Η πλήρης αποχή από το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σχεδόν στο διπλάσιο. Δείτε τα αποτελέσματα νέας μεγάλης βρετανικής έρευνας

2327
Τόσο η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, όσο και η πλήρης αποχή κατά τη μέση ηλικία, μπορεί να οδηγήσει στην άνοια, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου (UCL) και το γαλλικό Ινστιτούτο Υγείας INSERM, ύστερα από μακροχρόνιες μελέτες διαπίστωσαν ότι η πλήρης αποχή από το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας κατά 45%, συγκριτικά με όσους πίνουν έως ενάμισι μπουκάλι κρασί την εβδομάδα.

Όσο περισσότερα χρόνια απείχε κάποιος τελείως από το αλκοόλ, τόσο μεγαλύτερος ήταν και ο κίνδυνος άνοιας. Συγκεκριμένα, όσοι δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ πριν την μέση ηλικία, είχαν 67% μεγαλύτερη πιθανότητα άνοιας.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι απέχουν ολοκληρωτικά από το αλκοόλ, κινδυνεύουν επίσης από διαβήτη και καρδιοπάθεια.

Ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας κατά την τρίτη ηλικία όμως, αυξάνεται και όταν κάποιος ξεπερνά τα όρια και καταναλώνει περισσότερα από 14 μερίδες αλκοόλ.
Μια μερίδα ισοδυναμεί με 10 ml ή 8 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ. Σε ένα μεγάλο ποτήρι κρασί των 250 ml περιέχονται περίπου τρεις μονάδες αλκοόλ. Επομένως, η εκτιμώμενη εβδομαδιαία πρόσληψη αντιστοιχεί περίπου σε 4-5 ποτήρια κρασί των 250ml την εβδομάδα.
Μάλιστα, παρατήρησαν ότι για κάθε 7 μερίδες που έπιναν επιπλέον όσοι ξεπερνούσαν τις 14 προτεινόμενες μερίδες, αυξάνονταν οι πιθανότητες εμφάνισης άνοιας κατά 17%.

Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 9 χιλιάδες Βρετανοί πολίτες ηλικίας από 35 έως 55 ετών. Οι 397 από αυτούς εμφάνισαν άνοια σε διάστημα 23 ετών. Η μέση ηλικία εμφάνισης της ανίατης ασθένειας ήταν τα 76 έτη.

Παρ’ όλα αυτά, διευκρίνισαν ότι η έρευνα βασίζεται στην παρατήρηση στοιχείων και έτσι, δεν μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα αιτίας-αποτελέσματος, καθώς υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν και άλλες αιτίες που δεν έχουν υπολογιστεί.
Οι ερευνητές επισήμαναν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες και δεν συμβουλεύουν όποιον δεν πίνει καθόλου αλκοόλ, να αρχίσει να πίνει, καθώς ακόμη και η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για άλλες παθήσεις, όπως νευροψυχιατρικές διαταραχές, την κίρρωση του ήπατος και καρκίνο.

Διαβάστε επίσης: Όσοι έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης πίνουν περισσότερο αλκοόλ από τους υπόλοιπους. Πώς το εξηγούν οι επιστήμονες

 

Διαβάστε επίσης: Τα φάρμακα που δεν πρέπει να συνδυάσετε ποτέ με αλκοόλ. Μπορεί να προκληθεί από οργανική ανεπάρκεια, κώμα, μέχρι και θάνατος