Γιατρός της έδωσε να φάει ξηρούς καρπούς, ενώ ήταν αλλεργική. Ποια είναι τα συμπτώματα της αναφυλαξίας και πόσο πιθανό είναι κάποιος να πεθάνει

1862
Πριν λίγες μέρες η φοιτήτρια Nicole Hagel επισκέφτηκε έναν αλλεργιολόγο για να δει την εξέλιξη της αλλεργίας της στους ξηρούς καρπούς. Η νεαρή κοπέλα υποβλήθηκε σε αιματολογικές εξετάσεις, οι οποίες έδειξαν ότι η αλλεργία της είχε υποχωρήσει. Τότε ο γιατρός της έδωσε να δοκιμάσει για πρώτη φορά κάσιους για να διαπιστώσει ότι όντως δεν ήταν πια αλλεργική.

Σε διάστημα λίγων λεπτών, ο λαιμός της και το μάτι της πρήστηκαν.
«Είμαι αλλεργική και κόντεψα να πεθάνω. Οι γιατροί με αποκαλούν μια «σπάνια περίπτωση»»έγραψε η κοπέλα σε δημοσίευσή της στο Twitter.

Η Hagel διαγνώστηκε με σοβαρή αλλεργία όταν ήταν στο Λύκειο. Είχε φάει κάτι που εμπεριείχε κομμάτια από κάσιους και κατέληξε στο νοσοκομείο.
«Τα κάσιους και τα φιστίκια ήταν τόσο καιρό τα χειρότερά μου. Θα μπορούσαν να με σκοτώσουν. Δεν είμαι αλλεργική στα αμύγδαλα, ούτε στα φουντούκια, αλλά δεν καταναλώνω τίποτα από όλα αυτά γιατί δεν αξίζει να μπω σε αυτό τον κόπο» ανέφερε.

Το τεστ τροφικής πρόκλησης, δηλαδή η λήψη του πιθανού αλλεργιογόνου τροφίμου, εφαρμόζεται όταν υπάρχουν αμφιβολίες για τη διάγνωση της αλλεργίας. Πάντα όμως, η «ύποπτη» τροφή δίνεται σε μικρές ελεγχόμενες ποσότητες και ο ασθενής είναι υπό στενή παρακολούθηση. Σε περίπτωση που ο ασθενής εμφανίσει κάποια αλλεργική αντίδραση, ο γιατρός πρέπει να είναι εκεί για να του δώσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Αυτό έγινε και στην περίπτωση της Hagel. Αρχικά, ο γιατρός της έβαλε λίγο έλαιο από κάσιους στα χείλη της. Περίμεναν 15 λεπτά να δουν αν ο οργανισμός της θα αντιδράσει. Δεν εμφανίστηκε όμως, κανένα σύμπτωμα και της έδωσαν να φάει ένα ολόκληρο κάσιους.
Μόλις το έφαγε, ένιωσε ένα τσούξιμο στη γλώσσα της, αλλά σκέφτηκε ότι πιθανότατα ήταν λόγω του άγχους της.
Ξαφνικά, άρχισε να νιώθει ένα κάψιμο στο πίσω μέρος του λαιμού της και σιγά σιγά μεταφέρθηκε στα χέρια και στα πόδια της. Στη συνέχεια άρχισε να έχει ενόχληση στα βλέφαρα και μέσα σε λίγα λεπτά τα μάτια της είχαν διογκωθεί.
Χρειάστηκε δυο ενέσεις αδρεναλίνης και άλλη ειδική φαρμακευτική αγωγή.

Η αλλεργία στους ξηρούς καρπούς είναι μια από τις συχνότερες μορφές αλλεργίας. Ο πιο αλλεργιογόνος ξηρός καρπός είναι το φιστίκι. Συνήθως, η διάγνωση της αλλεργίας γίνεται στα δυο πρώτα χρόνια της ζωής του ατόμου, όταν έρχεται σε επαφή με τους ξηρούς καρπούς.
Η συγκεκριμένη αλλεργία δύσκολα υποχωρεί. Μόλις το 20% των παιδιών με αλλεργία στους ξηρούς καρπούς και 10% των ενηλίκων με αλλεργία ειδικά στο φιστίκι, μπορεί να ξεπεράσει την αλλεργία.

Η αλλεργία ουσιαστικά είναι η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε κάποια πρωτεΐνη που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν ακίνδυνη. Η αλλεργία μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρή. Αν κάποιος έχει σοβαρή αλλεργία σε κάτι και το καταναλώσει, παθαίνει αναφυλαξία. Τα συμπτώματα είναι πρήξιμο στο πρόσωπο και το λαιμό, δυσκολία αναπνοής, ναυτία, εξανθήματα, εμετός, διάρροια, ζάλη και πτώση της αρτηριακής πίεσης. Το 40-50% των περιπτώσεων εμφανίζουν εκδηλώσεις στο δέρμα όπως έντονη φαγούρα και πρήξιμο.
Η αλλεργική αντίδραση μπορεί να εμφανιστεί από λίγα λεπτά μέχρι και 6 ώρες μετά την κατανάλωση του αλλεργιογόνου τροφίμου.
Μόλις εμφανιστούν τα συμπτώματα πρέπει να γίνει χρήση αυτοενιέμενης αδρεναλίνης.
Σε μερικές περιπτώσεις η τροφική αλλεργία μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.
Σύμφωνα με έρευνα του Imperial College στο Λονδίνο η πιθανότητα θανάτου από τροφική αλλεργία είναι 1,81 ανά ένα εκατομμύριο αλλεργικούς τον χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι είναι σπάνιο, αλλά όχι απίθανο.

Οι ειδικές εξετάσεις αίματος και τα αλλεργικά τεστ δεν δίνουν ακριβή αποτελέσματα και μπορεί να οδηγήσουν σε λάθος εκτίμηση. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περίπτωση ο ασθενής να σταματήσει να καταναλώνει κάποιο τρόφιμο άσκοπα ή το τεστ να βγει αρνητικό, ενώ είναι αλλεργικός και να καταναλώσει κάτι που δεν πρέπει. Γι’ αυτό και το τεστ τροφικής πρόσληψης, δηλαδή η δοκιμή του ύποπτου τροφίμου, θεωρείται ο πιο αποτελεσματικός τρόπος διάγνωσης, αφού ο ασθενής έρχεται σε επαφή με το τρόφιμο που μπορεί να του προκαλέσει το πρόβλημα. Πρέπει όμως, να γίνεται με αυστηρή παρακολούθηση των γιατρών.

Διαβάστε επίσης: Ο συνδυασμός ψαριού με τυρί ή αυγό μπορεί να προκαλέσει αλλεργία και τροφική δηλητηρίαση. Μύθος ή αλήθεια;

 

Διαβάστε επίσης: Αλλεργία στη βαφή μαλλιών. Ποια είναι τα συστατικά που την προκαλούν και ποια τα συμπτώματα;