Η ηλικία του άνδρα καθορίζει την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ

1527

Έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στη Γενεύη, έδειξε ότι, όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του άνδρα, τόσο μειώνεται η πιθανότητα επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Διάφορες έρευνες έδειξαν ότι, η πιθανότητα σύλληψης παιδιού, επηρεάζεται από την ηλικία του πατέρα, κυρίως λόγω της μειωμένης γενετικής υγείας των σπερματοζωαρίων του με το πέρασμα του χρόνου.
Ωστόσο πολλοί άνδρες απέκτησαν παιδί σε μεγάλη ηλικία.
Ο Τσάρλι Τσάπλιν έγινε πατέρας σε ηλικία 73 ετών, ο Ρόμπερτ ντε Νίρο και ο Πάμπλο Πικάσο στα 68 και ο Κλιντ Ίστγουντ γέννησε το έβδομο παιδί του στα 67.
Επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess, παρακολούθησαν 19.000 κύκλους θεραπείας σε 7.753 ζευγάρια στις ΗΠΑ, που έκαναν εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η ανάλυση έδειξε αρχικά ότι, το ποσοστό επιτυχίας ήταν μικρότερο στα ζευγάρια, που η γυναίκα ήταν 40-42 ετών.
Σε αυτές τις ηλικίες των γυναικών, δεν φαινόταν να παίζει ρόλο η ηλικία του πατέρα, αλλά μόνο της μητέρας.
Όμως, σε νεότερες ηλικιακές ομάδες γυναικών, διαπιστώθηκε ότι, παίζει σημαντικό ρόλο η ηλικία του άνδρα.
Συγκεκριμένα, σε ζευγάρια που η γυναίκα ήταν κάτω των 30 ετών, η πιθανότητα επιτυχίας ήταν 73%, αν ο άνδρας ήταν 30-35 ετών, αλλά πολύ μικρότερη (45%), αν ο άνδρας ήταν 40-42 ετών.
Αντίστοιχα, σε ζευγάρια που η γυναίκα ήταν 35 έως 40 ετών, η πιθανότητα να κάνει παιδί με εξωσωματική, ήταν τόσο μικρότερη, όσο μεγαλύτερη ήταν η ηλικία του πατέρα.
Για παράδειγμα, εάν ο άνδρας ήταν 30-35 ετών, η πιθανότητα να κάνει παιδί η γυναίκα ήταν 54%, αλλά αν ο άνδρας ήταν κάτω των 30 ετών, η πιθανότητα ανέβαινε στο 70%.
«Φαίνεται ότι τα ωάρια των γυναικών μεγαλύτερης ηλικίας “αναζωογονούνται” κατά κάποιο τρόπο, από το σπέρμα νεότερων ανδρών”, τόνισε η επικεφαλής της έρευνας Λόρα Ντοτζ.
Επεσήμανε επίσης ότι, και στη φυσική σύλληψη η προχωρημένη ηλικία του άνδρα, σχετίζεται με μειωμένη πιθανότητα εγκυμοσύνης της γυναίκας και με μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής του παιδιού.
Αυτό πιθανόν να οφείλεται σε βλάβες στο DNA του σπέρματος, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμοποίηση του ωαρίου, την εμφύτευσή του στη μήτρα και την ανάπτυξη του εμβρύου μέσα σε αυτήν.

 

Διαβάστε επίσης: Τα αγαπημένα ζευγάρια κοιμούνται καλύτερα. Η ασφάλεια, η εκτίμηση και η κατανόηση ευνοούν την ποιότητα ύπνου