι μικρότερη από 40 για τους άνδρες και μικρότερη από 50 για τις γυναίκες.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι στην περίπτωση διάγνωσης μεταβολικού συνδρόμου, δεν χρειάζεται πανικός, αφού η αλλαγή τρόπου ζωής μπορεί να μειώσει τους κινδύνους. Ισορροπημένη διατροφή, άσκηση και γυμναστική και κυρίως απώλεια βάρους, μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά την υγεία του ατόμου με μεταβολικό σύνδρομο.

Η μείωση των κινδύνων έρχεται ακόμα και με μια μικρή απώλεια βάρους, από 7% έως 10%. Αυτό σημαίνει ότι με μερικές βασικές αλλαγές στον τρόπο διατροφής, η μείωση αυτή μπορεί εύκολα να επιτευχθεί.

Το ίδιο ισχύει και για την βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Αν δεν μπορείτε να εντάξετε το γυμναστήριο στη ζωή σας, οποιαδήποτε μορφή αερόβιας άσκησης μπορεί να συμβάλλει σημαντικά. Για παράδειγμα, ένα μισάωρο περπάτημα πάνω από 5 φορές την εβδομάδα, είτε συνεχόμενα, είτε τμηματικά, η χρήση σκάλας αντί ασανσέρ, ακόμα και ο χορός, μπορούν να αντιμετωπίσουν σημαντικά το μεταβολικό σύνδρομο.

Διαβάστε επίσης: Τι προκαλεί την «μπυροκοιλιά»; Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και τι επιπτώσεις στην υγεία υπάρχουν

 

 

Διαβάστε επίσης: Η γρήγορη κατανάλωση του φαγητού αυξάνει το βάρος, τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και του μεταβολικού συνδρόμου