Κορίτσι που γεννήθηκε οροθετικό, «νίκησε» ολοκληρωτικά τον ιό του AIDS. Οι επιστήμονες ελπίζουν σε νέα αποτελεσματικότερα φάρμακα

4577
bacteria virus or germs microorganism cells. 3d rendering.

Ένα κοριτσάκι στη Νότια Αφρική που γεννήθηκε με τον ιό του AIDS, φαίνεται να απαλλάχτηκε από τον ιό, έπειτα από μόλις έναν χρόνο θεραπείας.
Σήμερα είναι 9 ετών και δεν παίρνει καθόλου φαρμακευτική αγωγή.
Η οικογένειά του δηλώνει «πραγματικά ευτυχής», καθώς οι περισσότεροι οροθετικοί λαμβάνουν καθημερινή θεραπεία δια βίου, προκειμένου να κρατούν τον ιό σε καταστολή και να μη νοσήσουν από AIDS.
Η κατανόηση του πως το παιδί κατάφερε να «νικήσει» τον ιό, γεννά ελπίδα για εκατομμύρια οροθετικούς και ανοίγει τον δρόμο σε νέα φάρμακα ή ακόμα και σε εμβόλιο για την πρόληψη του HIV.
Ωστόσο, οι ειδικοί παραμένουν επιφυλακτικοί, εξηγώντας ότι η περίπτωση αυτή είναι εξαιρετικά σπάνια.
«Είναι μια περίπτωση, η οποία προκαλεί περισσότερα ερωτήματα από αυτά που απαντά», δήλωσε η Λίντα-Γκέιλ Μπέκερ, ερευνήτρια στο Desmond Tutu HIV Centre της Νότιας Αφρικής και πρόεδρος της International AIDS Society.
Το παιδί “κόλλησε» τον ιό από τη μητέρα του το 2007.
Η πρώιμη αντιρετροϊκή θεραπεία δεν ήταν συνήθης πρακτική τότε, αλλά δόθηκε στο παιδί από την ηλικία των 9 εβδομάδων ως μέρος κλινικής δοκιμής.
Τα επίπεδα του ιού κατέστησαν μη ανιχνεύσιμα και η θεραπεία διακόπηκε σε ηλικία 40 εβδομάδων, όταν ο ιός είχε κατασταλεί.
Για τα επόμενα χρόνια το παιδί παρακολουθείτο τακτικά για το ενδεχόμενο υποτροπής.
«Σε ηλικία 9,5 ετών, το παιδί ήταν κλινικά ασυμπτωματικό», είπαν οι ερευνητές.
Η Σάρον Λιούιν, ειδικός του HIV στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, δήλωσε ότι η υπόθεση της μικρής ανοίγει ένα παράθυρο στον τρόπο με τον οποίο το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να ελέγχει την αναπαραγωγή του HIV, όταν διακόπτεται η θεραπεία.

Νέο πειραματικό φάρμακο
Ένας κολπικός δακτύλιος που προλαμβάνει την μόλυνση από τον ιό HIV, είναι δημοφιλής στα έφηβα κορίτσια, λένε Αμερικανοί επιστήμονες.
Τα κορίτσια ηλικίας 15-24 ετών, αποτελούν το ένα πέμπτο των νέων κρουσμάτων που διαγιγνώσκονται με τον ιό του HIV παγκοσμίως.
Περίπου 1.000 μολύνονται καθημερινά στην Αφρική.
Ο δακτύλιος που
τοποθετείται στον τράχηλο, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις λοιμώξεις κατά 56%.
Μοιάζει σε μέγεθος με το αντισυλληπτικό διάφραγμα και απελευθερώνει ένα αντιρετροϊικό φάρμακο για ένα μήνα.
Αμερικανική μελέτη του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, δοκίμασε τον δακτύλιο σε 96 σεξουαλικά ενεργά κορίτσια ηλικίας 15 έως 17 ετών.
Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο του IAS για την Θεραπεία του HIV, έδειξαν ότι:
Το 87% των κοριτσιών είχε ανιχνεύσιμα επίπεδα του φαρμάκου στον κόλπο τους
Το 95% δήλωσε ότι το δαχτυλίδι ήταν εύκολο στη χρήση
Το 74% δήλωσε ότι τους ενοχλούσε το δαχτυλίδι στην καθημερινή τους ζωή

Διαβάστε επίσης: Οι άνθρωποι που αγαπάνε όλο τον κόσμο. Η γενετική διαταραχή που θεωρείται αντίθετο του αυτισμού