Γιατί οι γυναίκες ζούνε τουλάχιστον 5 χρόνια περισσότερο. Τα λάθη των ανδρών

8865
Μπορεί η γυναίκα να θεωρείται το «αδύναμο φύλο», στην «τελική» μάχη ωστόσο με τον άνδρα νικά πανηγυρικά, έχοντας προσδόκιμο ζωής μεγαλύτερο κατά πέντε ή επτά χρόνια.
 Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στις περισσότερες χώρες, η πλειοψηφία των ατόμων που καταφέρνουν να φτάσουν ή να ξεπεράσουν την ηλικία των 100, είναι γένους θηλυκού.

Οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να βρουν τους λόγους που οδηγούν στη «μακροζωία» των γυναικών. Πριν από μια τριακονταετία, επικρατούσε η άποψη ότι έφταιγε ο τρόπος ζωής των ανδρών: Τα αρσενικά οδηγούσαν πιο επικίνδυνα στους δρόμους, πάλευαν περισσότερο, δούλευαν σε πιο επικίνδυνες δουλειές και φυσικά πήγαιναν στον πόλεμο. Όλα αυτά κάποιες φορές συντελούσαν στον θάνατό τους, άμεσα ή έμμεσα. Παράλληλα, οι άνδρες κάπνιζαν και έπιναν πολύ και αποκτούσαν προβλήματα υγείας στα 50 ή και λίγο πιο μετά.

Ο Βρετανός γιατρός και γενετιστής Σερ Cyril Clarke όμως, έδωσε άλλη εξήγηση.
«Από τη στιγμή που οι άνδρες συνταξιοδοτηθούν, υιοθετούν έναν εντελώς ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Παχαίνουν, η ζωή τους γίνεται καθιστική ζωή, βλέπουν με τις ώρες τηλεόραση, μασουλώντας φαγητό. Και φυσικά, ούτε λόγος για άσκηση σωματική και πνευματική.»

Οι περισσότερες ωστόσο γυναίκες που συνταξιοδοτούνται, συνεχίζουν την καθημερινότητα που είχαν και πριν.
«Πάνε για ψώνια, καθαρίζουν, μαγειρεύουν, πλένουν, σιδερώνουν. Δεν υπάρχει γι’ αυτές ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο ζωής.  Επομένως, ένας σίγουρα καθοριστικός παράγοντας στο προσδόκιμο ζωής αποτελεί η καθημερινή συμπεριφορά και συνήθειες.»

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κοινότητα των Άμις στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι άνδρες ζουν κατά τρία περίπου χρόνια περισσότερο από τους υπόλοιπους άνδρες της υφηλίου. Επιστήμονες μελέτησαν τον τρόπο ζωής των Άμις και διαπίστωσαν ότι στην πλειοψηφία τους δεν πίνουν, δεν καπνίζουν και ασχολούνται πολύ με τη γη και την χειρωνακτική εργασία.

Τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι η «ψαλίδα» στη διάρκεια ζωής μεταξύ ανδρών και γυναικών θα μπορούσε ίσως να κλείσει σε σημαντικό βαθμό εάν οι άνδρες υιοθετούσαν έναν υγιέστερο τρόπο ζωής.

Όμως νεότερες μελέτες επιστημόνων ισχυρίζονται ότι αυτό δεν θα συμβεί.
Τριάντα χρόνια μετά τις ανακοινώσεις του Clarke, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα αγόρια έχουν μια ανηφορική πορεία από τη στιγμή της γέννησής του.
Παρουσιάζουν 14% περισσότερες πιθανότητες να γεννηθούν πρόωρα από τα κορίτσια και είναι δύο φορές πιο πιθανό να υποφέρουν από πνευμονικές παθήσεις. Είναι επίσης, πιο επιρρεπή σε εγκεφαλική βλάβη, εγκεφαλική παράλυση και συγγενείς παθήσεις.
Τα κορίτσια αναπτύσσονται ταχύτερα στη μήτρα. Έτσι ένα νεογέννητο κορίτσι μπορεί ηλικιακά να έχει αναπτυχθεί αντίστοιχα με ένα αγόρι τεσσάρων ή έξι εβδομάδων.

Τα αγόρια από τη στιγμή που περνούν στην εφηβεία κατακλύζονται από την τεστοστερόνη και η κορύφωση των επιπέδων των ορμονών τους οδηγεί σε αλλαγή της συμπεριφοράς που πολλές φορές γίνεται επικίνδυνη.
«Δεν φορούν ζώνες ασφαλείας, πίνουν πολύ και συχνά γίνονται επιθετικοί.»
Ερευνητές εκτιμούν ότι υπάρχει επιβράδυνση στην ανάπτυξη των μετωπιαίων λοβών του εγκεφάλου των ανδρών, κάτι που έχει άμεση επίδραση στην αξιολόγηση του κινδύνου.

