Η ζάχαρη είναι πιο εθιστική ακόμη και από την κοκαΐνη, σύμφωνα με έρευνα. Ποια είναι τα συμπτώματα της εξάρτησης

4644

Τα αποτελέσματα αμερικανικής έρευνας, προκαλούν το λιγότερο έκπληξη.
Δείχνουν ότι η ζάχαρη είναι μια εξαιρετικά ανθυγιεινή τροφή, που προκαλεί εξάρτηση μεγαλύτερη και από την κοκαΐνη.
Ζάχαρη εμπεριέχεται σχεδόν σε όλες τις επεξεργασμένες τροφές, γι’ αυτό και είναι δύσκολο να την εντοπίσει κάποιος με απόλυτη βεβαιότητα, εκτός και αν είναι ιδιαίτερα σχολαστικός στο διάβασμα του περιτυλίγματος.’Οταν η τροφή είναι συσκευασμένη.
Η ουσία που προκαλεί εθισμό ονομάζεται HFCS και αποτελείται από φρουκτόζη και γλυκόζη.
«Η φρουκτόζη επίσης ξεγελά τον μεταβολισμό και προκαλεί τον οργανισμό να πάρει βάρος, καθώς έχει την ιδιότητα να απενεργοποιεί το σύστημα ελέγχου της όρεξης» εξηγεί ο Dr. Joseph Mercola.

Ο εθισμός στη ζάχαρη, έχει παρόμοια γνωρίσματα με άλλες εξαρτήσεις, καθώς αλλάζει τη χημική σύνθεση του εγκεφάλου.
Η κατανάλωση ζάχαρης ενεργοποιεί την παραγωγή ντοπαμίνης, χημικής ουσίας που εκκρίνεται στον εγκέφαλο και προκαλεί χαρά και ευεξία.
Για να νιώσουν αισιοδοξία και ευφορία, οι «εξαρτημένοι» επιλέγουν να καταναλώσουν γλυκά, γιατί έχουν συνδέσει την ευτυχία με τροφές που έχουν ζάχαρη.
Εάν κάποιος διακόψει την κατανάλωση ζάχαρης, ο εγκέφαλος θα αρχίσει να παράγει ντοπαμίνη μόνος του, αλλά χρειάζεται κάποιος χρόνος, τον οποίο οι εθισμένοι δεν αντέχουν.
Τα συμπτώματα της έλλειψης, περιλαμβάνουν ναυτία, κόπωση, εκνευρισμό, πονοκεφάλους και σκαμπανεβάσματα στη διάθεση.

Η έρευνα απέδειξε, ότι η ζάχαρη δεκαπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου και συνδέεται με την αυξημένη εκδήλωση διαβήτη.
Τα ιατρικά στοιχεία επιβεβαιώνουν την έρευνα, καθώς αποκαλύπτουν ότι το 1890 τρεις στους 100.000 είχαν διαβήτη. Σήμερα όμως οι 8.000 στους 100.000 έχουν διαγνωστεί με διαβήτη. Η αύξηση είναι δραματική.
Ο λόγος που παρατηρείται τεράστια αύξηση είναι, ότι σχεδόν όλα τα συσκευασμένα προϊόντα περιέχουν «κρυμμένη» ζάχαρη, άρα η κατανάλωση έχει πολλαπλασιαστεί συγκριτικά με το παρελθόν.
Το 1700, ο μέσος άνθρωπος κατανάλωνε ετησίως 4 κιλά ζάχαρης, το 1900 η κατανάλωση έφτασε στα 41 κιλά και σήμερα υπολογίζεται στα 180 κιλά περίπου.

Διαβάστε επίσης: Οι επικίνδυνες παγίδες που κρύβουν τα γλυκαντικά. Τι πρέπει να προσέχετε για τη δίαιτα και την υγεία σας