Κίνδυνος έλλειψης ινσουλίνης για 40 εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο. Εκτιμήσεις εργαστηρίων ότι στα επόμενα 12 χρόνια οι ποσότητες δεν θα επαρκούν για τη θεραπεία
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet Diabetes and Endocrinology, μέσα στα επόμενα 12 χρόνια, θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη διάθεση ινσουλίνης. Περίπου 40 εκατομμύρια άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, δεν θα έχουν πρόσβαση στο φάρμακο.
Ο αριθμός των ατόμων που διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 2, ολοένα και αυξάνεται.
Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 χρειάζονται απαραίτητα ινσουλίνη. Στο διαβήτη τύπου 2, δεν χρειάζονται όλοι οι πάσχοντες ινσουλίνη.
Η έρευνα της επιστημονικής επιθεώρησης Lancet Diabetes and Endocrinology έδειξε ότι 79 εκατομμύρια άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, θα χρειάζονται ινσουλίνη μέχρι το 2030. Όμως, οι μισοί από αυτούς δεν θα μπορούν να την προμηθευτούν.
Σχεδόν 33 εκατομμύρια άνθρωποι που χρειάζονται ινσουλίνη, δεν έχουν πρόσβαση σε αυτή.
«Αυτές οι εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι τα σημερινά επίπεδα στην πρόσβαση στην ινσουλίνη είναι απολύτως ανεπαρκή σε σχέση με τις προβλεπόμενες ανάγκες, ειδικά στην Αφρική και την Ασία, και θα πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες για να ξεπεραστεί αυτή η κρίση», ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Σανζάι Μπασού, του πανεπιστημίου Stanford.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ανάγκες για ινσουλίνη μέσα στα επόμενα 13 χρόνια, θα αυξηθούν κατά 20%. Η ινσουλίνη χορηγείται στους ασθενείς με διαβήτη, για να μειώνει τον κίνδυνο διάφορων επιπλοκών, όπως εγκεφαλικό, ακρωτηριασμό, τύφλωση και νεφρική ανεπάρκεια.
Παρόλα αυτά, η πρόσβαση στην ινσουλίνη έχει ήδη προβλήματα. Ακόμη και σε πλούσιες οικονομικά χώρες, όπως στις ΗΠΑ, η τιμή του φαρμάκου έχει αυξηθεί ραγδαία, διότι κυριαρχούν τρεις παρασκευαστικές εταιρείες στην παραγωγή της ινσουλίνης.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη και από 14 μελέτες, για να κάνουν την εκτίμηση.
Υπολογίζουν ότι από το 2018 μέχρι το 2030, ο αριθμός των ασθενών με διαβήτη, θα αυξηθεί από 406 εκατομμύρια, σε 511 εκατομμύρια.
Πάνω από τους μισούς ασθενείς, θα είναι κάτοικοι της Κίνας, 130 εκατομμύρια, της Ινδίας 98 εκατομμύρια και των ΗΠΑ 32 εκατομμύρια.
Όπως είναι η κατάσταση σήμερα, μόνο 38 εκατομμύρια ασθενείς θα έχουν πρόσβαση στην ινσουλίνη.
Διαβάστε επίσης: Ένα καφεδάκι μετά το φαγητό μπορεί να ρυθμίζει το επίπεδο του σακχάρου. Καφές εναντίον ινσουλίνης
Διαβάστε επίσης: Λιναρόσπορος o μεγαλοπρεπής. Αδυνατίζει, προστατεύει την καρδιά, το πεπτικό και πολεμά ακόμη και τον καρκίνο