Η σύνταξη βλάπτει την υγεία; Γιατί οι συνταξιούχοι χάνουν ταχύτερα τη βραχυπρόθεσμη μνήμη τους. Τι πρέπει να κάνουν

1210
Όλο και περισσότερα άτομα ανυπομονούν να βγουν σε σύνταξη, αλλά η έξοδος από την δουλειά είναι πιθανό να βλάψει την υγεία και ειδικά τη μνήμη. Αυτό είναι το συμπέρασμα βρετανικής μελέτης, που προειδοποιεί για μείωση της εγκεφαλικής λειτουργίας της μνήμης, σε άτομα που βγαίνουν νωρίς στην σύνταξη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου (UCL) και του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) του Λονδίνου, αφού ανέλυσαν στοιχεία 3.400 δημόσιων υπαλλήλων που είχαν συνταξιοδοτηθεί πρόσφατα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι συνταξιοδοτούνται εμφανίζουν ταχύτερη μείωση της μνήμης.  Οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν σε τεστ μνήμης επί 28 χρόνια, πριν και μετά τη συνταξιοδότηση τους. Από τα συγκριτικά στοιχεία που προέκυψαν διαπιστώθηκε ότι, η βραχυπρόθεσμη μνήμη ενός εργαζομένου μειώνεται σχεδόν 40% ταχύτερα από τη στιγμή που παίρνει σύνταξη.

Οι ερευνητές αποδίδουν τη μείωση αυτή στο γεγονός ότι ένας συνταξιούχος παύει να τροφοδοτεί το μυαλό του με ερεθίσματα και το κάνει πιο «οκνηρό», ενώ αυξάνει και τον κίνδυνο πρόωρης άνοιας. Αντίθετα, η νοητική εγρήγορση μειώνει τις πιθανότητες έκπτωσης των εγκεφαλικών λειτουργιών.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι, ο προηγούμενος εργασιακός βίος δεν παίζει κάποιον ιδιαίτερο ρόλο, ούτε μπορεί να προστατεύσει την εγκεφαλική λειτουργία ενός συνταξιούχου. Τους ίδιους κινδύνους διατρέχουν τόσο τα άτομα που είχαν μια απαιτητική  καριέρα, όσο και άλλα που είχαν πιο ήρεμη επαγγελματική ζωή, αν μετά τη δουλειά απομονωθούν ή αδρανοποιηθούν. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το διάβασμα, τα σταυρόλεξα, η εκμάθηση γλώσσας ή τα μοναχικά χόμπι δεν είναι αρκετά για να διατηρήσουν «ζωηρή» την μνήμη.

Αυτά, που μπορούν να βοηθήσουν πιο αποφασιστικά είναι η κοινωνικότητα και η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους, όπως η συμμετοχή σε εθελοντικές, φιλανθρωπικές και άλλες ομάδες. Η σωματική υγεία σε συνδυασμό με υγιεινή διατροφή και  άσκηση μπορούν επίσης να συμβάλλουν σημαντικά στην διατήρηση γερής μνήμης για περισσότερα χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Παππούς μπήκε πρώτος στο Πανεπιστήμιο. Ο 84χρονος πήρε μέρος στις πανελλήνιες μαζί με τον εγγονό του και πέρασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Ρέθυμνο

 

Διαβάστε επίσης: Ο χορός είναι η καλύτερη μορφή άσκησης, ειδικά για τους μεγαλύτερους. Οξύνει τη σκέψη, τη μνήμη και βελτιώνει τη φυσική κατάσταση