Η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται άμεσα με το πάχος. Ποιο ποτό έχει τις λιγότερες θερμίδες

16406

Η σύνδεση της κατανάλωσης αλκοόλ με την αύξηση του σωματικού βάρους, είναι ένας τομέας που έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους επιστήμονες του διατροφικού τομέα.
Έρευνες έδειξαν ότι οι άνδρες δεν είναι πιο ανθεκτικοί από τις γυναίκες και οι θερμίδες δεν ξεχωρίζουν το φύλο.
Όσοι κάνουν δίαιτα μπορούν να πίνουν αλλά με μέτρο. Ένας επιπλέον λόγος είναι ότι το αλκοόλ ανοίγει την όρεξη.

Το αλκοόλ έρχεται δεύτερο στη λίστα πρόσληψης θερμίδων, μετά από το λίπος.
Περιέχει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, ενώ το λίπος 9.
Η ήπια κατανάλωση αλκοόλ είναι ίδια για άνδρες και γυναίκες και υπολογίζεται σε μια μερίδα ημερησίως.
Μια μερίδα διαφοροποιείται ανάλογα με την περιεκτικότητα του κάθε ποτού σε αλκοόλ, δηλαδή είναι 330ml μπύρας (ένα κουτάκι), 120ml κρασί, δηλαδή ένα ποτηράκι και 45ml για ποτά υψηλής περιεκτικότητας όπως το ουίσκι, η βότκα και άλλα, δηλαδή ένα σφηνάκι.
Φυσικά οι θερμίδες πολλαπλασιάζονται όταν πρόκειται για κοκτέιλ, αφού προστίθενται ζάχαρη, χυμός, σιρόπι ή κάποιο αναψυκτικό.
Παρά το μύθο της μπυροκοιλιάς, οι διατροφολόγοι λένε ότι το αλκοολούχο που έχει λιγότερες θερμίδες  είναι η μπύρα, γιατί η περιεκτικότητά της σε αλκοόλ είναι χαμηλή, αποτελείται κατά 93% από νερό και το υπόλοιπο 7% από φυσικές πρώτες ύλες, κριθάρι, δημητριακά και μαγιά.

Η τακτική κατανάλωση αλκοόλ, πολλές φορές οδηγεί στην παχυσαρκία.
Δεν ευθύνονται μόνο οι θερμίδες, αλλά και η γκρελίνη, η ορμόνη που ενεργοποιείται με το αλκοόλ και «ανοίγει την όρεξη».
Ο  Αμερικανός ψυχίατρος Π.Σίλεϊ που ασχολήθηκε με το συσχετισμό παχυσαρκίας-αλκοόλ είπε: «είναι πολύ δύσκολο να σταματήσεις να τρως όταν έχεις αρχίσει να πίνεις».
Ένας ακόμη λόγος που το αλκοόλ συνδέεται με το πάχος είναι η καθυστέρηση του μεταβολισμού.
Επειδή οι θερμίδες του ποτού είναι κενές από θρεπτικά συστατικά, δεν μπορούν να αποθηκευτούν παρά μόνο να χρησιμοποιηθούν ως ενέργεια. Έτσι ο οργανισμός διακόπτει άλλες λειτουργίες του, προκειμένου να μεταβολίσει το αλκοόλ.
Κατά συνέπεια, εμποδίζεται η καύση του λίπους και η απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, μέχρι να μετατραπεί το αλκοόλ σε ενέργεια.
Γι αυτό και παρατηρείται ότι οι συνταξιούχοι έχουν κοιλίτσες. Όχι μόνο γιατί δεν καίνε θερμίδες αλλά γιατί η τσιπουροθεραπεία είναι καθημερινή. Και βέβαια το ποτό θέλει και την παρέα του, που είναι οι «θερμίδες του φαγητού».

Διαβάστε επίσης: Η ιστορία της «πολύτιμης» μπύρας. Ήταν προίκα για τις αιγύπτιες και οι εργάτες πληρώνονταν με 5 λίτρα την ημέρα