Γιατί ορισμένοι έχουν την ψευδαίσθηση ότι τους «κυνηγάνε» άσχημες οσμές. Τι σημαίνει το φαινόμενο που αφορά κυρίως γυναίκες

2589
Ορισμένοι άνθρωποι έχουν την τάση να «εντοπίζουν» δυσάρεστες οσμές που άλλοι δεν μπορούν να αντιληφθούν. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι αυτού του είδους η «δύναμη», είναι πάθηση και η ιατρικής της ονομασία είναι «φαντοσμία», δηλαδή η ψευδαίσθηση της όσφρησης.

Οι οσφρητικές παραισθήσεις συνήθως σχετίζονται με δυσάρεστες μυρωδιές και δεν καλύπτονται από άλλες οσμές που ενδεχομένως υπάρχουν στο χώρο. Η φαντοσμία είναι ένα είδος πάθησης που μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραύματος στο κεφάλι ή λοίμωξης του αναπνευστικού.

Την πρώτη φορά που εκδηλώνεται η πάθηση, τα συμπτώματα παραμένουν μόνο για μερικά λεπτά. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να επαναλαμβάνονται είτε κάθε μέρα, είτε κάθε εβδομάδα, είτε κάθε μήνα ή και για έναν ολόκληρο χρόνο.

Η αίσθηση της όσφρησης επηρεάζει και τη γεύση του φαγητού. Για παράδειγμα, όταν έχουμε συνάχι, δεν γευόμαστε τις τροφές που τρώμε. Με δεδομένη αυτή την επιρροή, η κατανάλωση κάθε τροφίμου κατά τη διάρκεια τέτοιου επεισοδίου, επηρεάζεται από τη φαντοσμία.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η πρώτη εμπειρία φαντοσμίας εκδηλώνεται μεταξύ 15 και 30 ετών και πιο επιρρεπείς είναι οι γυναίκες.
Έχει παρατηρηθεί ότι αρκετοί ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί με φαντοσμία έπασχαν από ημικρανία, κατάθλιψη, επιληψία, ακόμη και σχιζοφρένεια.

Όπως κάθε πάθηση, έτσι και τα συμπτώματα αυτά μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την ποιότητα ζωής του ατόμου. Σε ακραίες περιπτώσεις αυτός που πάσχει από φαντοσμία μπορεί να έχει ακόμη και αυτοκτονικές τάσεις.

Δεν έχουν διευκρινιστεί ακριβώς οι αιτίες που προκαλούν την πάθηση. Μέχρι στιγμής, οι ειδικοί θεωρούν ότι σχετίζονται με ανωμαλίες στις κεντρικές περιοχές του εγκεφάλου κι εκείνων που ελέγχουν τις λειτουργίες που σχετίζονται με την ανίχνευση των οσμών.

Η φαντοσμία δεν έχει καμία σχέση με την παροσμία. Η παροσμία έχει τη δυνατότητα να εμποδίζει ή αποδυναμώνει την όσφρηση. Και οι δύο αυτές παθήσεις είναι γνωστές ως ποιοτικές οσφρητικές διαταραχές, καθώς επηρεάζουν στο μέγιστο την ποιότητα της όσφρησης.

Ορισμένοι γιατροί θεωρούν ότι η χορήγηση συγκεκριμένων σταγόνων από τη μύτη μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα. Σε άλλες περιπτώσεις, χορηγούνται ειδικά φάρμακα για τη θεραπεία των νευρολογικών καταστάσεων που σχετίζονται ή είναι υπεύθυνες για τη φαντοσμία.
Σε ακραίες καταστάσεις, μετά από εκτεταμένες ιατρικές συμβουλές, ορισμένοι ασθενείς υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση.

Διαβάστε επίσης: Μυρίζει το σώμα σας; Γνωρίζετε ποια τρόφιμα προκαλούν δυσοσμία και ούτε καν τα υποψιαζόμαστε;

 

Διαβάστε επίσης: Γιατί κάποιοι άνθρωποι μυρίζουν πιο άσχημα από άλλους; Δεν φταίει μόνο η «κακή» υγιεινή λένε οι γιατροί