Περίπου επτά στους δέκα Έλληνες θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα. Μάλιστα, το 30% προσπαθεί, αλλά μόνο το 2-3% των καπνιστών τα καταφέρνει από μόνο του χωρίς τη βοήθεια ειδικού.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι που εκτιμάται ότι βοηθούν το 20-40% των καπνιστών να διακόψουν το κάπνισμα. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους θεωρείται ο βελονισμός. Οι ειδικοί τον παρουσιάζουν ως εναλλακτική μέθοδο απεξάρτησης από τη νικοτίνη.
Αυτό που κάνει το τσιγάρο εθιστικό είναι η νικοτίνη. Η νικοτίνη προκαλεί την παραγωγή ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, που είναι γνωστή και ως ορμόνη της ευτυχίας. Έτσι, ο εγκέφαλος συνηθίζει και επιζητεί συνεχώς δόσεις νικοτίνης.
Όταν κάποιος προσπαθήσει να κόψει το τσιγάρο, παρουσιάζει συμπτώματα στέρησης. Πολλοί υποφέρουν από πονοκεφάλους, νευρικότητα, δυσκολία να κοιμηθούν, μελαγχολία, κόπωση, τάση για φαγητό, οξύ στρες, εκνευρισμός. Όλο το σώμα μπαίνει στη διαδικασία αποτοξίνωσης. Για να απομακρυνθεί η νικοτίνη από τον οργανισμό χρειάζεται αρκετός χρόνος.
Αυτό που κάνουν οι βελόνες είναι ότι ενεργοποιούν ουσίες στον οργανισμό που μιμούνται τη δράση της νικοτίνης και έτσι, ο οργανισμός σταματά να ζητά την ευχαρίστηση που νιώθει από το τσιγάρο. Συγκεκριμένα, παράγεται ενδορφίνη που είναι η ορμόνη της ευεξίας. Τα συμπτώματα της στέρησης μειώνονται και έτσι, είναι πιο εύκολο σε κάποιον να σταματήσει το κάπνισμα.
Παρ’ όλα αυτά, ο βαθμός επιτυχίας του εξαρτάται από τον καπνιστή και την αποφασιστικότητά του.
«Η δουλειά του βελονισμού είναι να μειώσει στο ελάχιστο τη προσπάθεια που καταβάλει ο καπνιστής. Ο βελονισμός δεν κόβει το κάπνισμα δια μαγείας, μειώνει όμως σημαντικά την ένταση και τη διάρκεια του συνδρόμου στέρησης» αναφέρει ο πρόεδρος Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Βελονισμού, Μιλτιάδης Καράβης, στην επίσημη ιστοσελίδα του.
Ο βελονισμός είναι μια πανάρχαια κινεζική μέθοδος εναλλακτικής ιατρικής. Βασίζεται στην πεποίθηση ότι στο σώμα υπάρχουν «κανάλια», ενεργειακοί δρόμοι, που σχετίζονται με συγκεκριμένους νευρώνες. Οι βελόνες επηρεάζουν νεύρα που ενεργοποιούν φυσιολογικές αντιδράσεις του οργανισμού για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υγείας και εξισορροπούν τη ροή της ενέργειας.
Ο βελονισμός ως μέθοδος για την απεξάρτηση από εθιστικές ουσίες εφαρμόστηκε πρώτη φορά το 1972 από τον νευροχειρούργο Hsiang-Lai Wen, από το Χόνγκ Κονγκ, ενώ το 1985 ιδρύθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Αποτοξίνωσης με Βελονισμό με σκοπό τη βοήθεια στην προσπάθεια απεξάρτησης από εθισμούς, όπως το κάπνισμα.
Η αποτελεσματικότητα του βελονισμού εξαρτάται από τη ψυχική και σωματική του κατάσταση, αλλά και από το περιβάλλον που ζει και εργάζεται.
Σε ανασκόπηση 14 διεθνών μελετών, Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι καπνιστές που κάνουν βελονισμό έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να σταματήσουν το κάπνισμα για έξι μήνες έως ένα χρόνο μετά τη θεραπεία.
Ο βελονισμός θεωρείται μια ακίνδυνη και ανώδυνη διαδικασία, που ακόμη και αν δεν καταφέρει να βοηθήσει κάποιον να κόψει το κάπνισμα, δεν θα του προκαλέσει παρενέργειες.
Πριν την θεραπεία, ο καπνιστής δεν πρέπει να έχει καπνίσει το τελευταίο 24ωρο ή αν δεν αντέχει, να απέχει τουλάχιστον 5 ώρες. Με αυτό τον τρόπο θα εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα στέρησης και ο βελονισμός θα μπορέσει να τα καταπολεμήσει.
Βελόνες τοποθετούνται προσεκτικά στο αυτί, το πρόσωπο και σε κάποιες περιπτώσεις στα χέρια του καπνιστή για περίπου 20 λεπτά. Τα πρώτα αποτελέσματα εκτιμάται ότι εμφανίζονται μετά από 6 με 8 ώρες.
Ανάλογα με το βαθμό του εθισμού και τη δεκτικότητα του οργανισμού στη θεραπεία, χρειάζονται από μια έως πέντε συνεδρίες.
Την επόμενη μέρα, ο καπνιστής θα έχει επιθυμία να καπνίσει, αλλά θα είναι ήπια και ελεγχόμενη, κυρίως λόγω της συνήθειας και του συνδυασμού του τσιγάρου με διάφορα άλλα καθημερινά πράγματα, όπως ο καφές.
Σύμφωνα με έρευνες επτά στους δέκα καπνιστές που δοκίμασαν τη μέθοδο του βελονισμού, είχαν μειωμένη επιθυμία για τσιγάρο και ένιωθαν απέχθεια, ζάλη και είχαν τάση προς εμετό μόνο με τη μυρωδιά του καπνού. Όσο περνάει ο καιρός, η αποστροφή στο τσιγάρο θα γίνεται όλο και πιο έντονη.
Ο ειδικός θα αποφασίσει αν χρειάζονται και άλλες συνεδρίες ή μια πολυπλοκότερη θεραπεία βελονισμού, ανάλογα με την επιμονή των συμπτωμάτων από την έλλειψη της νικοτίνης και αν ο καπνιστής τελικά υπέκυψε σε αυτά.
Η μέθοδος μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες χωρίς πρόβλημα.
Διαβάστε επίσης: Γιατί η νικοτίνη γίνεται εθιστική; Ποια λαχανικά καθαρίζουν τονοργανισμό και βοηθούν στην απεξάρτηση
Διαβάστε επίσης: Βελονισμός και απώλεια βάρους. Μύθοι και πραγματικότητα για τη μέθοδο