Γιατί οι γυναίκες που πάνε συχνά στην εκκλησία ζουν περισσότερο; Τι δείχνουν οι έρευνες για τα οφέλη του εκκλησιασμού

12456

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι γυναίκες που πάνε πιο συχνά στην εκκλησία, ζουν περισσότερα χρόνια. Η παρακολούθηση της λειτουργίας και η ενεργή θρησκευτική ζωή, έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τη σωματική και τη ψυχική υγεία, λένε οι ερευνητές.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, ρωτήθηκαν 75.000 γυναίκες, για το πόσο συχνά πήγαιναν στην εκκλησία, από το 1992 μέχρι το 2012.

Διαπίστωσαν ότι, οι γυναίκες που παρακολουθούν τη λειτουργία, περισσότερο από μια φορά την εβδομάδα, κινδυνεύουν κατά 33% λιγότερο να πεθάνουν πρόωρα.
Ζουν επίσης, κατά μέσο όρο πέντε μήνες περισσότερο, σε σχέση με όσες δεν πηγαίνουν καθόλου στην εκκλησία.

Όσες γυναίκες πήγαιναν στην εκκλησία μια φορά την εβδομάδα, εμφάνιζαν μειωμένο κίνδυνο θανάτου, μέσα στα επόμενα 16 έτη κατά  26%.
Όσες πήγαιναν λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα, ο κίνδυνος ήταν 13% μικρότερος, σε σχέση με όσες δεν πατούσαν καθόλου το πόδι τους στην εκκλησία.

Ακόμη, οι γυναίκες που εκκλησιάζονται πιο συστηματικά, κινδυνεύουν να πεθάνουν από καρδιαγγειακά αίτια κατά 27% λιγότερο από τις εκείνες που δεν πάνε, ενώ από καρκίνο κατά 21%.

Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής επιδημιολογίας Tyler J. VanderWeele, ανέφερε ότι αυτό συμβαίνει γιατί κοινωνικοποιούνται, βελτιώνεται η διάθεσή τους, μειώνονται τα συμπτώματα της κατάθλιψης και καπνίζουν λιγότερο.
Γίνονται επίσης, πιο αισιόδοξοι, γιατί νιώθουν ότι έχουν κάποιο στήριγμα.
Αποκτούν αυτοπειθαρχία, νόημα και σκοπό στη ζωή τους.

Παλαιότερη έρευνα του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας σε συνεργασία με τη Σχολή Θεολογίας και Θρησκευτικής Ψυχολογίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, η παρακολούθηση λειτουργιών στην εκκλησία, μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Όσο πιο συχνά πηγαίνουν, τόσο περισσότερο μειώνεται, γιατί είναι ο ιδανικός τρόπος να ηρεμήσουν και να ξεφύγουν, από το άγχος και τις κακές σκέψεις της καθημερινότητας.

Οι ψυχολόγοι προειδοποιούν πάντως ότι, η εκκλησία δεν πρέπει να αντικαταστήσει την ιατρική περίθαλψη.

Η μελέτη έγινε με γυναίκες που ασπάζονται την Καθολική Εκκλησία, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι, είναι πιθανό να ισχύει το ίδιο και με άλλες θρησκείες.

Διαβάστε επίσης: Pirahã. Ο λαός του Αμαζονίου που δεν ξέρει να μετράει. Η γλώσσα που δεν έχει αριθμούς και νούμερα