Η νέα τεχνική για τη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών που βασίζεται σε μια απλή εξέταση αίματος. Ποια είναι τα συμπτώματα
Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι με μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να διαγνωσθεί ο καρκίνος των ωοθηκών, δίνοντας ελπίδα σε χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο.
Παρόλο που ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ο όγδοος πιο συχνός καρκίνος που προσβάλλει τις γυναίκες, με 225.000 κρούσματα ετησίως, είναι αρκετά επικίνδυνος.
Η επικινδυνότητα του έγκειται στο γεγονός ότι στα πρώτα στάδια του καρκίνου δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου συμπτώματα, με αποτέλεσμα να μην γίνεται αντιληπτός.
Συνήθως, εντοπίζεται σε προχωρημένο στάδιο, στο οποίο μόνο το ένα τέταρτο των γυναικών θα επιζήσει για τουλάχιστον 5 χρόνια. Αν όμως, διαγνωσθεί εγκαίρως το ποσοστό επιβίωσης είναι υψηλότερο.
Τη λύση προσπαθούν να δώσουν γιατροί από το Brigham and Women’s Hospital στη Βοστόνη που θεωρείται ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία της Αμερικής.
Ανέπτυξαν μια νέα τεχνική που όπως έδειξαν τα αποτελέσματα μπορεί να ανιχνεύσει γρήγορα και με ακρίβεια τον καρκίνο των ωοθηκών. Εντόπισαν μόρια γενετικού υλικού που σχετίζονται με τον καρκίνο και μπορούν να ανιχνευθούν στο αίμα.
Διαπίστωσαν ότι τα μόρια αυτά που κυκλοφορούν στο αίμα, είναι διαφορετικά στα καρκινικά κύτταρα των ωοθηκών και στα φυσιολογικά κύτταρα.
Οι μέχρι τώρα τεχνικές διάγνωσης, όπως το υπερηχογράφημα ή η ανίχνευση της πρωτεΐνης CA125, έχουν πολύ υψηλό ποσοστό λανθασμένης διάγνωσης του καρκίνου των ωοθηκών. Συγκεκριμένα, λιγότερο από το 5% των υπερηχογραφημάτων που έδειχνε μη φυσιολογικά αποτελέσματα ήταν καρκίνος, με αποτέλεσμα να μην βοηθούν στη έγκαιρη διάγνωσή του.
Ύστερα από εργαστηριακές μελέτες και ανάλυση δεδομένων σε υπολογιστικά προγράμματα, οι γιατροί εφάρμοσαν το τεστ σε περίπου 900 ασθενείς.
Σχεδόν το 100% των μη φυσιολογικών αποτελεσμάτων που εντόπισε το τεστ, ήταν καρκίνος των ωοθηκών.
«Είναι σχεδόν απίθανο να διαγνώσουν εσφαλμένα τον καρκίνο των ωοθηκών, όταν δεν υπάρχει κακοήθης όγκος. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα ενός αποτελεσματικού διαγνωστικού τεστ», εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας Dipanjan Chowdhury.
Παρ’ όλα αυτά, το τεστ είναι σε εργαστηριακό ακόμη στάδιο. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι για να κυκλοφορήσει το τεστ εκτός εργαστηρίου, πρέπει ακόμη να δουν πώς μεταβάλλονται τα μόρια αυτά στα διάφορα στάδια του καρκίνου.
Τα αίτια του καρκίνου των ωοθηκών δεν είναι γνωστά. Τις περισσότερες φορές αναπτύσσονται σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ενώ οι υπέρβαρες παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Τα φάρμακα γονιμότητας, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, αλλά κυρίως το οικογενειακό ιστορικό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.
Τα συμπτώματα είναι συνήθως, κοιλιακός τυμπανισμός, αίσθηση φουσκώματος, απώλεια όρεξης, ανεξήγητη αύξηση βάρους, δυσκοιλιότητα, κάψιμο στο στομάχι, πόνο στη μέση, συχνή ούρηση, πονόκοιλος και η κούραση. Παρ’ όλα αυτά, τα συγκεκριμένα συμπτώματα εμφανίζονται και σε άλλες ασθένειες, με αποτέλεσμα δεν μη σημαίνει απαραίτητα ότι μια γυναίκα έχει καρκίνο των ωοθηκών, αν τα εμφανίσει.
Η θεραπεία εξαρτάται από το στάδιο του καρκίνου και περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία ή και ακτινοθεραπεία