Η συγκινητική ιστορία της 21χρονης που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση προσώπου. Προσπάθησε να αυτοκτονήσει μετά από ερωτική απογοήτευση

17895
Μια ερωτική απογοήτευση στάθηκε η αφορμή για να αλλάξει ριζικά η ζωή μιας 18χρονης κοπέλας από την Αμερική.

Το 2014 η 18χρονη τότε Κέιτι Στάμπλιφιλντ αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή της, όταν χώρισε με το αγόρι της γιατί ανακάλυψε ότι έστελνε ερωτικά μηνύματα με άλλη κοπέλα. Πήρε την καραμπίνα του αδερφού της, σημάδεψε το πρόσωπό της κάτω από το σαγόνι και πυροβόλησε.
Η σφαίρα πέρασε μέσα από το κεφάλι της και βγήκε από το σημείο ανάμεσα στα φρύδια.
Οι γονείς της την μετάφεραν έντρομοι στο τοπικό νοσοκομείο Cleveland Clinic του Οχάιο.
Οι γιατροί κατέβαλλαν μεγάλη προσπάθεια να την κρατήσουν στη ζωή και τα κατάφεραν. Η Κέιτι επιβίωσε.
Το πρόσωπο της όμως, είχε διαλυθεί. Η δομή των οστών, η μύτη, το στόμα, οι αεραγωγοί, η άνω και κάτω γνάθος είχαν καταστραφεί.
Πέρα από τις πληγές στο πρόσωπό της, υπέστη εγκεφαλική βλάβη από τον πυροβολισμό, καθώς το βλήμα τραυμάτισε τον μετωπιαίο λοβό, το οπτικό νεύρο και την υπόφυση. Η βλάβη στην υπόφυση της έριξε τις ορμόνες και τα επίπεδα νατρίου, κάτι που θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο.

Πηγή φωτογραφιών: (αριστερά) National Geographic και οικογένεια Stubblefield, (μέση) Cleveland Clinic, (δεξιά) Martin Schoeller

Υποβλήθηκε σε 13 χειρουργικές επεμβάσεις για να προετοιμαστεί για τη μεταμόσχευση προσώπου. Περισσότεροι από 15 γιατροί από ενδοκρινολόγοι, χειρούργοι και ψυχολόγοι ανέλαβαν να βοηθήσουν την Κέιτι σε όλους τους τομείς.
Τρία χρόνια μετά την απόπειρα αυτοκτονίας, βρέθηκε δότης, η 31χρονη Αντρέα Σνάιντερ, που είχε πεθάνει από υπερβολική χρήση ναρκωτικών.

Η περίπτωση της 21χρονης Κέιτι ήταν μια από τις πιο δύσκολες στον κόσμο. Η επέμβαση διήρκεσε 31 ώρες.
Περισσότεροι από 40 γιατροί συμμετείχαν στη διαδικασία της μεταμόσχευσης προσώπου. Είναι η νεότερη ασθενής που έκανε μεταμόσχευση προσώπου στις ΗΠΑ και το 40ο άτομο σε όλο τον κόσμο.
Μετά την επέμβαση, η δομή του προσώπου αποκαστάθηκε, η ικανότητά της να μασά, να καταπίνει και να αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη βελτιώθηκε.

Το εξώφυλλο του National Geographic με την ιστορία της Κέιτι Στάμπλιφιλντ

«Η μύτη και τα χείλη της είναι ωραία. Υπάρχουν σημεία του προσώπου της που θα γίνουν καλύτερα, όπως η γνάθος της. Αλλά πλέον μπορούμε να κάνουμε λίγα ακόμα πράγματα μπορούμε. Ο τραυματισμός της ήταν ο χειρότερος συγκριτικά με όλα τα περιστατικά μεταμόσχευσης προσώπου που έχουμε δει ποτέ. Δεν μπορούμε να διορθώσουμε τελείως όλους τους μύες της. Η γλώσσα της δεν λειτουργεί καλά επειδή έχασε μεγάλο μέρος του μυ και νεύρα.» ανέφερε ο γιατρός Gastman που ανέλαβε τη μεταμόσχευση.
Δεκατέσσερις μήνες μετά τη μεταμόσχευση, οι γιατροί της Katie ολοκλήρωσαν τις τρεις μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις ανάπλασης. Σιγά σιγά θα λεπτύνουν το πρόσωπό της, θα μειώσει τα σημάδια της εγχείρησης και θα βελτιώσει τα βλέφαρά της.
Στη Κέιτι δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία για ζωή και όπως ανέφερε σε συνέντευξή της στο National Geographic θα συνεχίσει από κει που έμεινε. Παρακολουθεί διαδικτυακά μαθήματα  συμβουλευτικής ψυχολογίας. «Με βοήθησαν τόσο πολλοί άνθρωποι και τώρα είναι σειρά μου να βοηθήσω» δήλωσε. Σκοπός της είναι να βοηθήσει τους έφηβους με ψυχικά προβλήματα, να τους αποτρέψει από την αυτοκτονία και να τους δείξει την αξία της ζωής.
Η συγκινητική ιστορία της έγινε πρωτοσέλιδο στο περιοδικό National Geographic.

Δείτε το εξάλεπτο ντοκιμαντέρ του νοσοκομείου Cleveland Clinic:

Με πληροφορίες από National Geographic

Διαβάστε επίσης:Νοσοκόμες γελούσαν δίπλα σε ασθενή που ζητούσε βοήθεια και τελικά πέθανε (βίντεο)

 

Διαβάστε επίσης: Έπαιζε φλάουτο ενώ έκανε εγχείρηση στον εγκέφαλο. Οι γιατροί άρχισαν να την χειροκροτούν μέσα στο χειρουργείο (βίντεο)