Καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος από τον ιό της γρίπης. Ποιες ομάδες είναι πιο ευάλωτες και τι μέτρα προστασίας προτείνουν οι ειδικοί

995
Ο πρώτος επιβεβαιωμένος θάνατος για τη φετινή χρονιά, καταγράφηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι αιτίες για τον θάνατο, είναι οι επιπλοκές που προκλήθηκαν από τη γρίπη.

Ο 49χρονος άνδρας που έχασε τη ζωή του, ανήκε στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όμως δεν είχε εμβολιαστεί. Ο ασθενείς προσβλήθηκε από στέλεχος του ιού τύπου Α και νοσηλευόταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Οι τύποι ιών που προκαλούν τη γρίπη, είναι ο Α, ο οποίος ευθύνεται για τις πιο σοβαρές λοιμώξεις, και οι B και C.

Οι επιστήμονες δεν μπορούν να κάνουν ακόμη προβλέψεις για τη γρίπη που «κυκλοφορεί» τη φετινή χρονιά. Τονίζουν όμως την σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, μετά κορυφώνονται στα τέλη του Ιανουαρίου και τέλος, εξασθενούν στα μέσα του Μαρτίου.

Σύμφωνα με τα εβδομαδιαία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), την εβδομάδα μεταξύ 19 μέχρι 25 Νοεμβρίου, οι επισκέψεις ασθενών σε γιατρούς, με συμπτώματα γρίπης, ήταν πολύ λίγες.
Την ίδια εβδομάδα, οδηγήθηκαν στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης για εξέταση και πιθανή ταυτοποίηση του ιού της γρίπης 42 δείγματα. Όμως κανένα δεν βρέθηκε θετικό στον ιό.

Αν και ο εμβολιασμός για τη γρίπη προτιμάται να γίνεται τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να γίνεται οποιαδήποτε στιγμή. Κυρίως, πρέπει να εμβολιάζονται οι ομάδες υψηλού κινδύνου, παιδιά, ηλικιωμένοι με χρόνια νοσήματα και όσοι έχουν ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φετινό εμβόλιο της γρίπης είναι ασφαλές. Περιέχει συγκεκριμένε στελέχη από τον ιό, όπως έχει συστήσει ο Π.Ο.Υ.
Παρόλο που το εμβόλιο δεν προστατεύει από τον ιό της γρίπης στο 100%, τα ποσοστά προστασίας φτάνουν στο 70%.

Όταν χορηγείται σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης και συμβάλλει στην προστασία από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης. Οι επιστήμονες τονίζουν πόσο σημαντικοί είναι οι βασικοί κανόνες καθημερινής υγιεινής, όπως το καλό πλύσιμο των χεριών. Η προστασία από τα τους ιογενείς παθογόνους μικροοργανισμούς, συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη της γρίπης, αλλά και στην αποφυγή μετάδοσης του ιού και των επιπλοκών του.

Διαβάστε επίσης: Γιατί δεν πρέπει να τρώμε γαλακτοκομικά όταν είμαστε κρυωμένοι. Τι δείχνει η έρευνα βρετανικού νοσοκομείου για τα συμπτώματα γρίπης

 

Διαβάστε επίσης: Κρυολόγημα και γρίπη. Πώς γίνεται η μετάδοση και πώς θα προφυλαχθείτε