Η τεμπελιά είναι θέμα DNA; Τι λέει η έρευνα του Πανεπιστημίου του Όξφορντ

797
Επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου του Όξφορντ, έδειξε ότι η τεμπελιά μπορεί να είναι χαρακτηριστικό εκ γενετής. Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα περίπου 90.000 ανθρώπων από την Βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου. Αφού συνέκριναν το DNA και τα επίπεδα δραστηριότητας των Βρετανών, συμπέραναν ότι επτά γονίδια έχουν συνδεθεί με τη σωματική δραστηριότητα.

Οι ερευνητές μέτρησαν το χρόνο καθιστικής ζωής, ύπνου και κίνησης. Χρησιμοποίησαν οθόνες που ήταν περασμένες στους καρπούς και δείγμα από το DNA των συμμετεχόντων. Ανακάλυψαν 14 γονίδια που πιθανόν συνδέονται άμεσα με τη σωματική δραστηριότητα κάποιου.

Τα μισά γονίδια δεν είχαν δείξει ξανά ανάλογη «συμπεριφορά» σε προηγούμενες έρευνες.
Η μελέτη του DNA έφερε νέες πληροφορίες, για το αν τα γονίδια κάνουν τους ανθρώπους παχύσαρκους, ανενεργούς, ή αν αυτό λειτουργεί αντίστροφα.

«Το γιατί και πώς κινούμαστε δεν έχει να κάνει μόνο με τα γονίδια, αλλά η κατανόησή τους μας βοηθά να βελτιώσουμε τα αίτια και τις συνέπειες της έλλειψης σωματικής άσκησης», ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Έιντεν Ντόχερτυ.

Σύμφωνα με τα δεδομένα πρόσφατης έρευνας, σχετικά με την άθληση στην Αγγλία, 1 στα 6 παιδιά αθλείται για μία ώρα την ημέρα, όπως συνιστάται. Τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι το 40% των γυναικών στην Βρετανία, δεν ασκείται επαρκώς για να διατηρούν καλή υγεία.

Ανεξάρτητα από τα άμεσα προβλήματα στην υγεία, η έλλειψη σωματικής άσκησης και η αδράνεια, προκαλούν προβλήματα στον ύπνο, στην καρδιά και αυξάνουν τον κίνδυνο για ψυχιατρικές διαταραχές.

«Αυτό δίνει στους επιστήμονες μία καταπληκτική ευκαιρία να μάθουν πολύ περισσότερα για το πώς αλληλεπιδρούν τα γονίδια με το περιβάλλον στην καθημερινότητά μας και τι προκαλεί το να κινούμαστε με τον τρόπο που το κάνουμε», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Δρ Μάικλ Χολμς.

Διαβάστε επίσης: Η επιστημονική εξήγηση της καλοκαιρινής τεμπελιάς. Γιατί όταν έχει ζέστη εξαντλούμαστε πιο εύκολα

 

Διαβάστε επίσης: Αναβάλλετε τη γυμναστική συνέχεια; Οι επιστήμονες βρήκαν την εξήγηση και είναι αρκετά λογική