Γιατί πρέπει να ωθείτε τα παιδιά σας στον αθλητισμό. Θωρακίζεται η υγεία τους εναντίον σοβαρών παθήσεων

617
Όσοι γυμνάζονται από μικροί θωρακίζουν τον οργανισμό τους εναντίον σοβαρών παθήσεων, όπως η στεφανιαία νόσος και ο καρκίνος, σύμφωνα μελέτη από την Νέα Ζηλανδία.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ώκλαντ ανέλυσαν 80 αρσενικά ποντίκια σε ηλικία περίπου έξι εβδομάδων, δηλαδή πριν φτάσουν σε αναπαραγωγική ηλικία.
Τα πειραματόζωα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.
Τα μισά ακολούθησαν μια διατροφή με πολλά λιπαρά ενώ παράλληλα ασκούνταν κάνοντας ρόδα μέσα στο κλουβί τους και τα άλλα μισά ακολούθησαν την ίδια διατροφή, χωρίς να κάνουν καθόλου άσκηση.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα μικρής ηλικίας ποντίκια που ασκούνταν καθημερινά, είχαν μηδενικά ή ελάχιστα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό τους.
Μάλιστα τα θετικά αποτελέσματα τη γυμναστικής συνεχίστηκαν ακόμα και όταν τα ποντίκια ενηλικιώθηκαν, όπως παρατήρησαν οι ερευνητές.

Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά αυξάνει τη δραστηριότητα των γονιδίων που προκαλούν φλεγμονή στον οργανισμό.
Η φλεγμονή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η σωματική άσκηση “απενεργοποιεί” τα γονίδια που προκαλούν φλεγμονή.
«
Αυτό που ήταν αξιοσημείωτο ήταν ότι αυτές οι αλλαγές κράτησαν ακόμα και όταν οι αρουραίοι σταμάτησαν να κάνουν άσκηση στην μεσήλικη ζωή τους.
Και αυτό γιατό ο μυελός των οστών, φέρει τα ευεργετικά αποτελέσματα της άσκησης ως “μνήμη”», εξηγεί εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Τζάστιν Ο΄Σάλιβαν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αρουραίοι εξακολουθούσαν να τρέφονται με πολλά λιπαρά, αλλά η σωματική άσκηση σε πρώιμη ηλικία έθεσε τα θεμέλια για καλή υγεία.
«Ακόμα και όταν πήραν κιλά, δεν είχαν τις αρνητικές επιπτώσεις που είχαν οι ποντικοί που δεν ασκούνταν», προσέθεσε.
Οι επιστήμονες συμβουλεύουν τους γονείς, να παροτρύνουν τα παιδιά τους να
να ασκούνται από μικρή ηλικία, για να είναι υγιείς ενήλικες.

Διαβάστε επίσης: Ελληνοαυστραλός επιστήμονας βρήκε το «διακόπτη» που ρυθμίζει το λίπος. Ελπίδες για αντιμετώπιση της παχυσαρκίας