Οι άνδρες έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να πάρουν ναρκωτικά σε σχέση με τις γυναίκες. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα στοιχεία από έρευνες σε Αγγλία και Ουαλία. Επίσης εμφανίζουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν σε σύγκριση με τις γυναίκες.
Σημειώνεται ότι από το 2001 έως το 2011, συνολικά 38.600 άνδρες, μεγαλύτεροι των 15 ετών αφαίρεσαν τη ζωή τους.

Συνοψίζοντας, οι άνδρες ηλικίας 15 έως 30 ετών αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από τις γυναίκες, με αποτέλεσμα τα κορίτσια ήδη από την ηλικία των 30 να υπερτερούν αριθμητικά.

Επιπλέον, ο χώρος εργασίας είναι πιο επικίνδυνος για τους άνδρες. Το διάστημα 2013-14, σημειώθηκαν εικοσαπλάσιοι θάνατοι ανδρών στην εργασία τους συγκριτικά με τις γυναίκες. Οι άνδρες τείνουν επίσης, να εκτίθενται περισσότερο σε επικίνδυνες ουσίες που μπορούν να βλάψουν μακροπρόθεσμα την υγεία τους. Ωστόσο, το χάσμα αρχίζει να διευρύνεται πιο πολύ από την ηλικία των 55-60. Τότε είναι που ο «επικίνδυνος» τρόπος ζωής του άνδρα γυρνά μπούμερανγκ και επιτίθεται είτε με καρδιακές είτε με εγκεφαλικές παθήσεις, οι οποίες συνήθως εμφανίζονται στις γυναίκες μια δεκαετία αργότερα. Οι κυρίες άλλωστε είναι πιο πιθανό να σπεύσουν στον γιατρό, όταν πρώτο-εμφανίσουν ένα σύμπτωμα πάθησης σε σύγκριση με τους κυρίους.

Υπάρχουν επίσης, ενδείξεις ότι οι άνδρες έχουν πολύ πιο ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα. Ερευνητές στο Τόκιο ανακάλυψαν ότι τα λεγόμενα ‘t-cells’ που μας προστατεύουν από τις φλεγμονές μειώνονται πιο γρήγορα στους άνδρες απ’ότι στις γυναίκες.

Αμερικανική μελέτη σε δείγμα 12.000 ανδρών και γυναικών ανέδειξε ένα ακόμη θέμα:  οι άντρες με πολλούς ερωτικούς συντρόφους παρουσίαζαν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι γυναίκες διαθέτουν πιο αργό μεταβολισμό από τους άνδρες και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό συνεισφέρει στη μεγαλύτερη διάρκεια της ζωής τους. Ακόμη και η περίοδος των γυναικών φαίνεται να λειτουργεί θετικά και ως πλεονέκτημα, λόγω της μηνιαίας απώλειας και ανανέωσης αίματος.

Η άλλη πλευρά

Από την άλλη υπάρχει και ο παράγοντας του πάχους που επηρεάζει τους άνδρες αλλά περισσότερο τις γυναίκες. Μια παχύσαρκη γυναίκα είναι 12,7% πιο πιθανό να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2 από ό,τι μια με φυσιολογικό βάρος. Για έναν άνδρα, ο κίνδυνος είναι μόνο 5.2%.

Οι καιροί όμως αλλάζουν, οι γυναίκες καπνίζουν, από μια ηλικία και πέρα δεν έχουν την «προστασία» της περιόδου και ολοένα και μιμούνται περισσότερο πολλές από τις ανδρικές συμπεριφορές και συνήθειες. Ίσως γι΄αυτόν τον λόγο κάποιες στατιστικές δείχνουν ότι μέχρι το 2034 η αναλογία μεταξύ γυναικών και ανδρών που θα φτάνουν τα εκατό θα είναι δύο έναντι ενός.

Τουλάχιστον οι άνδρες μπορούν να βρουν παρηγοριά στο γεγονός ότι όσα αρσενικά καταφέρουν να φτάσουν τα εκατό χρόνια, είναι γενικά υγιέστερα από τις γυναίκες. Πάσχουν λιγότερο από άνοια, αλλά υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις όπως αρθρίτιδα, οστεοπόρωση και αυτοάνοσες διαταραχές.

Πηγή: news247.gr

Διαβάστε επίσης:Ηλεκτρονικό τσιγάρο. Είναι λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα; Τι λένε αντικρουόμενες έρευνες (βίντεο)