Η οικογένεια που δεν νιώθει πόνο. Ακόμη κι αν σπάσουν ή κάψουν το χέρι τους, δεν θα το καταλάβουν

14942

Εντύπωση προκάλεσε η οικογένεια από την Ιταλία, που δεν νιώθει πόνο.
Το σπάνιο φαινόμενο τράβηξε το ενδιαφέρον τον επιστημόνων, που θέλησαν να τους μελετήσουν για να ανακαλύψουν που οφείλεται η ιδιαιτερότητά τους.

Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό κολέγιο του Λονδίνου, εξέτασαν την μητέρα, τις κόρες και τα παιδιά τους, και διαπίστωσαν ότι και οι 6 έχουν μια γονιδιακή μετάλλαξη.
Η μετάλλαξη σχετίζεται με την ευαισθησία των ατόμων στον πόνο που τους κάνει να μην υποφέρουν, ακόμη κι αν σπάσουν ή κάψουν το χέρι τους.
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας «μερικές φορές νιώθουν λίγο πόνο στην αρχή, μόλις γίνεται το σπάσιμο, αλλά ο πόνος τους πολύ γρήγορα φεύγει».
Ως αποτέλεσμα, δεν καταλαβαίνουν αν τραυματίζονται, πότε τραυματίστηκαν και από ποιο αντικείμενο.
Σε εξέταση που υποβλήθηκαν, οι γιατροί έμειναν έκπληκτοι, όταν αντίκρισαν διάφορα κατάγματα σε χέρια, πόδια, ακόμη και αστράγαλο.
Κι όμως τα μέλη της οικογένειας υποστήριζαν ότι ποτέ δεν είχαν σπάσει κάποιο μέλος του σώματός τους.
Για παράδειγμα, η γιαγιά της οικογένειας έπεσε από μια σκάλα και επισκέφτηκε το νοσοκομείο για να ελέγξει την κατάσταση της υγείας της.
Αποδείχτηκε ότι είχε σπάσει τον αστράγαλό της και όπως της είπε ο γιατρός, δεν ήταν η πρώτη φορά.
Ο αστράγαλος της είχε υποστεί κάταγμα και στο παρελθόν.
Η ηλικιωμένη όμως το αγνοούσε, αφού δεν είχε αισθανθεί καμία ενόχληση, παρόλο που ο πόνος από κάταγμα είναι αφόρητος για τους περισσότερους.

Τα μέλη της οικογένειας δεν καταλαβαίνουν αν έχουν τραυματιστεί. Σε ακτινογραφία βρέθηκε, ότι η γιαγιά της οικογένειας, είχε σπάσει 2 φορές τον αστράγαλό της. Και άλλα μέλη της οικογένειας είχαν παλαιότερα κατάγματα, χωρίς να το γνωρίζουν

Η ιδιαιτερότητά τους οφείλεται στο γονίδιο ZFHX2, που επηρεάζει 16 ακόμη γονίδια, κάποια εκ των οποίων είναι υπεύθυνα για το αίσθημα πόνου.
Ενώ έχουν φυσιολογικό αριθμό νεύρων στο δέρμα τους, λόγω της μετάλλαξης τα μέλη της οικογένειας εκδηλώνουν αναισθησία σε ερεθίσματα, που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν αφόρητα.
Οι ερευνητές έκαναν πειράματα σε ποντίκια, προσπαθώντας να πετύχουν τη γονιδιακή μετάλλαξη και να παρατηρήσουν τις αντιδράσεις των τρωκτικών.
Αποδείχτηκε ότι όσα ποντίκια διέθεταν το μεταλλαγμένο γονίδιο, όμοιο με εκείνο της ιταλικής οικογένειας, παρουσίαζαν αναισθησία στη θερμότητα και στον πόνο.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα νέα ευρήματα μπορούν να αποτελέσουν τη βάση, για τη θεραπεία του πόνου σε καταστάσεις που μέχρι τώρα δεν αντιμετωπίζονταν.

Φωτογραφία αρχικής σελίδας: independent.co.uk