Ξέρετε ότι τα παιδιά κολλάνε ψείρες εξαιτίας των smart phones και των tablets; Τι λένε οι επιστήμονες
Τα παιδιά που έχουν «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα ή tablets, έχουν περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν ψείρες, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε, στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ένωσης Δερματολόγων στο Λίβερπουλ.
Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι οι φορητές συσκευές, τις οποίες πλέον διαθέτουν όλο και μικρότερα παιδιά, φταίνε σε ένα βαθμό για τη δραματική αύξηση των τελευταίων ετών στα περιστατικά ψειρών μεταξύ των μαθητών.
Και αυτό γιατί τα παιδιά συνωστίζονται για μια «σέλφι» ή για να δουν κάτι στην οθόνη, πράγμα που διευκολύνει τις ψείρες να μεταφέρονται από το ένα κεφάλι στο άλλο.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μελέτησαν 92 ερωτηματολόγια, τα οποία περιελάμβαναν στοιχεία για 202 παιδιά.
Από τα ευρήματα φάνηκε ότι περίπου τα μισά παιδιά (45%) είχαν στο κεφάλι τους ψείρες κάποια στιγμή μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια.
Περισσότερα από τα μισά παιδιά κατείχαν ένα smartphone ή τάμπλετ.
Σχεδόν δύο στα τρία που είχαν κινητό ή τάμπλετ (63%), είχαν και ψείρες, ενώ μεταξύ των παιδιών που δεν είχαν τέτοια συσκευή, σχεδόν ένα στα τρία (30%) είχε ψείρες.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι ψείρες μπορούν εύκολα να μεταπηδήσουν από το ένα κεφάλι στο άλλο, όταν τα παιδιά έρχονται κοντά για να δουν κάτι στις έξυπνες οθόνες.
«Δεν λέμε ότι τα smartphones προκαλούν τις ψείρες, αλλά υπάρχει μια σύνδεση.
Οπότε καλό είναι οι γονείς να φροντίζουν τα παιδιά τους να μην παίρνουν μαζί τις ηλεκτρονικές συσκευές στο σχολείο, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι μεγάλες συγκεντρώσεις που επιτρέπουν την εξάπλωση των ψειρών στα παιδικά κεφάλια», τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης, Μάθιου Γκας.
Σύμφωνα με τους δερματολόγους, οι ψείρες μπορεί να έχουν άσπρο ή γκρι-καφέ χρώμα, φέρνουν φαγούρα στο κεφάλι, ενώ εμφανίζουν όλο και μεγαλύτερη αντίσταση, στα διάφορα φάρμακα.
Δεν πετούν ούτε πηδούν, αλλά σκαρφαλώνουν από το ένα κεφάλι στο άλλο μέσω της επαφής των τριχών δύο ανθρώπων.
Δεν έχουν επίσης προτίμηση στα καθαρά μαλλιά ή στα άλουστα, ούτε κάνουν ιδιαίτερη διάκριση ανάμεσα στα κοντά και στα μακριά μαλλιά.
Επιστήμονες στην βρετανική «Τέλεγκραφ» μιλούν μάλιστα για «τις ψείρες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».
Διαβάστε επίσης: Η αλόγιστη χρήση των κινητών από τους γονείς πληγώνει τα παιδιά και τα απογοητεύει. Τι πιστεύουν όμως οι γονείς;