Γιατί τα κουνούπια τσιμπάνε περισσότερο μεγαλόσωμους, όσους πίνουν μπύρες, έγκυες και άτομα με ομάδα αίματος 0;

3252
Εκτιμάται ότι το 20% των ανθρώπων ανήκουν στην κατηγορία, που διαμαρτύρονται ότι, τα κουνούπια τους τσιμπάνε περισσότερο από τους γύρω τους.
Εάν και οι επιστήμονες δεν έχουν βρει την λύση, πέρα από τα εντομοαπωθητικά, δίνουν εξηγήσεις γιατί κάποιοι άνθρωποι, είναι πιο “επιρρεπείς” στα τσιμπήματα των κουνουπιών.

Ομάδα αίματος
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Journal of Medical Entomology”, διαπίστωσε ότι τα κουνούπια επιλέγουν άτομα με ομάδα αίματος Ο.
Από τα ευρήματα της έρευνας, β
ρέθηκε ότι τα κουνούπια πλησιάζουν τους ανθρώπους με ομάδα αίματος 0, σχεδόν με διπλάσια συχνότητα από εκείνους με ομάδα Α.
«Μπορεί να αποπνέουν ορισμένες οσμές που τα κουνούπια βρίσκουν ελκυστικές», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης.

Διοξείδιο του άνθρακα
Ένας από τους βασικούς τρόπους, με τους οποίους τα κουνούπια εντοπίζουν τον στόχο τους, είναι η μυρωδιά του διοξειδίου του άνθρακα, που εκλύεται από την αναπνοή.
Μπορούν να ανιχνεύσουν το διοξείδιο του άνθρακα, ακόμα και από απόσταση 50 μέτρων.
Οι άνθρωποι που εκπνέουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, έχει αποδειχθεί ότι προσελκύουν περισσότερα κουνούπια από άλλους.
Αυτός συνήθως παρατηρείται σε πιο μεγαλόσωμους ανθρώπους, για αυτό και τα κουνούπια τσιμπάνε γενικά λιγότερο τα παιδιά.

Ιδρώτας
Τα κουνούπια βρίσκουν τα θύματα τους, μυρίζοντας το γαλακτικό οξύ, το ουρικό οξύ, την αμμωνία και άλλες ουσίες, που εκλύονται μέσω του ιδρώτα.
Επειδή η έντονη άσκηση αυξάνει την συσσώρευση γαλακτικού οξέος και θερμότητας στο σώμα, κάνει το άτομο να ξεχωρίζει στα έντομα.
Από την άλλη, οι γενετικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ποσότητα ουρικού οξέος και άλλων ουσιών, που εκπέμπει φυσικά κάθε άτομο, καθιστούν μερικούς ανθρώπους προτιμότερους «στόχους» για τα κουνούπια.

Βακτήρια δέρματος
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Plos One”, διαπίστωσε ότι συγκεκριμένα βακτήρια που ζουν φυσιολογικά στο δέρμα, προσελκύουν περισσότερο τα κουνούπια.
Ωστόσο, παίζει ρόλο και η ποσότητα των βακτηρίων, καθώς η ύπαρξη πολλών βακτηρίων, φαίνεται να είναι αποκρουστική.
Αυτό εξηγεί και γιατί τα κουνούπια τσιμπάνε συχνά τους αστραγάλους και τα πέλματα, καθώς εκεί υπάρχουν μεγαλύτερες αποικίες βακτηρίων.

Αλκοόλ
Η ίδια μελέτη έδειξε ότι, η κατανάλωση μπύρας κάνει το άτομο πιο ελκυστικό στα κουνούπια.
Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τον σαφή μηχανισμό, που κρύβεται πίσω από αυτή η σύνδεση, αλλά εικάζουν ότι οφείλεται στην αιθανόλη, η οποία εκλύεται από την αναπνοή και των ιδρώτα των ατόμων που καταναλώνουν αλκοόλ.

Εγκυμοσύνη
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet», διαπίστωσε ότι οι έγκυες γυναίκες προσελκύουν, δύο φορές περισσότερο τα κουνούπια.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εκπνέουν κατά 21% περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα και έχουν αυξημένη θερμοκρασία σώματος.

Το χρώμα των ρούχων
Πέρα από τη μυρωδιά, τα κουνούπια εντοπίζουν τα θύματα και μέσω της όρασης.
Για αυτό, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, άτομα που φορούν ρούχα με έντονα χρώματα που ξεχωρίζουν, όπως κόκκινο, κίτρινο, μπλε, πορτοκαλί, είναι πιο εύκολοι «στόχοι».

Διαβάστε επίσης: Γιατί το χασμουρητό είναι μεταδοτικό; Παίζει ρόλο η ηλικία και η ψυχολογία λένε οι επιστήμονες